Foto: Shutterstock
Tam, ka peldkostīmu sezona šogad ir oficiāli beigusies, tā īsti nemaz nepaspējot uzņemt apgriezienus, ir arī savas saulainās puses. Aizbildinoties ar pirmajām rudens vēsmām, ēdienkartē var ar skubu atgriezt dažādus sātīgus komforta ēdienus, piemēram, sacepumus ar zeltainu siera vai kraukšķīgas mīklas garoziņu, kas slēpj sulīgus vistas gabaliņus bezgala kārdinošā, krēmīgā mērcē.

Vistas sacepuma gatavošanai noderēs jebkāda vistas gaļa. Ja vēlies, vari izmantot pat visu vistu, iepriekš to novārot – pēcāk no kauliem atdalīto gaļu varēsi izmantot sacepumā, bet no buljona pagatavot gardu un veselīgu vistas zupiņu, kas palīdzēs cīnīties ar saaukstēšanos un citām nepatīkamām rudens sezonas blaknēm.


Tā kā vistas vārīšana ir visai laikietilpīgs process, tad pie sacepuma tiksi ātrāk, izmantojot gabaliņos sagrieztu vistas fileju vai atkaulotus vistu šķiņķīšus bez ādas. Tos pirms likšanas cepamajā traukā pāris minūtes apvāri verdošā ūdenī vai arī apcep pannā sakarsētā taukvielā. Ir receptes, kas paredz izmantot arī iepriekš termiski neapstrādātus gaļas gabaliņus, bet, lai tie pagatavotos ātrāk, iepriekš tos saplacini, viegli paklapējot ar gaļas āmuru.
Lielisks veids, kā paātrināt sacepuma tapšanas procesu, pie viena arī piešķirot ēdienam īpaši kārdinošas garšas nianses, ir kūpinātas, žāvētas vai grilētas vistas gaļas izmantošana. Šim mērķim noderēs arī pāri palikušie šašlika gabaliņi.
Sacepuma pamatmasai vari izmantot, ko vien sirds kāro – gan kabačus, burkānus, kartupeļus, tomātus, sviesta pupiņas un citus dārza labumus, gan iepriekš novārītus makaronus, griķus vai rīsus.
Kad pannā kārtām salikta gaļa un pārējās sastāvdaļas, sulīgumam viss papildināts ar saldo krējumu vai, piemēram, krēmīgu sēņu mērci, atliek tikai izdomāt, ar ko pārklāt šo kulināro mākslas darbu. Visbiežāk šim mērķim tiek izmantots siera un olu maisījums, kas cepoties veido tīkami zeltainu garoziņu, bet arī liekot lietā filo mīklu vai atkausētu kārtainās mīklas plāksni, iegūsi kraukšķīgu, gaisīgu un ļoti aromātisku vistas sacepuma "kažociņu".
Lai labi garšo!

Vistas filejas un kabaču kārtainais sacepums

Foto: Privātais arhīvs

Ļoti vienkāršs un gards veids, kā salīdzinoši īsā laikā un ar minimālu darbu pabarot kuplāku ēdāju pulku. Recepti izmēģinājis un citiem iesaka akmeņkalis un labas garšas pazinējs Guntis Pandars. Viņš arī iesaka vistas fileju šajā receptē aizstāt ar tītara gaļu.

Lasīt vairāk

Makaronu un vistas gaļas sacepums ar mocarellu

Foto: Shutterstock

Gards un sātīgs makaronu un vistas maltās gaļas sacepums. To sulīgāku padarīs tomātu mērce, bet īpaši sildošu sajūtu radīs izkusušais mocarellas siers.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas un puravu sacepums ar filo mīklas virskārtu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards un sātīgs vistas sacepums ar puraviem un saldētiem zirnīšiem. To īpašu padara kraukšķīgā filo mīklas virskārta.

Lasīt vairāk

Ātrais cāļa, dārzeņu un kartupeļu sacepums

Foto: Publicitātes foto

Ko darīt, ja nav laika ilgi stāvēt pie plīts, taču jāklāj galds ģimenes pusdienām vai draugu sanākšanai? Atraktīvais britu pavārs Džeimijs Olivers iesaka pagatavot brīnišķīgu cāļa, dārzeņu un kartupeļu sacepumu. Tā ir veselīga, garda maltīte, kuru var pagatavot vien nieka 15 minūtēs. Sulīgais cālis, šķiņķis, svaigi dārzeņi un krēmīgi kartupeļi sniegs neaizmirstamu garšu baudījumu.

Lasīt vairāk

Vistas un šampinjonu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Lielisks ēdiens pusdienām vai vakariņām. Siera mērce piedos vistai un šampinjoniem nelielu pikantumu un sātīgumu. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem vai rīsiem.

Lasīt vairāk

Griķu sacepums ar vistas fileju un sēnēm

Foto: Shutterstock

Ērti pagatavojams vakariņu vai pusdienu ēdiens. Jānovāra irdeni griķi un cepeškrāsnī jāsacep ar vistas fileju, sēnēm un siera cepurīti.

Lasīt vairāk

Vistas sacepums ar kārtainās mīklas vāciņu

Foto: Shutterstock

Cepot vistu zem mīklas vāciņa, pannā veidojas īpaši gards, brīnumains garšu sajaukums. Lai piešķirtu ēdienam kūpinājuma smaržu, pievieno nedaudz žavētu desu. Neviens nespēs būt vienaldzīgs, ēdot kraukšķīgo, trauslo maizīti, kuru katrā kumosā papildinās sacepuma gardā mērce un sulīgie vistas gabaliņi.

Lasīt vairāk

Vistas un puravu pīrāgs - sacepums

Foto: Vida Press

Vistas un puravu pīrāgs, kas vairāk gan līdzinās sacepumam ar kārtainās mīklas cepurīti, būs lieliska alternatīva ēdienreizēm, kad gribās ko vairāk kā vienkārši ceptu vistas fileju vai vistas zupu. Garšos lieliski, pasniegts silts, un sasildīs aukstajos ziemas vakaros!

Lasīt vairāk

Vistas sacepums ar pupām spāņu gaumē

Foto: Vida Press

Nedaudz pikants un ļoti spēcinošs vakariņu variants, kad negribas ilgi stāvēt pie plīts. Cepta vista, pupiņas, paprika... un pats svarīgākais - beigās jāmazgā tikai viena panna!

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar selerijas sakni un kūpinātu vistu

Sātīgais kartupeļu un selerijas saknes sacepums var būt gan kā pamatēdiens, gan kā piedeva kādam gaļas ēdienam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!