Nepelnīti piemirstā prosa: 5 receptes senču iecienītā graudauga jaunatklāšanai
Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Viens no nepamatoti piemirstiem produktiem ir prosa – sens graudaugs, kuru tā izturīguma un uzturvielu bagātības dēļ Latvijā, līdztekus miežiem un rudziem, audzēja jau otrajā gadu tūkstotī pirms Kristus dzimšanas, vēsta interneta vietnē "Letonika" atrodamie fakti. Ielūkojoties senču virtuves senākajos nodalījumos, jāsecina, ka agrāk nemaz tāda kartupeļu ēdāju tauta neesam bijusi, jo vēl tikai pirms četriem gadsimtiem latviešu tradicionālo virtuvi pamatā veidoja dažādi ēdieni no pašu izaudzētajiem graudaugiem. Visbiežāk galdā celtais ēdiens ir bijusi kviešu, miežu vai prosas putra.

Mūsdienās dažādi putraimi uzturā vairs netiek izmantoti tik daudz kā agrāk, un žēl, ka tā, jo tie ir lēti, ilgstoši uzglabājami un pieejami visu cauru gadu, turklāt dietologi nemitīgi atgādina, ka graudaugu putras sniedz ilgstošu sāta sajūtu, palīdzot izvairīties no lieku kaloriju saturošiem našķiem.

Ja apnikusi tradicionālā auzu pārslu biezputra, tad prosa būs lielisks ēdienkartes papildinājums, it īpaši tiem, kuri nepanes glutēnu, jo prosas sastāvā tā nav, tādēļ no prosas pagatavotie ēdieni ir droši cilvēkiem ar celiakiju. Bez tam prosa satur vitamīnus A, B1, B2, E, magniju, dzelzi, varu, niķeli, cinku un mangānu. Tā ir bagāta ar proteīniem un šķiedrvielām, ir viegli sagremojama. Taču ir jāņem vērā, ka prosa var izraisīt kuņģa dedzināšanu cilvēkiem ar gastrītu ar paaugstinātu skābes daudzumu, skaidrots Latvijas Celiakijas pacientu biedrības "Dzīve bez glutēna" mājaslapā.

Kādu ēdienu gatavošanai izmantot prosu

Vispopulārākais prosas putraimu pagatavošanas veids, protams, ir putra, taču tas nav vienīgais variants, kā izmantot prosas graudiņus. Daudzās valstīs no prosas cep maizi (miltus pārdod interneta veikalos, bet tos var uztaisīt arī mājās, samaļot prosu blenderī vai kafijas dzirnaviņās), plānas pankūkas, to pievieno zupām, salātiem un pat kāpostu tīteņiem.

Irdenie putraimi noderēs arī salātiem kopā ar svaigiem dārzeņiem, zaļumiem un krējuma vai dabīgā jogurta mērci. Tā ļoti labi garšos kopā ar ievārījumu, žāvētiem augļiem vai vienkārši ar sviestu un cukuru. Prosas putra īpaši labi garšos, pasniegta ar ceptiem sīpoliem un kūpinātu gaļu – lieliska klasiskās bukstiņputras alternatīva. Laba kombinācija ir arī prosa ar sezonā aktuālajiem ķirbjiem vai kāļiem.

Kā apstrādāt prosu pirms gatavošanas

Lai prosa būtu irdena, pirms gatavošanas tā jānoskalo vairākos ūdeņos.

Tā kā prosa satur salīdzinoši daudz taukskābju, jāpievērš uzmanība tās derīguma termiņam, jo ilgāk pastāvējušai prosai var būt sīva garša.

Garšas uzlabošanai prosu pirms gatavošanas var nedaudz apcept uz pannas kausētā sviestā vai eļļā.

Lai prosa zaudētu tai raksturīgo rūgteno piegaršu, pirms vārīšanas pārlej to ar verdošu ūdeni vai pienu, tad nokāš un tikai tad vāra.

Lai labi garšo!

Source

Tasty
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Comment Form