Foto: Shutterstock
Piparkūku sezona sākas agri – jau novembrī. Kāds brīnums, ka, Ziemassvētkos piedzīvojot savu zvaigžņu stundu, jau nākamajās dienās piparkūkas piedzīvo strauju norietu. Tās joprojām ir visur, bet iekšā vairs īsti nelien. Ko darīt ar to piparkūku lērumu?

Atbilde ir skaidra un garda: dot savām piparkūkām otro dzīvi! Citiem vārdiem sakot, iestrādāt piparkūkas (un arī piparkūku mīklu, no kuras vairs negribas cept piparkūkas) citos kārumos – kūkās, kārtojumos un dažādos citos desertos.

Viens no vienkāršākajiem variantiem ir tā saucamā "Eton mess" deserta variants ar piparkūkām. Samaisām Mascarpone siera divas paciņas (vai vienu, atkarīgs no tilpuma), lai masa vijīgāka. Sakuļam paciņu putukrējuma ar cukuru, liekam bļodā pie Mascarpone siera. Pievienojam ar gaļas vai parasto āmuru sadauzītas piparkūkas (ne kā pulveri, tomēr gana sīkos gabaliņos), ja vēlme, arī sadrupinātus bezē cepumus (lai vismaz kaut kas no oriģinālās receptes!) un, galu galā, ja gribas tā pa šiko un vēl tuvā oriģinālajai receptei, arī svaigu zemeņu gabaliņus. To visu uzmanīgi samaisa – ar iecilāšanas metodi, lai nesanāk putra. Supersmalks saldēdiens ar Ziemassvētku garšu!

Liek mazos trauciņos, smalki ēd un uzvedas kā smalkie Ītonas koledžas absolventi. (Šis saldēdiens radies Ītonas koledžas virtuvē un rakstos minēts kopš 1893. gada, kad tika pasniegt pēc skolu kriketa sacensībām, un joprojām ir populārs britu deserts, ko pasniedz arī augstas klases krogos.)

"Eton mess" recepti lasi šeit

Protams, saldēdienu no piparkūkām un saldā krējuma var pagatavot arī vienkāršāk. Sadauzām piparkūkas gabaliņos, sagriežam ābolus mazos gabaliņos, samaisām. Sakuļam putukrējumu ar cukuru, vaniļas cukuru un mazliet kanēļa, un iecilājam tajā piparkūku un ābolu maisījumu. Vienkārši, ātri, garšīgi!

Arī iecienīto rupjmaizes kārtojumu var papildināt ar samaltām piparkūkām. Malto piparkūku masu var lietot rupjmaizes vietā, bet var arī rupjmaizes masu sajaukt ar samaltajām piparkūkām.

Rupjmaizes kārtojuma recepti lasi šeit

No "Tasty" recepšu krājumiem izcēlām lieliskas receptes, kas piparkūkas ļaus izmantot ļoti garšīgi. Ja tev ir vēl kāda recepte, kurā izmantotas piparkūkas vai piparkūku mīkla – atsūti!

Neceptā mandarīnu siera kūka ar dzērveņu želeju un piparkūku pamatni

Foto: Privātais arhīvs

"Kūka, kas ies pie sirds pat piparkūku necienītājiem. Piemēram, tādiem kā es. Ja vēlies izbaudīt garšu sprādzienu mutē – šī kūka ir tev! Ja rociņas ir veiklas un ir nedaudz pieredzes, kūkas gatavošana neaizņems daudz laika," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Ieva.
Recepti atradīsi spiežot šeit!

Švarcvaldes siera kūka bez cepšanas un želatīna

Foto: Shutterstock

Elementāri pagatavojama un ļoti garda tradicionālās Švarcvaldes tortes versija – siera kūka bez cepšanas un želatīna kausēšanas.
Recepti atradīsi spiežot šeit!

Baltās šokolādes siera kūka ar piparkūku mīklas pamatni

Foto: Privātais ahīvs

"Klasisku siera kūkas recepti, papildinot ar ziemas aromātiem, var iegūt lielisku garšu kombināciju. Ierasto cepumu vietā par pamatni izmantoju piparkūku mīklu. Pildījumā ietvēru balto šokolādi, un dekorācijai, protams, mandarīnus," tā savu recepti komentē Laura Balode.
Recepti atradīsi spiežot šeit!

Baltās šokolādes, krēmsiera un piparkūku deserts ar augļu ķīseli

Foto: DELFI

Svētku laiks nav iedomājams ne tikai bez tradicionāliem un kreptīgiem gardumiem, piemēram, zirņiem ar speķi, bet arī bez piparkūkām, speķa pīrāgiem un saldajiem ēdieniem. Jebkuru saldo ēdienu var uzlabot ar kraukšķīgām piparkūkām, kas piešķirs desertam īpašo Ziemassvētku garšu.
Recepti atradīsi spiežot šeit!

Piparkūku siera kūka ar hurmu un šokolādes glazūru

Foto: DELFI

Šo kūku gatavoju Ziemassvētkos, taču tā visai labi iederēsies arī Jaunā gada svinībās, kā arī dienās, kad kārojas kaut kas ar svētku noskaņu. Pateicoties Ziemassvētku garšvielām, kūka gan smaržo, gan garšo gluži kā Ziemassvētki!
Recepti atradīsi spiežot šeit!

Piparkūku siera kūka

Foto: Privātais arhīvs

"Man ir kūka! Katra nākamā, ko uzmeistaroju, ir arvien labāka, bet šī ir vislabākā! Ar "Selgas" cepumiņiem, ar "Laimas" piparkūkām un dzērveņu zapti," tā savas kārdinošās piparkūku siera kūkas recepti piesaka Elīna Krišjāne Gustsone.
Recepti atradīsi spiežot šeit!

Piparkūku siera kūka svētku noskaņā

Foto: Privātais arhīvs

Ja mājās palicis daudz neapēstu piparkūku, tad, lūk, ideja, kā tās gardi izmantot – pagatavojot siera kūku. Gan turpināsies svētku noskaņa, gan būs jaunradīts un neparasts kārums, ar ko pamieloties. Recepti savā "Instagram" kontā "Ēdam skaisti" iesaka autore Māra Ziemele.
Recepti atradīsi spiežot šeit!

Foto recepte: Piparkūku un mandarīnu siera kūka bez cepšanas

Foto: Publicitātes foto

Bez kā nav iedomājams Ziemassvētku gaidīšanas laiks? Protams, ka bez piparkūkām un mandarīniem. Lai dzīve būtu vēl saldāka, noslēp madarīnu daiviņas zem gaisīgas krēmsiera pildījuma "segas", bet piparkūkas - zem zelta pērlītēs mirguļojošas želejas kārtiņas. Pasaka, ne kūka!
Recepti atradīsi spiežot šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!