Foto: Shutterstock

Kotletes ir viens no tiem ēdieniem, kas latviešu virtuvē top ja ne reizi nedēļā, tad mēnesī gan. Vasaras sezonai īpaši labi piestāv liesās, figūrai draudzīgās putna gaļas kotletes, tāpēc no arhīva izcēlām vistas gaļas kotletes, lai katrs var pagatavot ko sev tīkamu.

Tā kā putna gaļa ir ātri pagatavojama, kotlešu masas cepšana neprasīs arī tik daudz laika un vakariņas varēsi pasniegt jau visai drīzi. Tas, vai izmanto filejas, krūtiņas vai maltu vistas gaļu, paliek katra paša pārziņā, bet labā ziņa ir tā, ka gardi būs visos variantos. Interesantāku šo virtuves klasiku var padarīt ar panējumu, piemēram, rīvmaizes vietā izmantojot kukurūzas pārslas vai putraimus. Nebaidies eksperimentēt ar garšvielām – visai labi vistas gaļai piestāvēs paprikas pulveris, persilāde, citronpipari, karijs, tāpat sāls vietā kotlešu masai var pieliet šļuku sojas mērces. Asuma cienītāji var pievienot čili pārslas vai čili pulveri.

Vistas gaļa ļoti labi sader ar dažādiem dārzeņiem, tāpēc masai var piejaukt kukurūzu, papriku, zirnīšus vai ko citu, tāpat nesmādē svaigos zaļumus, kas gatavās kotletes ar zaļajiem gabaliņiem padarīs vēl kārdinošākas. Starp citu, salikums ar svaigu piparmētru un pētersīļiem garšo pat ļoti labi!

Lai izvairītos no dūmiem piekvēpinātas virtuves, sprakšķošiem taukiem un liekām kalorijām, cep kotletes iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī, saliekot uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Iesākumā izvēlies maksimāli augstu cepšanas temperatūru, lai karstums ātri aprautu gaļu no ārpuses, neļaujot kotletēm zaudēt sulīgumu, bet pēc minūtēm 10 samazini temperatūru līdz 170 grādiem un cep kotletes vēl 15-20 minūtes, līdz tās ir gatavas.

Pasniegšanai pagatavo kādu jogurta mērci ar zaļumiem, salsu vai tumīgu siera mērci, kas maltīti salikumā ar svaigiem salātiem padarīs arī gana kreptīgu.

Zeltainie vistas plācenīši ar kausēto sieru

Viegli pagatavojami un sātīgi vistas plācenīši, kas garšos gan lieliem, gan maziem gardēžiem.

Lasīt vairāk

Kijivas kotletes

Foto: Shutterstock
Kijivas kotlete jeb cepta vistas fileja, kas pildīta ar ķiploku, zaļumu sviestu un kas cepta kraukšķīgā rīvmaizes garoziņā, iemantojusi slavu visā pasaulē.

Lasīt vairāk

Vistas filejas kotletes ar ķiplokiem

Sātīgas un gardas, piemērotas ēšanai gan pie kartupeļiem, gan rīsiem, gan griķiem, gan makaroniem. Piedevās labi garšos jogurta mērcīte.

Lasīt vairāk

Vistas filejas plācenīši ar ķiplokiem

Ideja vakariņām - vistas filejas kotletes ar ķiplociņu.

Lasīt vairāk

Bezkaunīgi garšīgās vistas filejas kotletes ar papriku un kabaci

Lai arī cepšana veicas raiti, ar garšošanu jābūt ļoti uzmanīgam! Var gadīties, ka kotletes no šķīvja pazūd ātrāk, nekā iespējams uzcept!

Lasīt vairāk

Vistas filejas un kukurūzas plācenīši

Foto: Tasty

Atšķirībā no kotletēm šoreiz gaļu nevis samaļ gaļas mašīnā, bet smalki, jo smalki sagriež ar nazi. Plācenīši ļoti ātri ir gatavi, jo nelielās gaļas kripatiņas strauji izkarst. Svarīgi ir tos nepārcept, citādi fileja zaudē savu sulīgumu un maigo garšu.

Lasīt vairāk

Sulīgās vistas gaļas un biezpiena kotletītes ar citronu un piparmētru

"Kotletes sanāk debešķīgi maigas, mīkstas, sulīgas. Pateicoties cepšanai cepeškrāsnī, tur arī nav pievienotas liekas taukvielas. Un smalkās citrona un piparmētras notis... mmmmm... neuzbāzīgas, bet piešķir dikti feinas garšas nianses. Biezpiens nemaz nav jūtams, tikai ļoti maiga vistas gaļas garša." Savu gardo vistas–biezpiena kotletīšu recepti komentē bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.

Lasīt vairāk

Kijivas kotletes

Foto: Shutterstock
Kijivas kotletes no vistas gaļas ar olu. Ļoti labi garšos ar rīsiem, kartupeļiem vai svaigiem salātiem.

Lasīt vairāk

Vistas filejas un siera plācenīši

Supervienkārša un ātra ideja pusdienām vai vakariņām - vistas gaļas plācenīši jeb kotletes ar sieru, olām un majonēzi. Pasniedz ar rīsiem vai svaigajiem salātiem!

Lasīt vairāk

Vistas gaļas bumbiņas ar ceptiem puķkāpostiem un brokoļiem

Foto: Shutterstock
Ļoti maigās vistas gaļas bumbiņas ceptas kopā ar puķkāpostiem un brokoļiem iepriecinās ikvienu. Ēdienu īpaši izcels un papildinās pikantā ķiploku un siera mērce.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!