Foto: Shutterstock
Ir taču patīkami sākt dienu vai uzmundrināt sevi pēcpusdienas cēlienā ar tasīti karsti kūpošas un ļoti aromātiskas kafijas, vai ne? Taču kafija jau sen vairs nav tikai espreso vai steidzīgi krūzītē aplietas granulas. Ar kafiju vari (un pat ir nepieciešams) papildināt kā kārdinošu tiramisu, tā izcilu steika gabaliņu. Tikai jāzina, kā! Par godu Kafijas dienai – to visā pasaulē atzīmē 29. septembrī – sarūpējām dažus vērtīgus padomus par to, kā gatavojot izmantot kafiju, kā arī 21 gardu recepti.

Malto kafiju itin labi var izmantot gaļas garšas paspilgtināšanai. Samalto kafiju sajauc ar sāli un paprikas pulveri un ieberž steikos vai cūkgaļas cauraudzīša gabaliņos, kam vēl ir āda. Tad gaļu apcep uz pannas un iegūsi pavisam īpaša aromāta un garšas gaļas gabaliņus. Tā piestāvēs gan liellopa gaļai, gan jēra gaļai un cūkgaļai.

Svaigi brūvēta kafija, piemēram, tasīte espreso, noderēs kā pamatēdienu garšas paspilgtināšanai, tā desertiem un kūku mīklām. Kafija noderēs kā salātu mērču, tā silto mērču pagatavošanai. Tāpat tā ir neatņemama sastāvdaļa tiramisu pagatavošanā, jo kafijā tiek mērcēti dāmu pirkstiņi. Bet biskvīta un mafinu mīklai pievienota tasīte vai divas ar espreso palīdzēs pagatavot izcilu kafijas kūku.

Šķīstošā kafija noderēs situācijās, kad vajag ātri paspilgtināt desertu ar kafijas aromātu un garšu. Piemēram, ja gatavo sviesta krēmu kūkai, pievieno tam tējkaroti šķīstošās kafijas granulu. Tāpat vari pagatavot olu krēmu ar kafijas garšu.

Karaliskais tiramisu kārtojums glāzītē

Foto: Shutterstock

Kad kūkas gatavot negribas, un ar saldējumu remdināt saldo kāri arī ne, lieliska alternatīva ir kārtojums, turklāt glāzītē pasniegts tas kļūst vēl īpašāks. Lai arī šis nav klasiskais tiramisu, kā radoša interpretācija tas garšos arī autentiskā deserta cienītājiem.

Lasīt vairāk

Valriekstu mafini ar sviesta glazūru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīgas mīklas mafini, kuriem izteiktākai garšai pievienoti valriekstu milti. Pa virsu katrai kūciņai "uzlaidies" gards sviesta un kafijas krēma taurenis.

Lasīt vairāk

Sīpolu un kafijas mērce salātiem

Lai cik tas neizklausītos dīvaini - kafijas mērce salātiem - tomēr mērce neticami labi saderas ar zaļajiem salātiem, kā arī ar zaļo pupiņu pākšu salātiem. Var izmantot malto kafiju, bet daudz vienkāršāk būs eļļu vēlāk izfiltrēt, ja tiks izmantotas piestā saberztas kafijas pupiņas.

Lasīt vairāk

Kafija ar sviestu un muskatriekstu

Foto: Shutterstock

Rīta uzmundrinājumam un aktīvam dienas sākumam noderēs kafija ar sviestu.

Lasīt vairāk

Kafijas torte ar karameļu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ļoti kārdinoša torte, kas atgādinās karameļu kapučīno. Ja vēlies, tortes vidū, starp biskvītiem, vari ziest kādu ievārījumu.

Lasīt vairāk

Uzmundrinošie kafijas kēksiņi ar avokado krēma glazūru

Foto: DELFI

Neticami svaigs un atspirdzinošs avokado krēms, klāts pa virsu enerģiju raisošām kafijas kūciņām, būs tieši laikā, lai baudītu siltu svētdienu zem ziedošajiem ābeļu zariem. Un nevajag baidīties no tā, ka krēms gatavots no avokado – citronu sula tam piešķir brīnumainu garšu. Divi spēcīgie garšas komponenti apvienojas lieliskā tandēmā.

Lasīt vairāk

Kafija ar kafijas liķieri un saldo krējumu

Foto: Shutterstock

Īpašā vakarā, svinot kādu jubileju, var pasniegt alkoholisko kafijas kokteili martini glāzēs. Kafija ir jāizvāra ātrāk un jāatdzesē.

Lasīt vairāk

Meksikāņu kafija - ar čili un rumu

Foto: Shutterstock

Meksikāņu stilā gatavotai kafijai tiek pievienots ne tikai čili, bet arī cukurs, kakao un kanēlis, to aromatizē ar rumu, pasniedz ar saldo krējumu un beigās grezno ar tumšās šokolādes skaidiņām. Kafija tiek ilgi vārīta, līdz čili ir atdevis savu asumu. Šāda kafija Meksikā uz karstas plīts stāv pat 3 - 4 stundas, līdz tā ir izdzerta.

Lasīt vairāk

Aromātiskais steiks kafijas marinādē Kubas stilā

Foto: Shutterstock

Steika gaļu marinē sausajā kafijas marinādē apmēram 1,5 - 2 stundas, tad cep pannā no abām pusēm brūnu, ik pa brīdim grozot. Gaļu cep apmēram 6 - 10 minūtes, atkarībā no tā, cik bieza vai plāna tā ir.

Lasīt vairāk

Beduīnu kafija - ar kardamonu

Foto: Shutterstock

Arābi kafiju aromatizē ar kardamonu, kas viņiem skaitās viesmīlības simbols un bez kura nenotiek nevienas saviesības vai svētki. Kardamonu kafijai pievieno vai nu veselu sēkliņu veidā, vai piestā to sagrūžot pulverī. Turklāt kafija vienmēr tiek dzerta salda.

Lasīt vairāk

Liellopu gaļas sautējums ar dārzeņiem kafijas mērcē

Foto: Shutterstock

Šim sautējumam var izmantot liellopa krūšu vai šķiņķa gabalu. Tas gatavosies lēnām, toties rezultāts būs patiesi gards.

Lasīt vairāk

Šokolādes putas ar ogām

Foto: Shutterstock

Tik ļoti viegls un gaisīgs deserts. Papildini maigās šokolādes putas ar avenēm, mellenēm vai zemenēm. Ja vēlies, desertu vari pasniegt arī ar trauslajām vafeļu caurulītēm, kurām nav pildījuma. Tās var izmantot karotītes vietā. Jāņem vērā, ka deserts pēc pagatavošanas jādzesē vismaz 2 stunas. To ir ērti sagatavot iepriekšējā dienā pirms pasniegšanas un dzesēt ledusskapī visu nakti.

Lasīt vairāk

Eklēri ar šokolādes - kafijas krēmu

Foto: Shutterstock

Eklēri ar šokolādes - kafijas krēmu - gardums pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Kafijas olu krēms tasītēs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Salds un pavisam vienkāršs olu krēms ar kafijas garšu vieglam desertam, kas ideāli piestāvēs pusdienām draugu vai ģimenes lokā. Kafija krēmā viegli uzmundrinās, bet kakao virskārta piešķirs saldajam ēdienam patīkamu smaržu.

Lasīt vairāk

Tiramisu

Foto: Shutterstock

Tiramisu tiek dēvēts arī par eņģeļu un kurtizāņu ēdienu. Iespējams, šim saldajam ēdienam ir visbagātīgākais recepšu variāciju skats, jo nav vienas "īstās" tiramisu receptes – Marsalas vīnu reizēm aizstāj gan ar Amaretto, konjaku, rumu vai citu stipro alkoholu. Putukrējuma vietā liek olas baltumu. Olu dzeltenuma vietā olu liķieri. Savoiardi jeb dāmu pirkstiņu vietā izmanto mīkstas piparkūkas. Šī recepte - no portāla "Cālis.lv" lietotājas Elitochkas krājumiem.

Lasīt vairāk

Ķirbju latte ar putukrējumu

Foto: Shutterstock

Ķirbju latte ir dzēriens īstiem kārumniekiem. Tā samtainā garša piestāv saules pielietiem rudens rītiem un silda aukstos vakaros.

Lasīt vairāk

Espresso cepumi ar baltās šokolādes pildījumu

Foto: Vida Press

Rieksti un baltā šokolāde lieliski papildina šo cepumu maigo kafijas garšu. Tie garšos lieliski ne tikai ar tasīti stipra espresso, bet arī ar glāzi auksta piena.

Lasīt vairāk

Zviedru bērnības saldums - kokosriekstu un šokolādes bumbas

Foto: Shutterstock

Šis ir viens no iecienītākajiem zviedru saldumiem, ko iespējams nobaudīt gan smalkās kafejnīcās un kūkotavās, gan atrast lielveikalu plauktos. Kā apgalvots, portālā allrecipes.com, šo gardumu zviedri iemācās pagatavot kā vienu no pirmajiem ēdieniem jau agrā bērnībā. Tāpēc, ja esi saldummīle, tomēr virtuvē nevēlies atrasties ilgas stundas, uzzini, kā gardās šokolādes bumbas pagatavot gan svinībām, gan ikdienas galdam.

Lasīt vairāk

Maigais tiramisu bez olām

Foto: iStock

Tiem, kas baidās no debešķīgā itāļu deserta tiramisu, jo tā pagatavošanai jāizmanto termiski neapstrādātas, jēlas olas, iesakām izmēģināt šo recepti, kurā olas tiek aizstātas ar putukrējumu. Šis variants ir tikpat gards un maigs kā klasiskais tiramisu, tiesa - treknāks!

Lasīt vairāk

Putojošais kafijas un šokolādes dzēriens

Foto: Vida Press

Vieni slavēs, citi viebsies, tomēr - ir vērts izmēģināt! Interesanta kafijas un šokolādes dzēriena kombinācija ar putojošu pienu.

Lasīt vairāk

Klasiskais tiramisu

Foto: Shutterstock

Īpašām viesībām gardais un tradicionālais itāļu deserts - tiramisu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!