Foto: Delfi, PantherMedia/Scanpix, LETA
Šajā nedēļā "Delfi Bizness" turpināja rakstīt par nozīmīgiem notikumiem gan Latvijas, gan pasaules ekonomikā.

Nedēļas vidū KP paziņoja, ka konstatējusi aizliegtu vienošanos trīs sabiedriskā transporta uzņēmumu vidū, paši uzņēmumi gan savu vainu nesaskata. "Delfi Bizness" vairākās publikācijās aprakstīja šo gadījumu.

Pavisam drīz, 5. februārī, spēkā stāsies nākamais Eiropas Savienības aizliegums naftas produktu iegādei no Krievijas. Tas nozīmē, ka Eiropas tirgū, visticamāk, pilnībā pazudīs dīzeļdegviela no Krievijas, kas veidoja visai ievērojamu tirgus daļu, – vai esam tam gatavi?

Šonedēļ publicētas ziņas par divu nozīmīgu amatu konkursiem. Izsludināts konkurss uz elektroenerģijas sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" valdes locekļa ar atbildību par attīstību amata vietu, kurā atalgojums sasniedz 9600 eiro. Tāpat izsludināts konkurss uz Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektora amatu, kur atalgojums sasniedz 5000 eiro.

Kļuvis zināms, ka nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Vašingtonas "Wizards" un Latvijas valstsvienības spēlētājs Kristaps Porziņģis ar viņam piederošās SIA "JMK Investments" starpniecību investējis nekustamajā īpašumā un vairākos Latvijas uzņēmumos ēdināšanas un sporta preču jomās.

Latvija starptautiskajos finanšu tirgos janvāra vidū aizņēmās 750 miljonus eiro, un aizdevēju šim finansējumam netrūka – pieprasījums pēc mūsu valsts obligācijām būtiski pārsniedza piedāvāto apjomu, kas liecina, ka investoriem mūsu valsts parādzīmes ir pievilcīgas.

Vienlaikus, neskatoties uz augsto pieprasījumu, Latvijas aizņēmuma likme ir augstāka nekā riskantākām Eiropas valstīm, piemēram, Spānijai, kura tradicionāli izcēlusies ar augstu parāda apjomu.

"Delfi Bizness" piedāvā saviem lasītājiem apkopojumu par aizvadītās nedēļas notikumiem.

Drīz apsīks Krievijas dīzeļdegvielas piegāde Eiropai. Vai Latvijā nepietrūks degvielas?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pavisam drīz, 5. februārī, spēkā stāsies nākamais Eiropas Savienības aizliegums naftas produktu iegādei no Krievijas. Tas nozīmē, ka Eiropas tirgū, visticamāk, pilnībā pazudīs dīzeļdegviela no Krievijas, kas veidoja visai ievērojamu tirgus daļu, – vai esam tam gatavi?

Lasīt vairāk

Kartelis vai atļauta sadarbība? KP sodītie sabiedriskā transporta uzņēmumi neredz savu vainu

Foto: Pixabay

Jaunākajā Konkurences padomes (KP) atklātajā kartelī par reģionālo autobusu maršrutu tirgus sadali, visticamāk, gaidāma tiesvedība – sodītie uzņēmumi uzskata, ka konkurences tiesības nav pārkāpuši un notikusī "sadarbība" ir atļauta. KP gan norāda uz izmeklēšanā iegūtajiem pierādījumiem, kuri tās ieskatā apstiprina – komunikācija starp uzņēmumiem bijusi "shēmas daļa", lai mērķtiecīgi sadalītu tirgu, un ir gatava savu pozīciju aizstāvēt arī tiesā.

Lasīt vairāk

Konkurss uz 'Sadales tīkla' valdes locekļa amatu: mēneša atalgojums – 9600 eiro

Foto: "Sadales tīkls"

Izsludināts konkurss uz elektroenerģijas sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" valdes locekļa ar atbildību par attīstību amata vietu, liecina paziņojums "Sadales tīkla" mājaslapā.

Lasīt vairāk

Porziņģis Latvijā investējis nekustamajā īpašumā, ēdināšanas un sporta preču uzņēmumos

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Vašingtonas "Wizards" un Latvijas valstsvienības spēlētājs Kristaps Porziņģis ar viņam piederošās SIA "JMK Investments" starpniecību investējis nekustamajā īpašumā un vairākos Latvijas uzņēmumos ēdināšanas un sporta preču jomās, liecina "Firmas.lv" informācija.

Lasīt vairāk

Izīrēt kleitu uz nedēļu? Iecienīti zīmoli sāk iznomāt apģērbus un ievieš iespēju pārdot apnikušās drēbes

Foto: Shutterstock

Daudzi starptautisko apģērbu tirgotāji zīmoli, tostarp, "Zara", "H&M" un citi sākuši domāt, kā risināt "ātrās modes" problēmu, kad nereti viens apģērbs tiek uzvilkts tikai dažas reizes un drīz vien nonāk miskastē. Tā rezultātā tirgotāji sākuši ieviest savus risinājumus, lai paildzinātu drēbju mūžu, piemēram, piedāvājot uz laiku apģērbu "aizņemties" no veikala vai iespēju pārdot apnikušās drēbes zīmola piedāvātā platformā.

Aptaujājot Latvijā strādājošos tirgotājus, portāls "Delfi Bizness" atklāja, ka arī to dienaskārtībā ir šādu risinājumu ieviešana.

Lasīt vairāk

Interese aizdot Latvijai liela, bet aizņemšanās mūsu valstij dārgāka nekā riskantajai Spānijai

Foto: Unsplash

Latvija starptautiskajos finanšu tirgos pagājušajā nedēļā aizņēmās 750 miljonus eiro, un aizdevēju šim finansējumam netrūka – pieprasījums pēc mūsu valsts obligācijām būtiski pārsniedza piedāvāto apjomu, kas liecina, ka investoriem mūsu valsts parādzīmes ir pievilcīgas.

Vienlaikus, neskatoties uz augsto pieprasījumu, Latvijas aizņēmuma likme ir augstāka nekā riskantākām Eiropas valstīm, piemēram, Spānijai, kura tradicionāli izcēlusies ar augstu parāda apjomu.

Lasīt vairāk

Plūdi ne vienmēr nogriež iespēju apdrošināt īpašumu pret šo risku, norāda apdrošinātāji

Foto: LETA

Pēdējā laikā aizvien biežāk dzirdamas ziņas par plūdiem dažādās Latvijas vietās, un vissmagāk plūdos nupat tika skarta Jēkabpils. Atlīdzību pieteikumi par plūdu radītajiem zaudējumiem vēl tikai sāk ienākt, tādēļ portāls "Delfi Bizness" vērsās pie apdrošinātājiem, lai uzzinātu, kā pašreizējā situācija ietekmēs polišu cenas, kurās šis risks ietverts, kā arī, vai nākotnē apdrošinātāji aizvien rūpīgāk vērtēs, kam vispār piedāvāt šo risku apdrošināt.

Lasīt vairāk

Populārākās vietas privātmāju būvniecībai

Foto: F64

Būvniecības materiālu cenu un pakalpojumu sadārdzinājums aizvadītajā gadā bijis par pamatu privātmāju būvniecības kredīta pieteikuma summas kāpumam, un visbiežāk iedzīvotāji savus mājokļus pērn plānojuši būvēt Mārupē, Ķekavā, kā arī Ādažos, liecina bankas "Citadele" dati par hipotekāro kredītu pieteikumiem.

Lasīt vairāk

Pauze vai pārkaršana – kas sagaidāms lielo publisko projektu būvniecībā

Foto: LETA

Būvnieku noskaņojuma rādītāji ir noslīdējuši zemu, tomēr šis gads nozarei izskatās gana cerīgs, "Delfi Bizness" saka Ekonomikas ministrijas (EM) Būvniecības politikas departamenta direktore Olga Feldmane. Vienlaikus gan viņa atzīst, ka tieši privātmāju būvniecībā, remontdarbu segmentā aktivitāte varētu sabremzēties, savukārt lielie infrastruktūras projekti tiks turpināti.

Lasīt vairāk

Informācija par patiesajiem labuma guvējiem: var draudēt tiesvedības

Foto: F64

Pēc Eiropas Savienības (ES) Tiesas pieņemtā lēmuma saistībā ar piekļuvi informācijai par patiesajiem labuma guvējiem ir skaidrs, ka arī Latvijai jādomā risinājums, kā šo informāciju padarīt publiski nepieejamu, vienlaikus saglabājot maksimāli ērtu piekļuvi šiem datiem.

Neveicot izmaiņas, Latviju nākotnē var sagaidīt ne viena vien tiesvedība, "Sorainen" rīkotajā mediju pasākumā prognozēja partneris Nauris Grigals, kurš pieļauj, ka šāds risinājums visdrīzāk ātri netiks ieviests.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!