Bērnības garša vakariņās – ko gatavot no cūku pupām

Bērnības garša vakariņās – ko gatavot no cūku pupām
Foto: Shutterstock

Sakņu dārzā ne visiem jau cūku pupas pākstīs nogatavojušās, bet tirgū gan tās pārdod pārpārēm, tāpēc pēdējais laiks atklāt cūku pupu sezonu ar maltīti, kas uzjundīs sentimentālas atmiņas.

Daudziem cūku pupas asociējas ar vasaras vakariem, kad lielā katlā novārītas pākstis, pēc tam vēl karstas tika šķetinātas ar pirkstiem, apkaisītas ar sāli un ēstas gardu muti, līdz vēders pilns. Atmiņām par godu noteikti iesakām tradīciju atkārtot un pirmās cūku pupas izbaudīt tieši tik vienkārši pagatavotas – sālsūdenī novārītas. Neaizmirsti par glāzi kefīra vai rūgušpiena!

Kā vārīt cūku pupas?

Cūku pupas iespējams novārīt divos veidos: ar pākstīm vai jau nolobītas. Pākstīs esošās pupas saber katlā, aplej ar ūdeni un uz mazas uguns vāra, līdz pākstis mīkstas un pupas gatavas. Jārēķinās ar to, ka vārot pākstīs, process būs ilgāks, savukārt jau nolobītas cūku pupas būs gatavas jau pēc 20-30 minūtēm.

Ja esi starp tiem, kam cūku pupas garšo nolobītas arī no apvalciņiem, visērtāk no tiem atbrīvoties, pupas apliet ar verdošu ūdeni, tad pārbērt ledusaukstā ūdenī. Pēc tam katram pupas apvalciņam vajadzētu nonākt visai viegli.

Bērnības garša vakariņās – ko gatavot no cūku pupām
Foto: Shutterstock

Idejas maltītēm

Mazliet vairāk pūles pieliekot, pēc vārīšanas un pupu lobīšanas tās var pasautēt saldajā krējumā un garšvielās, tādējādi iegūstot vēl smeķīgāku maltīti. Ja iepriekš apcepsi bekonu un sīpolus, maltīte būs vēl vairāk izdevusies. Vēl novārītas cūku pupas var pasniegt ar maltās gaļas mērci, sutināt traukā ar vistas krūtiņām un citiem dārzeņiem, pagatavot biezeni, piejaucot vēl noblanšētus zaļos zirnīšus vai vienkārši izmantot kā piedevu pamatēdienā.

Ja cieņā turi dažādus dārzeņu sautējumus, neaizmirsti izmantot cūku pupas – dažādībai par ļaunu nenāks! To pašu var teikt par zupām – gan dzidrajām, gan krēmzupām. Makaronu cienītāji mērci var pagatavot no saldā krējuma un cūku pupām – maltīte būs ļoti sātīga, pateicoties pākšaugiem, turklāt vasaras sezonai itin piemērota. Pamēģini cūku pupas pievienot risoto! Vēl var izmēģināt novārītas cūku pupas sastampāt un sajaukt ar citiem dārzeņiem un tad izcept plācenīšus karstā eļļā. Šāda interpretācija būs vēl kas neredzēts mājas virtuvē.

Starp citu, cūku pupas visai labi noder arī salātu gatavošanā. Novāri tās un pasniedz ar lapu salātiem, novārītām sviesta pupiņām, vārītiem kartupeļiem, dažādiem dārzeņiem un gardu mērci. Salikumi var būt visvisādi, galvenais par tām neaizmirst, kad aptrūkušās ierosmes maltītes dažādošanai.

Novārītās cūku pupas var apcept sviestā kopā ar ķiploku un garšvielām un tad pasniegt uz grauzdētas maizītes, kas apziesta ar kazas sieru vai kādu citu smēriņu. Vienkārši, bet ļoti garšīgi!

Ja vēlies jau ko izaicinošāku, pamēģini pagatavot smēriņu pēc ''Tasty'' receptes ar cūku pupām galvenajā lomā. Garšos izcili uz tikko apgrauzdētas maizes šķēles, sendvičos vai ar krekeriem uzkodu platē.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka