Foto: Attēli no "Telegram" kanāliem.
Algotņu grupējuma "Vagner" dumpja laikā vara Krievijā netika mainīta, taču tika notriekti vairāki vērtīgi okupantu armijas lidaparāti. Ievērojamākais un dārgākais no tiem – aizsargātais gaisa vadības punkts Il-22M, kura zaudēšana var būtiski ietekmēt Krievijas spējas koordinēt un vadīt savus spēkus.

Kremlim pietuvinātā uzņēmēja un "Vagner" vadītāja Jevgēnija Prigožina sāktais dumpis notika 23. un 24. jūnijā. Iepriekš Ukrainā karojošie algotņi ieņēma Rostovu pie Donas un kolonnās devās Maskavas virzienā, lai pieprasītu atbildību par it kā notikušiem uzbrukumiem "Vagner" nometnēm un Krievijas neveiksmēm karā.

Dumpis beidzās negaidīti ar Prigožina paziņojumu, ka algotņi atgriežas nometnēs, lai novērstu krievu asiņu izliešanu. Kas īsti notika un ko tas liecina par Krievijas varas grupējumu iekšējām cīņām, vēl pilnībā nav skaidrs, bet atskats uz notikumiem un analīze skatāma šeit.

Tomēr gluži bez asinsizliešanas un postījumiem, lai gan Krievijas vadība to neizceļ, dumpis neiztika. Ir zināms par vismaz septiņu vērtīgu lidaparātu zaudējumu, tostarp bojāgājušiem apkalpes locekļiem, taču oficiāli skaitļi nav pieejami. Krievijas mediji lēš, ka no vagneriešu rokas gājuši bojā vismaz 10 Krievijas militāristi.

Katra no vairākām "Vagner" kolonnām bija bruņota ar pretgaisa aizsardzības sistēmām "Strela-10" un "Pancir", kā arī pārnēsājamiem pretgaisa aizsardzības raķešu kompleksiem, skaidro "Meduza". Ne visi notikušā apstākļi ir skaidri, bet notriekti varētu būt arī lidaparāti, kuriem nebija nekāda sakara ar dumpja apspiešanu.

Atvērto avotu informācija, blogeru un mediju ziņas liecina, ka bez pieminētā Il-22 ir notriekti radioelektroniskās cīņas helikopteri Mi-8MTPR, divi uzbrukuma helikopteri Ka-52 un Mi-35, kā arī transporta helikopters Mi-8, apraksta raidsabiedrība BBC.

Il-22M aizsargātais vadības punkts


Il-22 tiek raksturots kā vērtīgākais no zaudētajiem lidaparātiem. Vārds "aizargātais" gan nozīmē sakaru kanālu, nevis fizisko aizsargātību

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!