Foto: Shutterstock
Piektdienas vakarā, dodoties mājās pēc nogurdinošanas darba nedēļas, iezvanās telefons un tu uzzini, ka ciemos ieradīsies sen neredzētu draugu bariņš, kuri "ieskriešot uz kādu stundiņu". Skaidrs kā diena, ka "stundiņa" ieilgs līdz vēlai naktij, tādēļ tev jābūt uzdevumu augstumos un jāsarūpē pienācīgas uzkodas. Bet tev, protams, nav ne laika, ne ideju, kā tikt galā ar šo situāciju? Mieru, tikai mieru, mums ir pāris "fiksās" idejas ģeniāli vienkāršām ballīšu uzkodām.

Viena no ekonomiski izdevīgākajām izvēlēm ciemiņu pamielošanai ir krāsnī cepti kartupeļi, jo tiem ir arī vairākas citas priekšrocības, piemēram, ātrais pagatavošanas laiks. Tupeņi tik vien kā veikli jānoberž vai jānomizo, jāsagriež un vēlamajā aizdarā jāapviļā kartupeļu šķēles, daivas vai pusītes, bet pārējo darīs cepeškrāsns. Tā vietā, lai stāvētu pie plīts un ik pa brīdim tos apmaisītu, ļauj par kartupeļiem parūpēties cepeškrāsnij un ietaupīto laiku velti tam, lai pagatavotu gardas mērcītes zeltaino kartupelīšu pasniegšanai.

Foto: Shutterstock

Lieliska ideja ir arī silto salātu gatavošana. Kamēr vārās rīsi, makaroni, kuskuss vai kartupeļi, tu paspēsi sagatavot mērci un sagriezt salātiem pievienojamos dārzeņus. Turklāt siltie salāti ir sātīgi, tādēļ varēsi veltīt mazāk pūļu uzkodu gatavošanai.

Gaļas vietā izvēlies zivis un jūras veltes, jo tās ir daudz ātrāk pagatavojamas. Piemēram, ātri apcep garneles krēmīgā mērcītē, krāsnī apgrauzdē bageti vai pagatavo kārdinošu ķiplokmaizi ar sieru (recepte – te) un iegūsi elegantu uzkodu, kura uz ilgu laiku nodarbinās viesus, jo paies krietns laiciņš, iekams viņi mīdijas vai garneles atbrīvos no čaulām, bet ar grauzdētas maizes gabaliņiem varēs uzslaucīt gardo mērci un visu noskalot ar malku labi atdzesēta baltvīna.

Foto: Shutterstock

Ja tomēr vēlies gatavot gaļu, tad ekonomiski izdevīga izvēle būs vistu spārniņi vai stilbiņi, bet viltotais "zaķis" ir lieliska cepeša alternatīva ar veselu virkni priekšrocību. Pirmkārt, šis ēdiens tiek gatavots no maltās gaļas, un tas nozīmē, ka būs ļoti jānopūlas, lai tas izdotos sīksts, sauss un negaršīgs. Otrkārt, "zaķa" gatavošana aizņems daudz mazāk laika, jo nenāksies tērēt laiku gaļas marinēšanai un ilgstošai cepšanai.

Foto: Shutterstock

Tavi glābēji būs jebkādi konservētie pākšaugi. No pupiņām var ātri pagatavot sātīgus salātus (te uzzināsi receptes), bet no turku zirņiem pāris minūšu laikā uztapināt gardu un veselīgu humusu, ko viesi labprāt ķeksēs ar kukurūzas čipsiem. Humusa gatavošanas noslēpumus atklājām šajā rakstā.

Foto: Shutterstock

Lieliska ideja ir siera plate, kuru vari papildināt ar ledusskapī atrodamo ievārījumu, džemu vai pikanto čatniju. Dārzeņu plate saderēs mērcēm, kas gatavotas uz jogurta bāzes un uzlabotas ar zaļumiem, ķiplokiem, kariju, rīvētu cieto sieru vai salsu. Augļu platei ļoti piestāvēs kausēta šokolāde – gan baltā, gan tumšā, kur iemērcēt augļu gabaliņus.

Ja saldētavā ir atrodama kārtainā mīkla, vari uzskatīt, ka situācija ir glābta. No tās ātri vien varēsi pagatavot gan sāļos pīrādziņus, gan saldās maizītes, improvizējot ar dažādām pildījuma sastāvdaļām.

Foto: Shutterstock

Līdzīgā veidā vari izmantot arī lavašu – pārzied to ar krēmsieru, izklāj ar šķiņķa vai laša šķēlēm, uzliec arī kādu salātlapu un svaiga gurķa šķēlīti. Tad lavašu sarullē, griez šķēlēs un pasniedz. Arī šīnī gadījumā pildījumu variācijas ir teju bezgalīgas – te atradīsi 12 idejas, ko likt lavašam "vēderā".

Foto: Shutterstock

Lielam ēdāju bariņam laba izvēle ir karstmaizes (receptes – te), ko visērtāk gatavot cepeškrāsnī, piepildot cepšanai paredzēto restīti stāvgrūdām pilnu, jo visiem zināms, ka siermaizīšu kalns noplaks zibenīgi ātri.

Foto: Shutterstock

Lai tu varētu veltīt daudz vairāk laika, čalojot ar viesiem, aiztaupot sev laikietilpīgu rosīšanos virtuvē, te atradīsi ierosmi vēl 13 vienas pannas maltītēm, kur galveno darbiņu tavā vietā paveiks cepeškrāsns.

Nebaidies eksperimentēt, pielieto izdomu un tev noteikti izdosies!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!