Foto: Shutterstock
Sakņu dārzā ne visiem jau cūku pupas pākstīs nogatavojušās, bet tirgū gan tās pārdod pārpārēm, tāpēc pēdējais laiks atklāt cūku pupu sezonu ar maltīti, kas uzjundīs sentimentālas atmiņas.

Daudziem cūku pupas asociējas ar vasaras vakariem, kad lielā katlā novārītas pākstis, pēc tam vēl karstas tika šķetinātas ar pirkstiem, apkaisītas ar sāli un ēstas gardu muti, līdz vēders pilns. Atmiņām par godu noteikti iesakām tradīciju atkārtot un pirmās cūku pupas izbaudīt tieši tik vienkārši pagatavotas – sālsūdenī novārītas. Neaizmirsti par glāzi kefīra vai rūgušpiena!

Kā vārīt cūku pupas?


Cūku pupas iespējams novārīt divos veidos: ar pākstīm vai jau nolobītas. Pākstīs esošās pupas saber katlā, aplej ar ūdeni un uz mazas uguns vāra, līdz pākstis mīkstas un pupas gatavas. Jārēķinās ar to, ka vārot pākstīs, process būs ilgāks, savukārt jau nolobītas cūku pupas būs gatavas jau pēc 20-30 minūtēm.

Ja esi starp tiem, kam cūku pupas garšo nolobītas arī no apvalciņiem, visērtāk no tiem atbrīvoties, pupas apliet ar verdošu ūdeni, tad pārbērt ledusaukstā ūdenī. Pēc tam katram pupas apvalciņam vajadzētu nonākt visai viegli.

Foto: Shutterstock

Idejas maltītēm


Mazliet vairāk pūles pieliekot, pēc vārīšanas un pupu lobīšanas tās var pasautēt saldajā krējumā un garšvielās, tādējādi iegūstot vēl smeķīgāku maltīti. Ja iepriekš apcepsi bekonu un sīpolus, maltīte būs vēl vairāk izdevusies. Vēl novārītas cūku pupas var pasniegt ar maltās gaļas mērci, sutināt traukā ar vistas krūtiņām un citiem dārzeņiem, pagatavot biezeni, piejaucot vēl noblanšētus zaļos zirnīšus vai vienkārši izmantot kā piedevu pamatēdienā.

Ja cieņā turi dažādus dārzeņu sautējumus, neaizmirsti izmantot cūku pupas – dažādībai par ļaunu nenāks! To pašu var teikt par zupām – gan dzidrajām, gan krēmzupām. Makaronu cienītāji mērci var pagatavot no saldā krējuma un cūku pupām – maltīte būs ļoti sātīga, pateicoties pākšaugiem, turklāt vasaras sezonai itin piemērota. Pamēģini cūku pupas pievienot risoto! Vēl var izmēģināt novārītas cūku pupas sastampāt un sajaukt ar citiem dārzeņiem un tad izcept plācenīšus karstā eļļā. Šāda interpretācija būs vēl kas neredzēts mājas virtuvē.

Starp citu, cūku pupas visai labi noder arī salātu gatavošanā. Novāri tās un pasniedz ar lapu salātiem, novārītām sviesta pupiņām, vārītiem kartupeļiem, dažādiem dārzeņiem un gardu mērci. Salikumi var būt visvisādi, galvenais par tām neaizmirst, kad aptrūkušās ierosmes maltītes dažādošanai.

Novārītās cūku pupas var apcept sviestā kopā ar ķiploku un garšvielām un tad pasniegt uz grauzdētas maizītes, kas apziesta ar kazas sieru vai kādu citu smēriņu. Vienkārši, bet ļoti garšīgi!

Ja vēlies jau ko izaicinošāku, pamēģini pagatavot smēriņu pēc ''Tasty'' receptes ar cūku pupām galvenajā lomā. Garšos izcili uz tikko apgrauzdētas maizes šķēles, sendvičos vai ar krekeriem uzkodu platē.

Cūku pupu un zaļo zirnīšu mērce svaigu dārzeņu uzkodām

Pikanta mērce svaigu dārzeņu uzkodām. Tie var būt puķkāposti, burkāni, paprikas gabaliņi un svaigi gurķi. Mērce ir ļoti viegla un diētiska, jo netiek izmantots nedz krējums, nedz majonēze.

Lasīt vairāk

Cūku pupu, fetas siera un bazilika 'tapenāde'

Savs šarms ir ne tikai vārītām cūku pupu pākstīm, bet arī pupiņu ēdieniem. Piemēram, šim garšīgajam maizīšu garnējumam, kuru varam dēvēt par tādu kā tapenādi, kurā satiekas vārītās pupiņas, sāļais fetas siers, olīveļļa un smaržīgais baziliks. Zied uz maizītēm un baudi!

Lasīt vairāk

Biešu salāti ar cūku pupām

Cūku pupas un bietes manuprāt ir ļoti laba kombinācija, bet to jau noteikti ikviens zināja - jo biešu salāti ar pupiņām ir klasika. Tik par cūku pupu pielietojumu šādā receptē nez kāpēc daudzi brīnās... Pupas jau paliek pupas. Protams, cūku pupām ir cita garša, un varbūt, ka tās pat labāk sader kopā ar bietēm.

Lasīt vairāk

Kārdinošā pupiņu un zirnīšu pastēte

Nosauksim šo uz maizes smērējamo pupiņu un zirnīšu masu par pastēti, jo tā šīs maizītes arī izskatās. Izcili apetītlīgs našķis, kas ir kā radīts baudīšanai starp trim lielajām ēdienreizēm.

Lasīt vairāk

Zaļie salāti ar cūku pupām, bekonu un olām

Cūku pupas kombinācijā ar svaigiem lapu salātiem, vārītām olām un kraukšķīgām bekona šķēlītēm radīs īstu garšu eksploziju, ko vēl vairāk paspilgtinās saldskābi pikantā mērce.

Lasīt vairāk

Dārza pupiņu salāti ar artišokiem un safrāna mērci sicīliešu gaumē

Pavisam itāliski salāti, pagatavoti no dārza pupiņām, kuras mēs saucam par cūku pupām. Tam visam klāt kas mazliet neparastāks – eļļā konservēti artišoki, bet finālā – garda pašu gatavota safrāna mērce.

Lasīt vairāk

Ūdenskrešu un foreles salāti ar krējuma-tomātu mērci

Gardi salāti, kas tā vien izdveš pavasarīgumu, un ir piemēroti baudīšanai vasaras gaidās. Iekļaujot foreli vai citas zivis savā ēdienkartē vismaz reizi nedēļā, parūpēsies, lai pastāvīgi tiktu uzņemta 'Omega 3', kas stiprina sirdsdarbību.

Lasīt vairāk

Saldētas cūku pupas ziemai

Nezinu ērtāku veidu cūku pupu saglabāšanai ziemai, kā to sasaldēšana. Cūku pupas ir pirmās, kas pazūd no manas saldētavas, un tās vēl nekad līdz šim nav bijušas sasaldētas par daudz. Turklāt cūku pupas, ja ir bijušas saldētas, izvārās gatavas piecās minūtēs. Arī rudenī, pirms vāru cūku pupas, tās iemetu saldētavā kaut uz pusstundu, lai pēc tam nav tik ilgi jāvāra.

Lasīt vairāk

Cūku pupu salāti ar dārzeņiem un sezama sēklām

Kad saldētava pielādēta pilna ar dārza labumiem, jāsteidz uzņemt vitamīni ikdienas maltītēs. Ātri pagatavojami, sātīgi un neprātīgi garšīgi ir šie cūku pupu salāti, ko var ēst gan siltus, gan aukstus.

Lasīt vairāk

Vienkāršs veids, kā pagatavot kraukšķīgu uzkodu – garšvielās ceptas cūku pupas

Cūku pupas kopš bērnības esam raduši baudīt, novārītas iemērcējot sālī, pilnai laimei papildinot šo idillisko kompozīciju ar krūzīti vēsa kefīra vai rūgušpiena. Mēs iesakām tradicionālo produktu skatīt jaunā gaismā, pagatavojot garšvielās ceptas cūku pupas, kas būs varen gards un kraukšķīgs našķis gan mazajiem kārumniekiem, aizstājot čipsus, gan lielajiem – kā smeķīga uzkoda pie kausiņa alus.

Lasīt vairāk

Uzkodu maizītes ar pesto un cūku pupām

Ja pēc mielošanās ar cūku pupām kāda saujiņa vārītu pupu vēl palikusi pāri, izmanto tās, lai pagatavotu kārdinoši kraukšķīgas maizītes.

Lasīt vairāk

Gardie tomātu salāti ar cūku pupām un baziliku

Tomāti un baziliks ir pārbaudīts garšu salikums, vārītas cūku pupas gādās par salātu sātīgumu, bet vieglā mērcīte ļaus izvairīties no liekām kalorijām. Ideāla izvēle vieglai, vasarīgai maltītei!

Lasīt vairāk

Kvinojas salāti ar cūku pupām un zaļajiem zirnīšiem

Veselīgi un instagramīgi koši salāti tavai vasaras ēdienkartei. Baudi tos tāpat vien vai pasniedz kā interesantu piedevu grilētai gaļai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!