Leģendārā sīpolzupa un citas maciņam draudzīgas idejas, kā izmantot sīpolus
Foto: Shutterstock

Sīpoli, ko jokojot mēdz dēvēt arī par "zemeļu apelsīniem", tiek izmantoti teju visu pamatēdienu gatavošanā, jo katrs pavārs zina, ka sīpols ēdienam piešķir ļoti izteiksmīgu garšu, kas patīk gandrīz visiem. Tomēr gana daudz ir to, kuru bērnības trauma ir zupā peldošs vārīts sīpols – ja piederi pie šīs kategorijas, laiks gaisināt sliktās bērnības atmiņas, pagatavojot franču virtuves klasiku – ģeniāli vienkāršo, bet izsmalcināto sīpolzupu, vai kādu citu maciņam draudzīgu un gardu sīpolu ēdienu.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Kāpēc sīpols "kož" acīs?

Griežot sīpolus, faktiski tiek atvērtas mikroskopiskas šūnas, kas piepildītas ar fermentiem. Tā rezultātā rodas ķīmiska reakcija, gaisā izplatot kodīgas gāzveida vielas, kas līdzīgas tām, kuras izmanto asaru gāzes ražošanā.

Interesanti, ka tieši šie gaistošie savienojumi lielā mērā ir atbildīgi par sīpola garšu un aromātu. Jo vairāk sīpols kož acīs, jo labāk garšo! Šāda tipa vielas izplatās arī griežot ķiplokus, puravus un dažus citus dārzeņus, tomēr šajā gadījumā tās neraisa acu kairinājumu, vien ļoti izteikti smaržo.

Sīpolu mizošana var būt ļoti kairinoša un pat sāpīga, tādēļ lieti noderēs daži padomi, kā izvairīties no asarojošām acīm. Vienkāršākais ieteikums bez palīglīdzekļiem - smalcinot sīpolus, aizgriezt galvu, lai kodīgās gāzes nesasniegtu acis. Ja nespējat izturēt acu asarošanu, var izmantot peldēšanas aizsargbrilles.

Tiesa, peldbrilles drīz vien var traucēt, jo darbīgā virtuvē mēdz būt tvaiki un garaiņi. Brilles ātri vien aizsvīdīs, bet tu neredzēsi, ko dari (darbojoties ar asu nazi, šī blakusparādība nebūtu vēlama). Ko darīt?

Sena tautas gudrība vēsta, ka sīpolus jāmizo zem tekoša ūdens, jo tādā veidā acis kairinošās vielas neizplatās gaisā.

Cita tautas gudrība māca griešanas laikā zobos turēt citrona šķēlīti, maizes gabaliņu vai cukura graudiņu - produkti piesaistīs kairinošās gāzes un tās nesasniegs acis. Daži pavāri iesaka, griežot sīpolus, nepārtraukti košļāt maizi, citi - svilpot.

Viens no efektīvākajiem veidiem, kā izvairīties no raudāšanas, smalcinot sīpolus, - pirms griešanas sīpolus vismaz 5 minūtes atdzesē ledusskapī vai saldētavā - temperatūras svārstības ietekmē arī sīpola "ķīmiju".

Daži pavāri gan saka, ka sīpolus jāgriež pēc iespējas biežāk, acis pieradīs un vairs nebūs jāraud!

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

Tags

Sarakstu karuselis Sīpoli
0
Sīpoli
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.
Lasi vēl
 

Comment Form