Foto: Shutterstock
Kraukšķīgas ķiploku brusketas un zeltaini krostini grauzdiņi ar visneiedomājamākajiem papildinājumiem Itālijā ir atrodami gan restorānu ēdienkartēs, gan gozējas uz galda mājas ballītēs. Un, kāds gan tur brīnums, jo, pirmkārt – šis uzkodas ir supervienkārši pagatavojamas, otrkārt – tik kārdinoši fotogēniskas, ka mutē sariešas siekalas jau skatoties vien, treškārt – debešķīgi gardas un, kas pats galvenais – garšu variācijām nav ne gala, ne malas. Vai tiešām tevi vēl jāpārliecina sevi palutināt ar gardajām kraukšķmaizītēm jau šodien pat?

Pirms ķeries pie gatavošanas, nenāks par ļaunu uzzināt, kādi tad ir pamatprincipi, kas jāievēro, gatavojot abu veidu kraukšķmaizītes.

Foto: DELFI

Krostini (crostini) tulkojumā no itāļu valodas nozīmē "mazs grauzdiņš", skaidro portāls "Foodnetwork". Tas ir visai precīzs šīs uzkodas apzīmējums, jo krostini tiešām ir neliela grauzdētas maizes šķēlīte, kas parasti tiek pārziesta ar olīveļļu. Par krostini Itālijā mēdz dēvēt arī grauzdiņus, ko pievieno zupām un salātiem, kā arī nelielas uzkodu maizītes no grauzdētās maizes šķēlēm, kas papildinātas ar garnelēm, sieru, sardīnēm, pastēti vai citiem labumiem.

Brusketas (bruschetta) nosaukums atvasināts no itāļu "bruscare", kas tulkojumā nozīmē "cept virs oglēm". Brusketas ir Itālijas virtuvei raksturīgi ķiploku grauzdiņi, ko iegūst, grauzdētas maizes šķēlītes devīgi ieziežot ar ķiploka daiviņu un pārslakot ar kvalitatīvu olīveļļu. Grauzdiņus pārkaisa ar sāli un pipariem un pasniedz siltus kā uzkodu vai izmanto kā pamatu uzkodu maizītēm. Tikai jāņem vērā, ja krostini var papildināt gan ar saldiem, gan sāļiem produktiem, tad, paturot prātā, ka brusketas tiek ieziestas ar ķiploku, jāpiedomā par pārējo sastāvdaļu saderību.

"Tasty" recepšu krājumā atradīsi 12 itāliešu iecienīto uzkodu maizīšu receptes, lai rosinātu savu iztēli arvien jauniem garšu eksperimentiem.

Lai labi garšo!

Krostini ar bumbieri, zilo sieru un prošuto šķiņķi

Foto: DELFI

Prošuto šķiņkis labi sader ne vien ar meloni, bet lieliski papildina arī bumbiera maigo aromātu. Iesakām šo savienību izbaudīt uz grauzdētas bagetes šķēles, turklāt kombinācijā ar zilo sieru.

Lasīt vairāk

Ātrās itāļu tomātmaizītes jeb brusketas

Foto: Shutterstock

Itāļi mīl svaigus un sezonālus ēdienus - tādas ir arī šīs vienkārši un ātri pagatavojamās tomātmaizītes.

Lasīt vairāk

Krostini ar tomātu-bazilika salsu un fetas sieru

Foto: DELFI

Grauzdētās maizes kraukšķīgums patīkami kontrastēs ar sulīgu tomātu salsu un pikanto fetas sieru. Ideāla uzkoda mājas ballītei.

Lasīt vairāk

Sātīgie grauzdiņi ar steiku, tomātiem un pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgas maizītes ar rikotas sieru, krāsnī ceptiem tomātiem, svaigu pesto un sulīga steika strēmelītēm. Brusketas maizītes būs ideāla uzkoda vēlās brokastīs, pusdienās, kā arī papildinās mājas branča galdu.

Lasīt vairāk

Tunča crostini

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tunča krostini – īpaši garda uzkoda.

Lasīt vairāk

Krostini ar avokado krēmu un medū ceptām ķiploku garnelēm

Foto: DELFI

Grauzdētās maizes kraukšķīgums patīkami kontrastēs ar maigo avokado krēmu un supersulīgajām garnelēm pikantā ķiploku un medus mērcē, veidojot debešķīgu garšu saspēli. Uzkoda, kas taviem viesiem noteikti liks spiegt aiz sajūsmas!

Lasīt vairāk

Brusketas ar tomātiem, mocarellu un baziliku

Foto: DELFI

Siltas, viegli apgrauzdētas maizītes, uz kurām sarindoti sulīgi tomāti un mocarellas siera gabaliņi, kā arī svaiga bazilika klātbūtne, rada neaizmirstamu garšu salikumu, kas lieliski piestāv gan brokastīm, gan viesu cienāšanai.

Lasīt vairāk

Baklažānu un tomātu crostini

Foto: PantherMedia/Scanpix

Baklažānu un tomātu krostini - burvīga uzkoda ikdienā vai svētkiem.

Lasīt vairāk

Brusketa ar tunci, papriku un pētersīļiem

Foto: mosfood

Brusketas ir tradicionāla itāļu uzkoda. No parastas sviestmaizes brusketu atšķir tas, ka maizes šķēles vispirms tiek apgrauzdētas - pannā bez taukvielām, uz grila vai restēm. Visbiežāk brusketu gatavošanai izmanto čabatu jeb ciabatta maizi, bet tikpat labi to var gatavot no bagetes.

Lasīt vairāk

Vistu aknu pastētes uzkodu maizītes jeb 'crostini'

Foto: Shutterstock

Krostini ir tipiska itāļu uzkoda, ko gatavo no nelielas grauzdētas maizes šķēles (parasti - ciabatas) ar dažādām piedevām - šķiņki, pastēti, pesto, tomātiem u.t.t.

Lasīt vairāk

Uzkodu maizītes – brusketas

Foto: Publicitātes foto

Kad vakari kļūst drēgnāki, arvien vairāk parādās vēlme tos pavadīt mājās pie vīna glāzes ar viegli pagatavotām un gaumīgām uzkodām. Itāļu virtuves vilinājums, kuru pagatavot jāpamēģina katram.

Lasīt vairāk

Crostini pamatrecepte

Foto: PantherMedia/Scanpix

Krostini pamatrecepte - turpinājums pēc katra iecerēm un vēlmēm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!