Foto: Shutterstock
12. janvāris ir Marcipāna diena. Ja ne visā pasaulē, tad vismaz daudzās valstīs šajā dienā marcipāns ir īpašā godā, un tas nozīmē vēl vienu labu iemeslu, lai ļautos mandeļu masas baudīšanai visdažādākajās formās. Marcipānu ēdam gan kā konfektes, gan kūku vai ekleru krēmu, gan plaši izmantojam dažādās mazāku un lielāku gardumu glazūrās un dekoros. Tāpēc esam apkopojuši 10 burvīgas receptes, lai Marcipāna dienai par godu arī tavā virtuvē taptu kaut kas garšīgs!

Marcipāns ir tik ļoti iecienīts ne tikai konditoru vidū, bet arī ēdāju, ka tam pat tiek veltītas bērnu grāmatas, vēsta Cooksinfo.com. Marcipāna masa tiek pagatavota galvenokārt no cukura, smalki saberztām mandelēm un medus. Aromātam un garšai var pievienot arī mandeļu esenci, ja marcipānu gatavo mājās pats.

Nav noslēpums, ka marcipāns ir arī viens no tiem kārumiem, ko pārvedam mājās no tuvākiem un tālākiem ceļojumiem pa Eiropu. Piemēram, ja ieplānots doties uz Vīni (Austrijā), obligāts suvenīrs pārvešanai mājās ir marcipāns skaistā iesaiņojumā ar Mocarta bildi. Savs marcipāna muzejs ir arī igauņiem – Tallinas centrā jau kādu laiku darbojas nelielais marcipāna muzejs, kur var uzzināt par marcipāna gatavošanas vēsturi un pat baudīt nesteidzīgi gardus mirkļus, ēdot marcipāna konfektes, smalkmaizītes un kūkas.

Marcipānu kulinārijā plaši izmanto visā pasaulē – tas ir populārs ne vien Eiropā (itāļi to pievieno Ziemassvētku kūkai panfortei), bet arī Tuvajos Austrumos. Interesanti, ka pēc Eiropas Savienības standartiem, minimālajam mandeļu eļļas daudzumam marcipānā ir jābūt vismaz 14 procentiem. Bet par labākajiem marcipāniem tiek uzskatīti tie, kas nāk no Vācijas pilsētām Lībekas (Lübecker Marcipan) un Kēningsbergas (Königsberger Marcipan).

Lai garda našķošanās Marcipāna dienā!

Mandeļu marcipāns

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams mandeļu marcipāns - našķim pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Marcipāna masa

Foto: PantherMedia/Scanpix

Marcipāna masa noderēs gan dažādiem svētku desertiem, gan kūku dekorēšanai, gan saldu dāvaniņu pagatavošanai.

Lasīt vairāk

Marcipāna konfektes

Foto: Shutterstock

Greznas marcipāna konfektes tumšajā šokolādē dekorētas ar valriekstiem.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas maizītes ar aprikozēm un marcipānu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārdinošas brokastu maizītes ar sulīgām aprikozēm un saldu marcipānu.

Lasīt vairāk

Ekleri ar marcipāna krēmu

Foto: Shutterstock

Īpašais viesību kārums - ekleri ar marcipāna krēmu.

Lasīt vairāk

Franču virtuves klasika – marcipāna konfektes ar saldu glazūru

Foto: Shutterstock

Mīkstās marcipāna konfektes ar baltu pūdercukura glazūru. Marcipāna masa papildināta ar cukurotām apelsīnu miziņām, aprikožu džemu un nelielu daudzumu apelsīnu liķiera. Konfektes tradicionāli gatavo Francijā, un to nosaukums tiek saistīts ar Ēksanprovansas (Aix-en-Provence) pilsētu, jo pēc tās tie ieguvuši savu nosaukumu – Calissons d'Aix, jo šajā Francijas reģionā 16. gadsimtā iegūtas mandeles.

Lasīt vairāk

Ātrā kārtainās mīklas ābolkūka ar marcipānu

Vizuāli pievilcīga un ļoti ātri pagatavojama kūka ābolu ražas laikam.

Lasīt vairāk

Sulīgā riekstu kūka 'Burkānu dobe'

Foto: Shutterstock

Ne tikai rudens ballītei - riekstu kūka "Burkānu dobe".

Lasīt vairāk

Mājās gatavotas marcipāna konfektes ar šokolādi un pistācijām

Foto: Shutterstock

Mājās gatavotas marcipāna konfektes - gan pašu priekam, gan dāvaniņām Ziemassvētkos! Recepte no portāla "Cālis.lv" arhīva.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Kārtainās mīklas zvaigznītes ar aprikozēm un marcipānu

Šādas aromātiskas, zeltaini brūnas zvaigznītes ar marcipānu un mazu aprikozi pašā smalkmaizītes centrā cep Dānijā, un nu jau arī visā pasaulē. Šīs zvaigznītes piepildīs māju ar patīkamu aromātu un garšos lieliski kopā ar glāzi karstas tējas vai auksta piena.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!