Foto: Unsplash

Šonedēļ tika publicēti jaunākie inflācijas dati, kas visdrīzāk liecina, ka straujākais cenu kāpums jau ir aiz muguras, taču arī izteiktu cenu kritumu tuvāko mēnešu laikā nevarēs novērot. Būtiska nozīme turpmākajās cenu izmaiņās būs energoresursu pieejamībai, taču, kā rāda dati, pagaidām situācija šajā jomā ir stabila.

Lai sniegtu ieskatu Latvijas un pasaules ekonomikas jaunumos, "Delfi Bizness" piedāvā saviem lasītājiem apkopojumu par aizvadītās nedēļas nozīmīgākajiem notikumiem.

Ekonomisti pamanījuši, ka, neskatoties uz pirktspējas samazināšanos, pircēji veikalā ne vienmēr seko līdzi saviem izdevumiem, izvērtē produktu cenas un to pieaugumu, tādēļ bieži vien pērk preces, neskatoties uz to, cik augsta ir to cena.

Tiesa gan, daļai cilvēku tomēr paliek aizvien mazāk brīvo līdzekļu, un, augot pārtikas cenām un komunālo maksājumu tarifiem, teju puse Latvijas iedzīvotāju šajā ziemā plāno meklēt iespējas papildu ienākumu gūšanai, un visbiežāk iedzīvotāji šo mērķi cer sasniegt, meklējot otro darbavietu, secināts bankas "Citadele" veiktajā Latvijas iedzīvotāju aptaujā.

Ne vien Rietumos, bet arī pie mums arvien biežāk dzirdamas diskusijas par to, vai ir iespējams strādāt tikai četras dienas nedēļā vai astoņu stundu vietā, piemēram, septiņas. Viena no šādām iniciatīvām ir sākusi virzību Saeimā. Eksperti atgādina, ka jau šobrīd atsevišķos uzņēmumos un nozarēs šāds modelis ar saīsinātu darba laiku var tikt ieviests, normatīvi to neliedz, un tas arī tiekot piekopts.

Tāpat Saeima šonedēļ galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā ar mērķi nodrošināt, ka mājsaimniecībām jeb saistītajiem lietotājiem, kas izmanto gāzi apkurei, 2023.gada 1.janvārī nepieaugtu maksājums par gāzi. Valstij tas varētu izmaksāt 24 miljonus eiro, kas būs jāsamaksā kā kompensācija uzņēmumam "Latvijas gāze".

Ne tik labas ziņas saņemtas no starptautiskās kredītreitingu aģentūras "S&P Global Ratings", kas šonedēļ apstiprināja Latvijas kredītreitingu augstajā "A+" līmenī, taču mainīja kredītreitinga nākotnes vērtējumu no stabila uz negatīvu.

Baltijas valstīm jāizstrādā plāns dzelzceļa sliežu tīkla pārveidošanai atbilstoši Eiropas standartiem

Foto: Publicitātes foto

Baltijas valstīm līdz 2025.-2026. gadam būs jāizstrādā plāns, lai Krievijas standarta jeb 1520 milimetru platuma dzelzceļa sliežu tīklu pārveidotu atbilstoši Eiropas standartiem, pirmdien nolēmuši Eiropas Savienības (ES) transporta ministri, informēja Latvijas Satiksmes ministrijā (SM).

Lasīt vairāk

Mājsaimniecībām nākamgad nepieaugs maksājums par apkurē izmantojamo gāzi

Foto: F64

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā ar mērķi nodrošināt, ka mājsaimniecībām jeb saistītajiem lietotājiem, kas izmanto gāzi apkurei, 2023.gada 1.janvārī nepieaugtu maksājums par gāzi.

Lasīt vairāk

Sērijveida dzīvokļu cena šļūk lejā, tomēr īpašumi ir dārgāki nekā gada sākumā

Foto: LETA

Šogad līdz septembrim strauji pieauga sērijveida dzīvokļu piedāvājumu skaits Rīgas lielākajos mikrorajonos, tomēr pēdējos divos mēnešos tam bija lejupslīdoša tendence. Uz leju pēdējos mēnešos slīd arī šo dzīvokļu vidējā cena, izriet no nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" jaunākā pārskata.

Lasīt vairāk

Vērtīgāko Baltijas uzņēmumu sarakstā iekļuvušas piecas Latvijas kompānijas

Foto: Publicitātes attēli

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vērtīgāko uzņēmumu kopēja vērtība šajā gadā pārsniegusi 46,6 miljardus eiro, un gada laikā daudzi no sarakstā iekļautajiem uzņēmumiem uzrādījuši vērā ņemamu izaugsmi. Latvijas kompānijas demonstrējušas labu sniegumu, vērtību audzējot straujāk nekā Igaunijas un Lietuvas uzņēmumi, intervijā stāsta "Prudentia" vadošais partneris un valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš.

Lasīt vairāk

Iedzīvotāji ķer preces, neizvērtējot cenas; kam cenas augušas visstraujāk?

Foto: Shutterstock

Jaunākie cenu pieauguma dati liecina, ka straujākais cenu kāpums visdrīzāk jau ir aiz muguras, taču arī izteiktu cenu kritumu tuvāko mēnešu laikā nevarēs novērot, uzskata ekonomisti.

Vienlaikus viņi pamanījuši, ka, neskatoties uz pirktspējas samazināšanos, pircēji veikalā ne vienmēr seko līdzi saviem izdevumiem, izvērtē produktu cenas un to pieaugumu, tādēļ bieži vien pērk preces, neskatoties uz to, cik augsta ir to cena.

Lasīt vairāk

Eiropas gāzes krīze varētu nebūt tik dziļa, kā prognozēts, bet sliktākais vēl nav aiz muguras

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Visā Eiropā beidzot iestājies auksts laiks, radot spiedienu uz dabasgāzes cenām, taču siltais rudens ļāvis uzlabot prognozes par šī gada Eiropas dabasgāzes pieejamību un cenu izmaiņām. Vienlaikus priekam īsti iemesla nav, jo nākamajā gadā uzkrājumi varētu ievērojami sarukt, kas atkal var novest pie augstākām cenām un iespējama dabasgāzes trūkuma. Līdz ar to valdībām jādomā, kā samazināt gāzes patēriņu, kas līdz šim izdodas diezgan labi.

Lasīt vairāk

'S&P Global Ratings' pazeminājusi Latvijas kredītreitinga nākotnes novērtējumu

Foto: Pixabay

Otrdien, 2022. gada 6. decembrī, starptautiskā kredītreitingu aģentūra "S&P Global Ratings" apstiprināja Latvijas kredītreitingu augstajā "A+" līmenī, mainot kredītreitinga nākotnes vērtējumu no stabila uz negatīvu, informē Valsts kase.

Lasīt vairāk

Jurģi uz ZM ēku – valsts izskata iespējas optimizēt biroju telpas

Foto: DELFI

Pašlaik daļa valsts pārvaldes iestāžu mājo novecojušās, ne pārāk ekonomiskās, ērtās un estētiskās telpās, turklāt hibrīddarba laikmetā daļa šo platību iestādēm nebūt nav vajadzīga. VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) līdz nākamā gada oktobrim izstrādās publiskā sektora biroju un koplietošanas telpu optimizācijas plānu.

Lasīt vairāk

Četru darba dienu nedēļa tik drīz Latvijā nebūs; uzņēmumi to var ieviest individuāli

Foto: Shutterstock

Ne vien Rietumos, bet arī pie mums arvien biežāk dzirdamas diskusijas par to, vai ir iespējams strādāt tikai četras dienas nedēļā vai astoņu stundu vietā, piemēram, septiņas. Viena no šādām iniciatīvām ir sākusi virzību Saeimā.

Lasīt vairāk

Var nopirkt lielas nepatikšanas: iegādājoties bezvadu ierīces, jābūt uzmanīgiem

Foto: Shutterstock

Radiofrekvenču pārvaldītājs VAS "Elektroniskie sakari" mudina Latvijas iedzīvotājus, iegādājoties radioiekārtas, piemēram, rācijas, bezvadu videonovērošanas sistēmas un citas bezvadu ierīces, pārliecināties par to atbilstību darbībai Latvijā, lietošanas ierobežojumiem un konfigurācijas nosacījumiem. Pretējā gadījumā var piedzīvot arī lielas nepatikšanas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!