Foto: Shutterstock
Jau no bērnības mums tiek iemācīts, ka brokastis ir dienas svarīgākā ēdienreize un tai jābūt tik bagātinošai, lai pietiktu spēks visai dienai. Lai būtu drošs, ka brokastojot tiek uzņemtas visas nepieciešamās vielas, ir veselīgi iesākt dienu ar putras ēšanu. Tā kā biezputru izvēle ir ļoti plaša gan to garšas, gan pagatavošanas ziņā, katram iespējams piemeklēt savām vēlmēm atbilstošāko, turklāt "putrošana" - tas taču ir tik mūsdienīgi!

Lielākoties putru pagatavošana neprasa lielu piepūli un to var paveikt ikviens, tomēr ir dažas lietas, kas jāņem vērā, lai iecienītākā brokastu, pusdienu vai vakariņu biezputra izdotos baudāma un garda. Tāpēc piedāvājam visnotaļ vērtīgus veselīga uztura zinātājas Ingas Pūces ieteikumus, kas lieti noderēs, gatavojot putru:

  • Vārot putru, nevajag liet klāt ūdeni, citādi tā kļūs gluma.
  • Vārot putru pienā, tā kļūs lipīga, savukārt, vārot ūdenī vai buljonā, - irdena.
  • Rīsi jāber verdošā ūdenī, kam pievienotas pāris piles citrona sulas, un katliņam labāk uzlikt vāku. Tad tie saglabāsies balti un nesalipuši. Vārot saldo rīsu putru, cukuru pievieno tikai pašās vārīšanas beigās, jo tad putra nebūs gluma un ātrāk izvārīsies.
  • Vārot putraimu putru, tie jāber jau verdošā un nedaudz sālītā ūdenī. Putra jāvāra uz nelielas uguns, lai tā spēcīgi neburbuļotu.
  • Ja mannas putraimus pirms vārīšanas uz pusstundu iemērksi ūdenī vai pienā, mannas putraimu ēdieni būs čagani.
  • Grūbu putra neiegūs zilganu nokrāsu, ja pēc uzvārīšanās tiks noliets ūdens un putraimi vēlreiz tiks aplieti ar verdošu ūdeni. Grūbas uzvārīsies ātrāk, ja tās pirms vārīšanas uz pāris stundām iemērksi aukstā ūdenī.
  • Prosa zaudē rūgteno piegaršu, ja to pirms vārīšanas pārlej ar verdošu ūdeni, nokāš un tikai pēc tam vāra.


Rimi gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis teic, ka biezputra ir ēdiens, ko iespējams padarīt tik dažādu: "Putras var gatavot no auzām, mannas, prosas, rīsiem, griķiem, kama miltiem un ne tikai, turklāt nav jāaprobežojas ar to vārīšanu ūdenī. Biezputras, vārot pienā, kokospienā vai mandeļu pienā, iegūs pavisam jaunu un brīnišķīgu garšu. Iesaku ēst putras ne tikai brokastīs, lai uzņemtu enerģiju un spēku visai dienai, bet arī pusdienās un pat vakariņās, tomēr tad jāuzmanās, lai pēc tam nerastos smaguma sajūta. Zināms, ka no rītiem steidzamies un brokastu gatavošanai neatliek daudz laika, tāpēc iesaku gatavot auzu, rīsu vai kama putru, kas neaizņems daudz laika, un garšīgs dienas iesākums garantēts!"

Piedāvājam dažas biezputru receptes, ko gatavot un baudīt brokastīs, nesteidzīgās pusdienās vai arī vakariņās.

Bukstiņputra jeb miežu putraimu biezputra ar kartupeļiem

Foto: Publicitātes attēli

Garda tradicionālā miežu biezputra, kuru šoreiz papildina arī burkānu gabaliņi. Recepti piedāvā Rimi gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Pilngraudu auzu putra ar žāvētiem augļiem un mandeļu pienu

Foto: Publicitātes attēli

Burvīga auzu putra ar augļiem un mandelēm. Mandeļu piena vietā var lietot arī parasto pienu. Recepti piedāvā "Rimi" gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

'Gruboto' ar pesto, parmezānu un saulē kaltētiem tomātiem

Foto: Shutterstock

Latvisko grūbu glaunāka variācija, kas būs lieliska piedeva jebkuram svētku cepetim. Ņem vērā - jo ilgāk gruboto ievilksies, jo irdenāks tas būs. Turklāt tas lieliski garšos arī nākamajā dienā, kad varēsi pasniegt bagātīgo gruboto kā piedevu viegliem, atsvaidzinošiem zaļajiem salātiem. Recepti Tasty.lv iesūtījusi Agnese, kura piedalās Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepta kartupeļu un krēmsiera biezputra

Foto: Shutterstock

Bagātīga, krēmīga biezputra, kuru cep cepeškrāsnī un iegūst kārdinošu, zeltainu garoziņu. Ļoti ērts veids, kā sagatavot kartupeļu biezputru viesībām. Laicīgi izvāra kartupeļu biezputru (var pat vārīt iepriekšējā dienā), to vēl karstu pilda sacepuma traukā un noglabā līdz cepšanas brīdim.

Lasīt vairāk

Rīsu putra ar karamelizētiem apelsīniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda, ar citrusaugļu smaržu un garšu bagāta rīsu maltīte. Šī rīsu putra būs lielisks brokastu ēdiens vai deserts svinīgām reizēm. Apelsīnus receptē ziemas sezonā var aizvietot ar mandarīniem.

Lasīt vairāk

Griķu biezputra ar vistas fileju un dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Garda un krēmīga griķu biezputra ar maigajiem vistas filejas gabaliņiem un dārzeņiem. Aromātisks un vienkāršs vakariņu ēdiens, kas turklāt būs gatavs vienā mirklī.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un banānu biezputra 'Bananarama'

Foto: Vida Press

Veselīgam dienas sākumam - brokastu auzu pārslu biezputra ar banāniem. Vēl labākam noskaņojumam - parūpējies par to, lai mazajam ēdājam patiktu brokastu noformējums! Mīļākā bļodiņa un dzērveņu ievārījuma smaidiņš noteikti uzlabos apetīti!

Lasīt vairāk

Klasiskā kukurūzas biezputra - polenta

Foto: Shutterstock

Polenta ar gardu garšvielu sviesta piedevu.

Lasīt vairāk

Kama putra ar ogām un jogurtu

Foto: Publicitātes attēli

Veselīgo kamas biezputru var vārīt arī kā debesmannā ar sulu. To saputo un pasniedz ar jogurtu un ogām. Recepti piedāvā Rimi gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Kvinojas un kokosriekstu piena putra

Foto: Shutterstock

Garda, maiga un garšīga – kvinojas putra, kas pagatavota ar kokosriekstu pienu, nedaudz vaniļas un pasniegta kopā ar kļavu sīrupu un ogām. Recepti Tasty.lv lasītājiem laipni piedāvā restorāns "Zoste" un tās autors, šefpavārs Kārlis Celms. Putru nedēļas ietvaros to var nobaudīt restorānā, taču mūsu lasītājiem ir ekskluzīva iespēja pēc receptes to pagatavot arī mājās.

Lasīt vairāk

Kvinojas, mannas un kuskusa putra ar agaves sīrupā karamelizētiem bumbieriem

Foto: keepitsimpleandfit.com

Trīs gardas putras pamata sastāvdaļas – kvinoja, manna un kuskuss, uzlādēs veselīgi iesāktam rītam. To visu servē ar agaves sīrupā apbrūninātiem, saldiem bumbieriem un garšas kārpiņas jūsmos.

Lasīt vairāk

Grūbu putra ar speķi

Foto: Shutterstock

Grūbu putra ar speķi - garda klāt piedzerot kefīru, kam virsū uzbērts sāls un pipari.

Lasīt vairāk

Rīsu - aprikožu putra

Foto: Shutterstock

Sātīgām brokastīm, gardam launagam rīsu - aprikožu putra.

Lasīt vairāk

Pienā vārīta kukurūzas putra

Foto: Shutterstock

Kukurūzas putra brokastīm vai launaga reizei.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!