Foto: Valsts prezidenta kanceleja: Dāvis Doršs

Valdības konceptuālais lēmums par liegumu importēt Krievijas graudus ir pareizs, bet konkrēts regulējums vēl top un par to gala lēmums būs jāsaka Saeimai, trešdien, 31. janvārī, preses konferencē pavēstīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Preses konferencē pēc iknedēļas tikšanās ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV) Valsts prezidents sacīja, ka valdība ir konceptuāli lēmusi liegt Krievijas graudu importu Latvijā, kas Rinkēviča uztverē ir pareizs solis.

Viņš atzina, ka joprojām ir diskusijas par to, ka šajā jautājumā "vajadzētu iet tālāk", tomēr viņš piebilda, ka tas skar nacionālā lēmuma pieņemšanas procesu, tāpēc diskusijas vēl gaidāmas Saeimā, ka šajā jautājumā pieņems gala lēmumu.

"Noteikti būs iespēja atrast pareizākos risinājumus," secināja Valsts prezidents.

Tāpat Rinkēvičs atzina, ka šajā jautājumā svarīgi turpināt diplomātiskos centienus. Viņš aicināja Lietuvu un Igauniju pieņemt līdzīgu lēmumu, jo tikai tad tas var būt efektīvs.

"Noteikti nevajag noniecināt tos lēmumus, kas jau ir pieņemti. Tie ir svarīgi no politiskā signāla viedokļa. Bet efektīvāk būtu, ja arī pārējās valstis tam sekos," sacīja Valsts prezidents.

Jau vēstīts, ka valdošā koalīcija ir vienojusies aizliegt Krievijas un Baltkrievijas graudu importu Latvijā.

Kā pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes paziņoja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) un "Progresīvo" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Andris Šuvajevs, februāra laikā plānots sagatavot un pieņemt Saeimā attiecīgu likumprojektu.

Krauze norādīja, ka turpmāk tiks īstenota pastiprināta graudu tranzīta kontrole, ko veiks Pārtikas un veterinārais dienests, vērtējot kvalitāti, nekaitīgumu un arī izcelsmi. Tas esot būtiski, lai varētu noteikt, vai graudi ir Krievijas izcelsmes vai nozagti Ukrainas okupētajās teritorijās.

Zemkopības ministrs atzīmēja, ka Ukraina ir apzinājusi zinātniskas metodes un datubāzi, kā ES dalībvalstis var noteikt, vai graudi ir audzēti Krievijā vai Ukrainā.

Tāpat koalīcija ir vienojusies, ka lauksaimnieku atbalsta programmās nevarēs pretendēt uzņēmumi, kas savā ražošanā izmanto Krievijas izcelsmes graudus, akcentēja zemkopības ministrs.

Ministru prezidente sacīja, ka patlaban esot grūti prognozēt importa aizlieguma finanšu ietekmi.

Šuvajevs teica, ka šis jautājums koalīcijas dienaskārtībā bija vairāk nekā mēnesi, tas esot plaši izdiskutēts un izvērtēti arī līdzīgi regulējumi ES. Politiķis pauda gandarījumu par lēmumu, jo tas esot pareizs un var izraisīt plašu starptautisku rezonansi, rādot piemēru.

Līdzīgi domā premjerministre, paužot cerību, ka šis mudinās arī Baltijas valstis un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis pieņemt līdzīgu iniciatīvu.

Vienlaikus tiks noteikts regulējuma pārejas periods. Krauze piebilda, ka ''absolūtais' lauksaimnieku vairākums" neizmantojot Krievijas izcelsmes graudus. Taču šo graudu pārvadāšanai tiek izmantota Latvijas dzelzceļa un ostu infrastruktūra.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!