
Saulaini oranžais ķirbis ir īsts rudens dārgums, kura labās īpašības būtu jānovērtē gan tiem, kas cenšas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, gan tiem, kas vienkārši vēlas ik dienu baudīt gardas un veselīgas maltītes. Lielā oga ir bagāta dažādām minerālvielām un vitamīniem, kas ir ļoti būtiski, lai saglabātu organismu veselu, tādēļ ir vērts atklāt arvien jaunus veidus, kā ķirbi iekļaut ikdienas ēdienkartē. Šoreiz stāstīsim, kā veselīgo ķirbi izmantot gardu sautējumu gatavošanai.
Saskaņā ar Amerikas Nacionālo uzturvielu datubāzi 100 grami šīs milzu ogas satur vien 26 kalorijas, vienu gramu olbaltumvielu, 0,1 gramu tauku un 6.5 grami ogļhidrātu, no kuriem 0,5 grami ir šķiedrvielas, bet 2,5 grami ir cukuri.
"Ķirbis ir viena brīnišķīga oga, ko mēs varam ēst gan svaigu, gan ceptu, gan sāļu, gan saldu, izspiest no ķirbja sulu un pat iegūt vērtīgas sēklas! Ķirbis ir diezgan universāls produkts un to var iekļaut ļoti daudzu ēdienu sastāvā, padarot tos ar uzturvielām bagātākus. Kad gatavojat ēdienus vai spiežat sulas, ķirbjus, kuriem ir mīksta miza, droši varat nemizot. Tādā veidā uzņemsiet gan vairāk šķiedrvielu, gan arī vitamīnu un minerālvielu. Jo oranžāks būs ķirbis (tā mīkstums), jo vairāk antioksidantu tas saturēs – tātad, vērtīgāks," "Delfi" skaidro uztura speciāliste Eva Kataja.
Ja ķirbis tavā ēdienkartē ir nesens ciemiņš un tu vēl tikai sāc to iepazīt, tad gatavojot sautējumu, tirgū vai veikalā lūko pēc riekstu ķirbja, sviesta ķirbja, muskata ķirbja vai šķirnes "Turk's Turbans", kas pēc formas tiešām atgādina turku turbānu.
Pateicoties neitrālajai garšai, ķirbis sautējumos labi "sapasēs" ar dažādu veidu gaļām, dārzeņiem, pākšaugiem un garšaugiem. No garšvielām oranžajai ogai īpaši piestāv muskatrieksts, rozmarīns un timiāns.
Ja skaiti kalorijas, sautējuma aizdaram tradicionālo skābo un saldo krējumu vari aizstāt ar bezpiedevu jogurtu vai kokosriekstu pienu, kas īpaši labi papildinās ķirbju sautējuma garšu.
Ja starp mājiniekiem ir kāds ķirbju nīdējs, tad, lai mainītu viņa uzskatus par šo lielo, veselībai tik noderīgo ogu, vari rīkoties viltīgi: sagriez nomizotu ķirbi gabaliņos, pārlej ar nelielu daudzumu ūdens un pasautē katlā minūtes 15-20. Tad ķirbjus sablendē, iegūstot biezeni, ko vari izmantot teju jebkura gaļas vai dārzeņu sautējuma iebiezināšanai, pievienojot un iemaisot 5 minūtes pirms sautējuma gatavošanas beigām.
Ja ķirbi vienā reizē neizmanto, nogriez nepieciešamo daudzumu, neaiztiekot ķirbja sēklotni. Ķirbi atstāj uz dažām minūtēm, līdz griezuma vieta noraso. Tad ar nazi "rasu" pārzied pār griezuma vietu – šķidrums kā līme pārklās ķirbja poras, pasargājot no bojāšanās.
Lai labi garšo!