Otrdienas rītā nojaucamā pieminekļa Pārdaugavā apkārtnē sākusies rosība – ieradušies strādnieki un traktori, novēroja portāls "Delfi".

Pieminekļa pakājē rosās ekskavators, kurš demontē pakāpienus. Šim lielajam ekskavatoram palīdz mazāks, kurš nogādā būvgružus konteinerā.

Nojaucamā objekta teritorija ir ierobežota, starp kokiem novilktas lentas, kā arī salikti žogi. Teritorijā izvietoti būvgružu konteineri un celtnieku dzīvojamie vagoniņi.

Savukārt pieminekļa tuvumā esošie žogi tiek aprīkoti ar necaurspīdīgu plēvi, novēroja "Delfi".

Otrdienas rītā pieminekļa apkaimē dežurē arī prāvi Valsts policijas un Rīgas pašvaldības policijas spēki. Apkārt teritorijai novērojami vismaz desmit likumsargu mikroautobusi.

Kā pirmdien žurnālistiem pauda Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange, otrdien teritorijā tiks ievesta smagā tehnika un sāksies sagatavošanās darbi attiecībā pret ūdens atsūknēšanu, skulptūru un obeliska, kā arī pagraba demontāžu.

"Delfi" jau vēstīja, ka pirmdien, 22. augustā, tika uzsākti teritorijas sagatavošanas darbi, lai pieminekli nojauktu. Reaģējot uz pieminekļa nojaukšanas plāniem, pirmdienas vakarā pie objekta sapulcējās aptuveni 50 protestētāji, kuri apmēram stundas laikā tika izklīdināti.

Kopumā policija aizturēja septiņus cilvēkus.

Kā ziņots, 13. maijā Rīgas dome ārkārtas sēdē atbalstīja Pārdaugavā esošā tā dēvētā Uzvaras pieminekļa demontāžu.

Gala lēmums par padomju režīma slavinošu pieminekļu demontāžu tika pieņemts 16. jūnijā, kad Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā.

Tas paredz, ka šādu objektu, tostarp arī Pārdaugavā esošā pieminekļu kompleksa, demontāžu būs jāveic līdz 15. novembrim.

Kopējās demontāžas izmaksas ar pievienotās vērtības nodokli ir 2 131 899 eiro. No šīs summas aptuveni 18% aizies teritorijas labiekārtošanai, 45% – baseina nojaukšanai un aizbēršanai, 24% – postamentu, tehnisko telpu un pamatu demontāžai un 7% – obeliska un skulptūru demontāžai. Būvlaukuma iekārtošanai un uzturēšanai būs nepieciešami 3% līdzekļu un vēl 3% –inženierkomunikāciju aizsardzībai un pārkārtošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!