Foto: Shutterstock
Lai gan pastāv dažādas versijas par to, kā radies ēdiens ar skanīgo nosaukumu "stroganovs", tomēr, lai slavēts tas, kuram prātā ienāca ģeniālā doma, divreiz pret šķiedru sagrieztas un viegli izklapētas liellopa gaļas strēmelītes, sutināt skābā krējuma un sinepju mērcē. Arī pārējās sastāvdaļas, kas nepieciešamas šī leģendārā ēdiena pagatavošanai, ir vienkāršas un visiem pieejamas, tādēļ stroganovs būs īsti piemērots brangām sniegotas ziemas dienas vakariņām.

Sviests, sīpols, karote miltu, buljons un kapāti pētersīļi – tas arī viss, kas tev vēl būs nepieciešams klasiska stroganova pagatavošanai. Garšas uzlabošanai noderēs arī kāda saujiņa sviestā apceptu sēņu. Starp citu, šis ir lielisks veids, kā izmantot saldētavas krājumos noglabātās, iepriekš apceptās sēnes, bet, ja tās tev nav pieejamas, stroganova gatavošanai noderēs arī cauru gadu veikalos nopērkamie šampinjoni.

Stroganova atvasinājumi, kas paredzēja arī tomātu vai tomātu pastas pievienošanu, radās krietni vēlāk, bet, ja tev tīk, stroganovu vari papildināt arī ar kādu no šīm sastāvdaļām.

Sinepes stroganovam piešķir tīkamu asumiņu. "Visņiprākās" būs krievu vai klassiskās sinepes, bet, ja tev tīk maigākas garšas, tad labāk izmanto angļu, franču, Dižonas vai pat graudu sinepes.

Ņem vērā, ka, tā kā gaļa ir iepriekš izklapēta, tad stroganovu nav nepieciešams ilgi sutināt – gaļas gabaliņiem jābūt stingriem, bet viegli sakošļājamiem. Kaut vislabāk, protams, šī ēdiena gatavošanai izmantot liellopa gaļu, ne sliktāk garšos arī aknu, vistas vai pat cūkgaļas stroganovs, skaidro portāls "Eda".

Foto: Shutterstock

Par befstoganovu gan būs dēvējams tikai tāds, kura pamatā ir liellopu gaļa – vislabāk, tieši maigā fileja. Lai gaļas gabaliņi būtu viegli sakošļājami un mutē kūstoši, ļoti svarīgi ir gaļu pareizi sagatavot, divreiz griežot pret šķiedru: iesākumā pret šķiedru sagriez gaļu aptuveni centimetru biezās šķēlēs, tad viegli izklapē šķēlītes un tad – atkal pret šķiedru – sagriez tās plānās strēmelītēs.

Interesantus faktus par stroganova vēsturi un to, kas jāņem vērā, gatavojot šo ēdienu klasiskā manierē, uzzināsi šajā rakstā.

Foto: DELFI

Tradicionāli stroganovu pasniedz ar dažādos veidos sagatavotiem kartupeļiem, bet arī ar makaroniem vai griķiem piedevās šī kreftīgā mērce garšos lieliski. Neaizmirsti papildināt šo kārdinošo salikumu ar sālītu gurķu šķēlītēm (dažās receptēs sālītu gurķu strēmelītes iesaka pievienot mērcei jau gatavošanas stadijā), kas palīdzēs vēl vairāk izcelt stroganova garšas īpašības.

Lai labi garšo!

Gardais vistas stroganovs ar sinepēm un sālītiem gurķiem

Saldais krējums mūsu ledusskapī ir reta parādība, un parasti to izmantojam pievienošanai pie kafijas. Bet nevar noliegt, ka tieši trekns saldais krējums jebkuru mērci padara samtaini krēmīgu un īpaši kārdinošu, tādēļ šoreiz pusiesāktu saldā krējuma paciņu izmantoju, lai pagatavotu vistas strogonovu savā interpretācijā.

Lasīt vairāk

Gardais aknu stroganovs ar kausēto sieru

Gardai maltītei aknu stroganovs ar sīpoliem, sēnēm un sālītiem gurķiem.

Lasīt vairāk

Sātīgais stroganovs krējuma-šampinjonu mērcē

Stroganovs ir izcili garda maltīte, par kuras gatavošanu diemžēl atceramies pārāk reti. Sātīgi un gardi!

Lasīt vairāk

Liellopa stroganovs šampinjonu–gurķu mērcē ar sinepēm

Stroganovs šampinjonu un marinētu gurķu mērcē – gan gardām pusdienām, gan sātīgām vakariņām.

Lasīt vairāk

Vienkāršais stroganovs ar tomātu pastu

Vienkārši pagatavojams un gards stroganovs ar tomātu mērces piedevu ikdienas pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!