Labklājības ministrija (LM) šogad atkārtoti pārbaudīja, vai katoļu priestera Andreja Mediņa vadītajā "Kalna svētību kopienā" Bruknā netiek sniegts kāds no sociālajiem pakalpojumiem un secināja, ka biedrība tāda veida pakalpojums netiek sniegts, portāls "Delfi" noskaidroja LM.

Līdz ar to biedrība nav izdarījusi pārkāpumu, par ko būtu paredzēta administratīva atbildība, pārbaudē secināja LM.

Ministrija jau pērn neilgi pēc plaši izskanējušās informācijas par Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) konstatētajiem bērnu tiesību pārkāpumiem Bruknas kopienā, veica risku analīzi un resorisko pārbaudi, lai izvērtētu "iespējamā sociālā pakalpojuma sniegšanas esamību biedrībā" un secināja, ka tajā sociālais pakalpojums netiek sniegts, pērn portālam "Delfi" norādīja ministrijā.

Atkārtotu pārbaudi LM veica pēc tam, kad šogad, 12. janvārī, saņēma Valsts policijas (VP) vēstuli, kurai bija pievienots līgums starp biedrību "Kalna svētību kopiena" un biedrību "Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija". Līguma noslēgšanas apstākļus, tā saturu un tiesiskumu LM gan nevaot komentēt, jo, kā portālam "Delfi" paskaidroja ministrijā, civiltiesisku līgumu izvērtēšana nav tās kompetencē.

Ministrija uzsāka atkārtotu resorisko pārbaudi ar mērķi noskaidrot, vai nav atklājušies un atklājami jauni fakti par iespējamu nereģistrēta sociālā pakalpojuma sniegšanu biedrībā, par ko ir paredzēta administratīva atbildība.

"Ministrija nekonstatēja tādus apstākļus, kas liecinātu par to, ka ir notikusi nereģistrēta sociālā pakalpojuma sniegšana," ar LM pārstāvja Egila Zariņa starpniecību norādīja LM Metodiskās vadības un kontroles departamenta vecākā eksperte Dzintra Kandere.

"Izvērtējot abu resorisko pārbaužu laikā iegūto informāciju un dokumentālos pierādījumus, ministrija izdarīja secinājumu, ka biedrība nav sniegusi pakalpojumu, kurš saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā (SPSPL) noteikto, būtu identificējams kā sociālās rehabilitācijas pakalpojums," informēja LM pārstāve.

Biedrībā notiekošais nav uzskatāms par sociālā pakalpojuma sniegšanu, jo tas nesaturēja nekādas sociālā pakalpojuma obligātās sniegšanas pazīmes, piemēram, nebija iesaistīti speciālisti, kuri ieguvuši SPSPL noteikto izglītību un ir tiesīgi sniegt sociālās rehabilitācijas pakalpojumu. Šīs pazīmes noteiktas Ministra kabineta noteikumos "Prasības sociālo pakalpojumu sniedzējiem", skaidroja ministrijā.

Tāpat LM arī neguva apliecinājumu tam, ka biedrība īsteno pasākumus, kas vērsti uz sociālās funkcionēšanas spēju atjaunošanu vai uzlabošanu, lai nodrošinātu sociālā statusa atgūšanu un iekļaušanos sabiedrībā.

Pārbaudes laikā ministrija arī neguva dokumentālu apliecinājumu tam, ka biedrība veic klientu reģistrēšanu, uzskaiti, personām, kuras pārbaudes laikā uzturējās biedrībā, kā arī tam, ka šīm personām būtu veikta sociālo funkcionēšanas spēju izvērtēšana, identificētas risināmās problēmas un noteikti pasākumi tam, kā identificētās problēmas tiks risinātas un citi pasākumi, kurus nepieciešams konstatēt, lai būtu iespējams runāt par sociāla pakalpojuma esamību.

"Delfi" jau rakstīja, ka pērn VBTAI kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvi Bruknas kopienā bērnu tiesību pārkāpumus konstatēja 5. augustā, bet otrajā pārbaudē, 20. augustā, netika gūta pārliecība, ka pārkāpumi ir novērsti. Šī informācija tika nodota izvērtēšanai VP, kas sāka vairākas pārbaudes.

Šā gada marta sākumā VP Zemgales reģiona pārvaldes Bauskas iecirknis bija pabeidzis izmeklēšanu administratīvo pārkāpumu procesos par iespējamo fizisko un emocionālo vardarbību pret vairākiem bērniem. Šīs lietas policija nosūtīja izskatīšanai Bauskas novada domes Administratīvajai komisijai un Vecumnieku novada domes Administratīvajai komisijai.

Saistībā ar diviem administratīvajiem procesiem par informācijas nesniegšanu, biedrībai "Kalna svētību kopiena" un ar Mediņu saistītajam nodibinājumam "Saknes un spārni" neatbildot uz VP nosūtītajiem pieprasījumiem, VP pieņēma lēmumu par sodu, kura apmēru gan iepriekš neatklāja.

Savukārt Bauskas novada Administratīvā komisija no policijas saņemtajā administratīvajā lietā savu lēmumu pieņēma šā gada 26. janvārī, taču arī par to sīkāku informāciju sniegt nevarēja.

Pats Mediņš pērnā gada augustā īpaši sasauktā preses konferencē atzina vien daļu VBTAI iepriekš konstatēto pārkāpumu viņa vadītajā biedrībā. Mediņš vairākkārt preses konferencē uzsvēra, ka "apvainojumi" ir "nepārbaudīti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!