Foto: Shutterstock
Ir laimīgie, kuriem prātā neienāk aizdomāties par to, kā saglabāt entuziasmu darbā: viņi vienkārši ar prieku strādā, un viss ir labi. Ja neesi šo cilvēku vidū, iespējams, tev nāksies sevi uzmundrināt, pamotivēt.

Kāpēc vieni ķeras pie darba ar iedvesmu un to beidz ar domu: "Lūk, kāds es malacis!", bet citiem nākas kārtējo reizi sevi pārvarēt, visus spēkus sakopojot tam, lai izpildītu dotos uzdevumus?

Daudz kas ir atkarīgs no tā, vai darbavietā tiek apmierinātas mūsu vajadzības: par drošību, piederību grupai, pārliecību pār sevi, autonomiju, atzīšanu...

Mūsu iespējas to ietekmēt ir ierobežotas: bieži šis ir uzņēmuma un tā vadības jautājums. Tomēr kaut kas ir arī mūsu, parasto darbinieku varā. Pirmais solis iepretim motivācijas paaugstināšanai – saprast, kādas vajadzības tiek apmierinātas, bet kādas netiek.

Diagnostika

Noskaidro, kas no turpmāk minētā gaida uzlabojumus. Un kas negatīvi ietekmē tavu motivāciju. Nosaki, kas un kādā mērā ir atkarīgs tieši no tevis.

  • Atzinība: vai tu jūti, ka tevi novērtē? Vai saņem pateicību, apsveikumus un citas uzmanības zīmes?
  • Autonomija: vai tu vari rīkoties patstāvīgi un pieņemt lēmumus?
  • Attiecības: vai jūti atbalstu no apkārtējiem, vai atmosfēra ir labvēlīga?
  • Efektivitāte: vai jūti, ka spēj izpildīt uzdotos uzdevumus? Ja nē, kas tev pietrūkst: prasmju vai kompetenču?
  • Ieguldījuma sajūta: vai tu jūti, ka sniedz kādu labumu uzņēmumam?
  • Personīgā attīstība: vai tevi apmierina darbs, vai to veicot, tev ir interesanti?
  • Priekšniecība: cik labs kontakts tev ir tiešo vadītāju?
  • Darba apstākļi: vai darba apstākļi un grafiks tev ļauj saglabāt līdzsvaru starp profesionālo un personīgo dzīvi?
Foto: Shutterstock

Konstatējot nepilnības šajos punktos, tu uzzināsi, kas būtu jāuzlabo. Kaut kas ir atkarīgs no ārējiem faktoriem, kurus tu nevari ietekmēt. Iespējams, ir vērts tos apspriest ar vadību vai citiem kolēģiem. Bet ir arī lietas, ko vari mainīt uz labu paša spēkiem.

Izvirzi savus personīgos mērķus

Papildus uzdevumiem, ko noteikusi vadība, nosaki tos mērķus, kas tev personīgi ir jēgpilni. Tiem obligāti nav jābūt tieši saistītiem ar darbu. Un tiem obligāti nav jābūt grandioziem.

Iespējams, tie būs pavisam nelieli mērķi, piemēram: ieviest jaunas pazīšanās, paplašināt redzesloku, pilnveidot savu meistarību, saņemt labu ierakstu savā CV, iegūt jaunas prasmes un "uzpumpēt" esošās...

Tas uzlabo garastāvokli, bet pie viena – arī paaugstina entuziasmu. Katru dienu nosaki, cik daudz esi iespējis personīgo mērķu sasniegšanā, un nosvini savus panākumus.

Meklē gandarījumu

Šis ir īsts motivācijas dzinējs. Piemēram, veikala pārdevēja var uzņemties atbildību pasūtīt jaunus modeļus, jo viņai patīk strādāt ar katalogiem. Vai, ja viņai patīk komunicēt, viņa saņem gandarījumu, konsultējot pircējus. Tāpat padomā par to, tieši kā tev ir patīkamām un ērtāk darīt savu darbu.

Piemērots apģērbs un apavi, pareizs apgaismojums, trokšņu līmenis – ir daudz sīkumu, par kuriem bieži vien mēs neaizdomājamies, bet kuri var mainīt visu uz labo pusi.

Piemēram, ortopēdiskais spilventiņš var būt noderīgs sēdoša darba darītājiem, bet austiņas ar vai bez mūzikas klausīšanos novērsīs skaņas no malas. Nevajag samierināties ar ierastajām neērtībām, ja no tām ir iespējams izvairīties.

Izveido sarakstu ar lietām, kas varētu uzlabot tavu darbadienu. Iekļauj tajā gan materiālos labumus, piemēram, iepriekš minētos, gan nemateriālos, – tādus kā komunikācija ar kolēģiem. Un pakāpeniski ievies uzlabojumus savā praksē.
Foto: Shutterstock

Ļauj sev atpūsties

Dažreiz nevēlēšanās strādāt kļūst par gluži dabiskām sekām pārslodzes dēļ. Tāpēc neaizmirsti par atpūtu!

Runa nav tikai par atvaļinājumu, bet arī maziem pārtraukumiem kaut pāris minūšu garumā arī dienas laikā, ko var izmantot, lai veiktu dažas fiziskas aktivitātes vai vienkārši pasēdētu aizvērtām acīm. Pastaigāt pa gaiteni, palūkoties ārā pa logu, ieliet sev tasi tējas, apliet puķes... Iespējams, tu izdomāsi citus atslodzes veidus.

Strādājot mēs bieži piemirstam ieklausīties savā ķermenī un nepamanām, ka nogurums pamazāk krājas. Pamēģini atrast sev vienu minūti ik katru stundu, lai veiktu pašdiagnostiku – uzdodot sev jautājumu: "Kā mans ķermenis tagad jūtas?" un sadzirdēt atbildi.

Maini skatpunktu

Ja tev nenāk prātā, kā darbu padarīt daudz patīkamāku, varbūt noderīgi būtu atcerēties, kāpēc vispār tajā sāki strādāt. Ko tas ļauj tev darīt? Kāda ir tā vērtība?

Iespējams, darbs tev sniedz arī pietiekami daudz laika hobijiem, personīgai vai ģimenes dzīvei? Vai arī tu apzinies, ka tā ir vieta – pareizais etaps, lai nākotnē ieņemtu vēlamo amatu, kas vairāk atbilst tavām ambīcijām un priekšstatiem?

Dažreiz mums šķiet, ka mums "ir jāiet" un pat "esam spiesti" iet uz darbu. Bet mums taču neviens to ar varu nav uzspiedis, vai ne? Mēs paši to esam izvēlējušies, un tātad, – ir pamatoti iemesli šādai izvēlei. Bet ja ir mainījušies apstākļi un iepriekšējie vairs nav aktuāli, ir jēga pameklēt to, kāpēc tu joprojām esi palicis pašreizējā darbavietā.

Motivācija ir kustīga enerģija, tā ir atkarīga no daudz faktoriem, kurus ne vienmēr var precīzi definēt. Bet dažreiz ir pietiekami zināt par šīs enerģijas svārstībām, lai nesatrauktos par tās kritumiem un mierīgi sagaidītu kāpumus.

Raksta sagatavošanā izmantoti materiāli no psiholoģes Terēzas Amabilas un rakstnieka Stīvena Krāmera grāmatas "Progresa princips: kā izmantot mazās uzvaras, lai iedegtos prieks, pārliecība un radoša pieeja darbā"(The Progress Principle: Using Small Wins to Ignite Joy, Engagement, and Creativity at Work, Harvard Business Review Press, 2011), kas savukārt publicēti dažādās vietnēs, kurās publicējas pasaulē praktizējoši psihologi.

Izvēloties darbavietu, ar vienkāršu sludinājumu vairs nepietiek – arvien lielāku uzmanību pievēršam kopīgām vērtībām, modernai darba videi, personīgajai izaugsmei un citiem faktoriem. Lai ļautu darba devējiem un darba ņēmējiem satikties, "Delfi" piedāvā platformu #darbavietas – ērtu, pārskatāmu un uzticamu vietni, kur iepazīt uzņēmumus un aktuālās vakances tajos.

Turpinājumā lasi citus portāla "Cālis" rakstus par motivācijas nozīmi, kā to veicināt, nepazaudēt. Cik speciālistu, tik dažādu un interesantu viedokļu!

Darba temps noslogojis mentālo veselību? Kā priekšniecībai rūpēties par kolektīvu

Foto: Shutterstock

Mentālās veselības jautājums nereti tiek aktualizēts rudenī – gada tumšākajā laikā, kad laikapstākļi Latvijā nelutina, un tas tiešā veidā ietekmē arī mūsu mentālo labsajūtu. Tomēr arī vasaras sākums ir piemērots laiks, lai uzsāktu veselīgus ieradumus.
Lasīt vairāk

Ar motivāciju, mērķi un cīņassparu. Kā dzīvē sasniegt virsotnes, par kurām runās ilgi

Foto: Shutterstock

18. novembris ir stāsts par uzvaru – jaunu lappusi Latvijas vēsturē, kas izcīnīta caur sviedu un asaru jūrām, vienotību, kā arī ar vīziju par laimīgu un kopīgu nākotni. To, kas ir motivācija un kā to nepazaudēt ceļā uz uzstādīto mērķi, noteikti varam mācīties no senču senčiem, kas ir piemērs tam, ka ar neatlaidību var panākt lielas lietas. Un tieši to tev svētku dienā arī gribam vēlēt – atrast sevī spēku iet un cīnīties, lai arī par taviem veikumiem pēc gadiem rakstītu vēstures grāmatas!

Lasīt vairāk

Veidi, kā pārvarēt stagnāciju karjerā

Foto: Shutterstock


Par iemeslu tādam kā sasalumam darbā var kļūt gan stimulu trūkums, gan arī to pārmērība. Ja atpazini sevi šajā mazajā aprakstā, iespējams, tev ir darīšana ar stagnāciju karjerā.

Lasīt vairāk

Kāpēc jauniešiem nav motivācijas studēt? Spriež eksperti

Foto: Shutterstock


Diskutējot par jauniešu motivāciju iegūt augstāko izglītību, jomas eksperti atzinuši, ka to var veicināt, piedāvājot aizraujošu, dinamisku mācību procesu un jēgpilnas zināšanas, kas balstās uz reālo darba tirgus pieprasījumu un praksi. Tāpat situāciju uzlabotu arī tas, ja pēc studiju pabeigšanas jauniešiem būtu lielākas iespējas veiksmīgāk iesaistīties darba tirgū.

Lasīt vairāk

Slodze, slodze – pārslodze. Kā to pazīt, novērst un izārstēt


To skandina uz katra stūra – fiziskā slodze, kustības un sportiskās aktivitātes ir mūsdienu datorpaaudzes labākie draugi un sabiedrotie cīņā ar daudzām un dažādām kaitēm un problēmām. Taču latviešiem ir arī tāda atziņa – kas par daudz, tas par skādi. Un ir gana daudz arī publisku piemēru, kad labā un vērtīgā slodze, to pārdozējot, kļūst par draudu veselībai.

Lasīt vairāk

Kā pareizi un efektīvi sevi motivēt pēc neveiksmes

Foto: stock.xchng


Ikviena neveiksme var mums sniegt motivāciju pamēģināt kaut ko citu, dzenoties pakaļ savam mērķim. Lūk, četri padomi, kas varētu tev palīdzēt ikvienu zaudējumu pārvērst uzvarā!

Lasīt vairāk

Kā bērnu izaudzināt par līderi un vai vispār vērts to darīt

Foto: Shutterstock


Jā, līdera īpašības palīdz daudz ko sasniegt, bet, vai tas nozīmē, ka bērnam jāmāca virzīties pa dzīves ceļu ar izplestiem elkoņiem? Vai ikviens var kļūt par līderi jeb tās ir iedzimtas spējas?

Lasīt vairāk

Motivācija un ceļš uz personīgo rekordu. Iemesli, kādēļ klausīties mūziku sportojot

Foto: Shutterstock


"Šodien varētu treniņu izlaist…" Vai regulāri sevi pieķer pie šādas domas? Iespējams, ka viss nepieciešamais motivācijai ir vien laba mūzikas izlase, jo, kā jau mums visiem labi zināms, kustība un mūzika iet roku rokā.

Lasīt vairāk

Soli pa solim – kā veiksmīgāk pabeigt apjomīgu projektu

Foto: Shutterstock


Apjomīgi projekti prasa ieguldīt daudz laika, pūļu un koncentrēšanās. Un, pat neraugoties uz vislabāko apņemšanos, reizēm nākas saskarties ne tikai ar ārējiem šķēršļiem, bet arī visbūtiskāko – sevi pašu. Neatkarīgi no tā, vai tas ir darba uzdevums, kursa darbs vai mājas pārbūves projekts, turpmāk aprakstītie padomi, ko piedāvā "Psychology Today", var noderēt ikvienā no minētajām situācijām.

Lasīt vairāk

Kā bērnam paaugstināt motivāciju mācīties: deviņi padomi vecākiem

Foto: Shutterstock


Jaunais mācību gads sācies, bet tas, savukārt, nozīmē, ka laiks noskaņot savus skolēnus mācību darbam. Kā veicināt bērnam mīlestību pret mācīšanos, "Letidor" stāsta psiholoģe Alla Semenova Spivakovskaja.

Lasīt vairāk

Apbalvojumi nestrādā! Domātāja Alfija Kona ieteikumi, kā motivēt bērnu mācīties

Foto: Shutterstock


Ikdienā visai bieži no cilvēkiem dzirdam, ka nav motivācijas kaut ko darīt – mācīties, strādāt, sākt sportot vai beidzot apgūt kādu izsapņotu nodarbi. Kur lai rod motivāciju? Protams, katrs gadījums ir individuāls, taču, ja runa ir par bērniem un viņu motivācijas trūkumu mācīties, pastāv triki, ko vecāki var pielietot. Mēģināts nav zaudēts, vai ne? Pats galvenais, kas uzreiz ir jāsaprot, – bērna stimulēšana mācīties ar dažāda veida apbalvojumiem gan nestrādās. Bet ko tad darīt?

Lasīt vairāk

Skriet lietū, sniegā un salā. Kā sevi motivēt?

Foto: Panther Media/Scanpix


Skriešana sliktos laikapstākļos noteikti nav tā patīkamākā nodarbe – tam piekritīs arī paši kaislīgākie un pieredzējušie skrējēji. Īpaši nepatīkamas fiziskās aktivitātes ir tad, kad nokrišņus papildina spēcīgs vējš. Tomēr pat tad skriešana var iedvesmot un palīdzēt uzlabot veselību. Sporta pasākumu organizatori "Baltic Events" ir apkopojuši dažus ieteikumus tam, kā sevi motivēt skrējienam sliktos laika apstākļos.

Lasīt vairāk

Kad slinkums ņem virsroku – kā motivēt sevi mājas uzkopšanai

Foto: Shutterstock


Mājas uzkopšana – dažiem tas nesagādā nekādas drūmas emocijas, jo māja vairumā gadījumu ir putekļu brīva, tomēr dažiem vien doma, ka atkal pienākusi lielā tīrīšanas diena, uzdzen šermuļus. Protams, no nepatīkamā pienākuma nevar izvairīties mūžīgi, bet, kā sevi motivēt?

Lasīt vairāk

Vai iespējams pārvarēt slinkumu? Trīs vienkārši padomi, kā sevi motivēt sportot

Foto: Shutterstock


Fiziskās aktivitātes samazina sirds un asinsvadu slimību risku, var palīdzēt novērst atsevišķu vēža veidu attīstību, samazina osteoporozes risku, novērš svara pieaugumu un cukura diabēta risku, kā arī palīdz cilvēkam labāk gulēt un uzlabo muskuļu un plaušu funkcijas. Kustēšanās var mazināt satraukumu un novērst depresiju un uzlabot garastāvokli.

Lasīt vairāk

Jauns maršruts, tērps un mērķis jeb Kā sevi motivēt skriet arī rudenī

Foto: Shutterstock


Lai arī vasara ir piemērotākais laiks, kad nodarboties ar skriešanu ārpus telpām, iestājoties rudenim, nav nepieciešams mest visu pie malas. Rudens ir lielisks laiks, kad turpināt aktivitātes ārā - gaiss kļūst dzestrāks, koku lapas krāsainākas un gaisā virmo jaunas smaržas.

“Jūrmalas skriešanas svētku” 2014.gada uzvarētāja, skrējēja Anita Kažemāka piedāvāja piecus veidus, kā motivēt sevi un skriet arī rudenī.

Lasīt vairāk

Lai ceļš pretim mērķim neapraujas pusceļā! Piecu soļu plāns sevis motivēšanai

Foto: Shutterstock


Nav noslēpums, ka ikvienam no mums laiku pa laikam trūkst motivācijas realizēt kādu mērķi vai līdz galam novest jau iesāktu lietu. Tomēr tieši šī spēja sevi iedvesmot, neapstāties pie jau paveiktā un sasniegt jaunas virsotnes ir tik svarīga mūsu personības attīstībā. Šai sakarā piedāvājam vienkāršus, tomēr efektīvus psiholoģiskus paņēmienus, kā arī pašu pieredzē gūtas atziņas, kā sevi motivēt un paveikt iecerēto.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!