Foto: DELFI
Ābolu laika visvienkāršākais deserts ir uzputenis. Tas iet uz urrā gan šajos laikos, gan arī manā bērnībā. Tad gan uzputeņa pagatavošana vis nebija tik vienkārša. Bija šaušelīgi grūta putošana. Bet tik ļoti gribējās! Es atceros, ka sēdēju uz lieveņa un ar roku putoju un putoju. Tāpēc tagad, vecumgalā, jāiet uz ārstnieciskajām procedūrām, jo roka beigta! Tā kā augu piecu bērnu ģimenē, tad citkārt jau tās māsas un brāļus ar pasaucu palīgā, bet, ņemot vērā, ka biju vecākā, viss gūlās uz maniem pleciem. Un mamma vien brūķēja, sakot: "Vēl, vēl, vēl!" Lai gan man jau likās, ka ir gana labs!
90Minūtes
5Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

āboli aroniju sīrups cukurs manna piens

Pagatavošana

1

Nomizo ābolus, izņem tiem serdes un sagriež mazākos gabaliņos. Liek katlā, pamatā ir tikai āboli (parasti dzidrie) un ūdens pavisam nedaudz.

2

Liek vārīties. Kad āboli savārījušies (mīksti un gandrīz jūk ārā), krāsai pievieno aroniju sīrupu (var izvēlēties jebkādu citu sīrupu vai sulu vai gatavot parasto ābolu uzpūteni bez jebkādām papildu sastāvdaļām).

3

Pagaršo šķidrumu un uz aci pieber cukuru. Pārāk saldu nevajag!

4

Uz lēnas uguns vārot, lēnām pievieno mannu. Maisot vāra. Masai jāiznāk šķidrākai par mannas biezputras konsistenci.

5

Tad, kad ir gatavība, atdzesē, lai masa nav karsta. Jo vairāk atdzesēs, jo vieglāk būs uzputot.

6

Ar mikseri saputo.

Foto: DELFI

Ēd ar pienu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!