Foto: AP/Scanpix/LETA

Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā milicija aizturējusi vairākus glābējus, kuri svētdien palīdzēja Svislačas upē ielēkušiem protesta akcijas dalībniekiem, ziņo "Radio Svoboda".

Svētdien, 6. septembrī, Minskā notika "Vienotības maršs", protestētājiem jau teju mēnesi turpinot pieprasīt prezidenta Aleksandra Lukašenko atkāpšanos un jaunu vēlēšanu sarīkošanu. Minskas ielās pulcējas ap 100 tūkstoši cilvēku.

Kad gājiena dalībnieki pēc pasākuma jau izklīda, drošībnieki sāka cilvēku aizturēšanu. Pavisam svētdien Minskā aizturēti vairāk nekā 600 cilvēki.

Vairāki no milicijas bēgoši protesta akcijas dalībnieki bija spiesti ielēkt Svislačas upē. Tuvumā esošie glābēji šos cilvēkus iecēla laivā, iedeva viņiem segas un pārveda uz upes otru krastu, kur atrodas glābšanas stacija.

Kāda tajā dienā strādājuša glābēja māsa portālam "Tut" pastāstīja, ka viņas brālis un visa tā brīža maiņa, kas strādāja Svislačā protestu laikā, pēc tam vairs nebija sasniedzami. No glābēju radiem un draugiem medijs uzzinājis par sešiem aizturētiem darbiniekiem, tikmēr milicijā portālam apstiprināja, ka aizturēti astoņi cilvēki.

Glābēju maiņas vecākais paspējis piezvanīt sievai un informēt, ka viņš ar visu komandu (pats un pieci padotie) ir aizturēts un tiek vesti milicijas automašīnā. Tāpat viņš paspējis norīkot divus cilvēkus, kas pārņems dežūru aizturēto vietā. Tiek pieļauts, ka šie divi glābēji vēlāk arī aizturēti un veidojas milicijas sniegtie dati par astoņiem arestētiem cilvēkiem.

Tuviniekiem milicijā teikts, ka viss būs kārtībā, jo glābēji rīkojušies pēc instrukcijas, taču neformāli norādīts, ka viņi tiks tiesāti par nepakļaušanos – no ūdens izvilktos cilvēkus vajadzējis nodot milicijai, nevis vest uz otru upes krastu.

Puiku aiztur par uzrakstu "3%"


Minskā protestu laikā aizturēts arī kāds 12 gadus vecs zēns, kurš uz asfalta uzrakstījis "3%", ziņo "Tut". Prezidenta Aleksandra Lukašenko pretinieki šādi ironizē par reālo atbalstu 26 gadus valdījušajam līderim.

Līdz ar zēnu aizturēta arī sieviete, kura centās viņu aizstāvēt. Zēns atbrīvots tajā pašā vakarā, viņam izrakstīts protokols par huligānismu, bet viņa telefona aparāts paturēts "ekspertīzes veikšanai", medijam stāsta pusaudža māte Jūlija.

Milicija brīdinājusi vecākus, ka informēs dēla skolu par notikušo un ka viņš tiks iekļauts milicijas nepilngadīgo lietu uzskaitē. Māte skaidro, ka dēlam tirdzniecības centrā bija jāsagaida tēvs, taču viņš nav paklausījis un pats devies līdzi protesta gājienam.

Baltkrievijā kopš 9. augusta prezidenta vēlēšanām, kurās 26 gadus valdījušais Lukašenko uzvarēja ar 80% balsu, nerimst protesti. Vēlēšanas Rietumos netiek atzītas par demokrātiskām un opozīcija tās rezultātus uzskata par viltotiem.

Medijos parādās arvien vairāk liecību par drošības iestāžu darbinieku vardarbību pret protestētājiem, kas īpaši izteikta bija protestu pirmajās dienās.

Te lasāms stāsts par kāda medijos popularitāti guvuša foto varoni, te video redzams, kā drošībnieks tiešā tēmējumā sašauj žurnālisti. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te. Bet šeit biedējošs video no OMON aizturēšanas automašīnas.

Pats Baltkrievijas prezidents Aleskandrs Lukašenko, diskreditējot protestu nozīmi, ir izteicies, ka ielās iziet apreibinājušies un "aitas". "Nosmēķējušies, daudz piedzērušos, ar narkotikām – šausmas," viņš komentēja 9. augusta notikumus. Varasiestādes arī izplata stāstus, ka protestētāji saņem naudu, bet prezidents biedē ar NATO draudiem pie valsts robežām.

Lukašenko arī paziņoja, ka 60% fotogrāfiju ar vardarbībā cietušajiem ir "feiks" . Vienlaikus viņš aicināja "piedot drošībnieku kļūdas". "Tie ir jūsu cilvēki. Pat, ja viņi ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," drošībniekus aizstāvēja prezidents.

Lukašenko savu attieksmi pret protestētājiem paudis arī visai radikālā veidā – staigājot apkārt bruņots ar triecienšauteni. Vērotāji skaidro, ka tā ir skaidra zīme – varu ar labu viņš neatdos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!