Vistas sacepuma gatavošanai noderēs jebkāda vistas gaļa. Ja vēlies, vari izmantot pat visu vistu, iepriekš to novārot – pēcāk no kauliem atdalīto gaļu varēsi izmantot sacepumā, bet no buljona pagatavot gardu un veselīgu vistas zupiņu, kas palīdzēs cīnīties ar saaukstēšanos un citām nepatīkamām rudens sezonas blaknēm.
Tā kā vistas vārīšana ir visai laikietilpīgs process, tad pie sacepuma tiksi ātrāk, izmantojot gabaliņos sagrieztu vistas fileju vai atkaulotus vistu šķiņķīšus bez ādas. Tos pirms likšanas cepamajā traukā pāris minūtes apvāri verdošā ūdenī vai arī apcep pannā sakarsētā taukvielā. Ir receptes, kas paredz izmantot arī iepriekš termiski neapstrādātus gaļas gabaliņus, bet, lai tie pagatavotos ātrāk, iepriekš tos saplacini, viegli paklapējot ar gaļas āmuru.
Lielisks veids, kā paātrināt sacepuma tapšanas procesu, pie viena arī piešķirot ēdienam īpaši kārdinošas garšas nianses, ir kūpinātas, žāvētas vai grilētas vistas gaļas izmantošana. Šim mērķim noderēs arī pāri palikušie šašlika gabaliņi.
Sacepuma pamatmasai vari izmantot, ko vien sirds kāro – gan kabačus, burkānus, kartupeļus, tomātus, sviesta pupiņas un citus dārza labumus, gan iepriekš novārītus makaronus, griķus vai rīsus.
Kad pannā kārtām salikta gaļa un pārējās sastāvdaļas, sulīgumam viss papildināts ar saldo krējumu vai, piemēram, krēmīgu sēņu mērci, atliek tikai izdomāt, ar ko pārklāt šo kulināro mākslas darbu. Visbiežāk šim mērķim tiek izmantots siera un olu maisījums, kas cepoties veido tīkami zeltainu garoziņu, bet arī liekot lietā filo mīklu vai atkausētu kārtainās mīklas plāksni, iegūsi kraukšķīgu, gaisīgu un ļoti aromātisku vistas sacepuma "kažociņu".
Lai labi garšo!
Vistas filejas un kabaču kārtainais sacepums
Ļoti vienkāršs un gards veids, kā salīdzinoši īsā laikā un ar minimālu darbu pabarot kuplāku ēdāju pulku. Recepti izmēģinājis un citiem iesaka akmeņkalis un labas garšas pazinējs Guntis Pandars. Viņš arī iesaka vistas fileju šajā receptē aizstāt ar tītara gaļu.
Makaronu un vistas gaļas sacepums ar mocarellu
Gards un sātīgs makaronu un vistas maltās gaļas sacepums. To sulīgāku padarīs tomātu mērce, bet īpaši sildošu sajūtu radīs izkusušais mocarellas siers.
Vistas gaļas un puravu sacepums ar filo mīklas virskārtu
Gards un sātīgs vistas sacepums ar puraviem un saldētiem zirnīšiem. To īpašu padara kraukšķīgā filo mīklas virskārta.
Ātrais cāļa, dārzeņu un kartupeļu sacepums
Ko darīt, ja nav laika ilgi stāvēt pie plīts, taču jāklāj galds ģimenes pusdienām vai draugu sanākšanai? Atraktīvais britu pavārs Džeimijs Olivers iesaka pagatavot brīnišķīgu cāļa, dārzeņu un kartupeļu sacepumu. Tā ir veselīga, garda maltīte, kuru var pagatavot vien nieka 15 minūtēs. Sulīgais cālis, šķiņķis, svaigi dārzeņi un krēmīgi kartupeļi sniegs neaizmirstamu garšu baudījumu.
Vistas un šampinjonu sacepums ar sieru
Lielisks ēdiens pusdienām vai vakariņām. Siera mērce piedos vistai un šampinjoniem nelielu pikantumu un sātīgumu. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem vai rīsiem.
Griķu sacepums ar vistas fileju un sēnēm
Ērti pagatavojams vakariņu vai pusdienu ēdiens. Jānovāra irdeni griķi un cepeškrāsnī jāsacep ar vistas fileju, sēnēm un siera cepurīti.
Vistas sacepums ar kārtainās mīklas vāciņu
Cepot vistu zem mīklas vāciņa, pannā veidojas īpaši gards, brīnumains garšu sajaukums. Lai piešķirtu ēdienam kūpinājuma smaržu, pievieno nedaudz žavētu desu. Neviens nespēs būt vienaldzīgs, ēdot kraukšķīgo, trauslo maizīti, kuru katrā kumosā papildinās sacepuma gardā mērce un sulīgie vistas gabaliņi.
Vistas un puravu pīrāgs - sacepums
Vistas un puravu pīrāgs, kas vairāk gan līdzinās sacepumam ar kārtainās mīklas cepurīti, būs lieliska alternatīva ēdienreizēm, kad gribās ko vairāk kā vienkārši ceptu vistas fileju vai vistas zupu. Garšos lieliski, pasniegts silts, un sasildīs aukstajos ziemas vakaros!
Vistas sacepums ar pupām spāņu gaumē
Nedaudz pikants un ļoti spēcinošs vakariņu variants, kad negribas ilgi stāvēt pie plīts. Cepta vista, pupiņas, paprika... un pats svarīgākais - beigās jāmazgā tikai viena panna!
Kartupeļu sacepums ar selerijas sakni un kūpinātu vistu
Sātīgais kartupeļu un selerijas saknes sacepums var būt gan kā pamatēdiens, gan kā piedeva kādam gaļas ēdienam.