Foto: Monta Blāze/Privātais arhīvs
Mēdz teikt – katrs bērniņš atnāk īstajā laikā – arī tad, ja nedaudz pasteidzies pirms deviņiem mēnešiem vai arī licis vecākiem uz sevi pagaidīt pat 20 gadus. Arī ceļš līdz grūtniecībai ne vienmēr ir gluds, cīņā ar neauglību prasot daudz pūļu, emocionālo resursu, enerģijas un līdzekļu. Šoreiz no portāla "Cālis" pūra lādes esam izcēluši stāstus par spēcīgām sievietēm un ģimenēm, kuras atšķirīgos veidos, taču sagaidījušas pasaulē savus lolojumus.

Kad ir īstais laiks radīt bērnus? Atbilde uz šo katram pārim būs citāda. Kamēr vieniem jaunības prioritāte ir karjeras būvēšanas un bezrūpīgas dzīves baudīšana, citi jau no ātri vien sapratuši – viņi gribēs būt jauni vecāki. Taču palikt stāvoklī – tas nav gluži kā piespiest gaismas slēdzi, tāpēc tālākais process var būt ilgs un daudz prieka un bēdu asaru pārpilns.


Kādi veidi neauglības ārstēšanā vainagojušies panākumiem, kā jutušās mammas, kuras sagaidījušas bērniņu pirms laika un salīdzinoši agrā vecumā, ko jutušas sievietes, kas uzzinājušas smagas diagnozes vai uzreiz kļuvušas par dvīņu mammām, lasi pašmāju pieredzes stāstos!

45 gados dzemdēt piekto bērnu. Vendija Karalkina par sarežģīto ceļu uz izdošanos

Foto: Foto: Laura Krampe

Vendija Karalkina ir aktīva, spilgta sieviete dažādās nozīmēs – viņa ir ne tikai mamma pieciem bērniem, no kuriem jaunākais ir vien dažus mēnešus vecs un pasaulē laists 45 gadu vecumā, bet arī kā lokomotīve citām sievietēm, kuras vēlas koriģēt sava ķermeņa formas. Vendija daudzus gadus bijusi policiste, aktīvi piedalījusies bodibildinga sacensībās, studējusi uztura mācību un tagad piedāvā iesaistīties viņas izstrādātajos tievēšanas maratonos.

Lasīt vairāk

Neauglību 'izārstēt' ar uztura maiņu – kā pasauli ieraudzīja Anabella

Foto: Privātā arhīva foto

Bērnu radīšanai nekad nav īstais laiks – tik untumaini mēdz būt pieaugušie, domājot par ģimenes paplašināšanos. Jaunībā var šķist – vēl nav īstais brīdis, jo ir taču jāuzkāpj kādā karjeras virsotnē. Pēcāk jau gribas pabaudīt darbā gūtos augļus, vēl vēlāk – vai nav jau par vēlu? Tieši tik tuvredzīgi mēdz domāt sievietes un vīrieši. Bet bieži gadās tā – beidzot esi nolēmis, ka piemērotākais laiks bērniņa nākšanai pasaulē ir pienācis, taču...

Lasīt vairāk

Viņi ir divi un piedzima 22.02.2022

Foto: Privātais arhīvs

"22.02.2022 un viņi ir divi. Tomass un Markuss," tāds ieraksts redzams tās dienas sociālajā tīklā Didzim Ābelem, kurš kopā ar sievu Elīnu nu kļuvis par trīs dēlu vecākiem. Vēl viņiem ir astoņgadīgais Gustavs. "Cālis.lv" apsveic un iepazīstas!

Lasīt vairāk

'Ilgi bijos teikt – 'viss ir labi', teicu – 'pagaidām ir labi'!' Lauma Auziņa par priekšlaikus sagaidīto bērniņu

Foto: Privātais arhīvs

Iepazīstieties – mazajam Martam ir sešarpus mēneši. Pēc koriģētā laika, kā to nosaka priekšlaikus dzimušiem bērniem, – četrarpus mēneši. Tolaik, kad viņa mamma Lauma Auziņa gulēja slimnīcā un zināja, ka dēliņam ir liela iespēja dzimt pirms laika, visvairāk iedvesmojuši citu mammu labie stāsti. Tāpēc viņa vēlas dalīties ar savu pieredzi, stiprinot citas mammas, jo īpaši 17. novembrī, kas ir Priekšlaikus dzimušo bērnu diena.

Lasīt vairāk

Pieredzes stāsti: pirmais bērns 18, 25 un 47 gados

Foto: ADBDfoto, Klaids Lielbiksis un personīgā arhīva foto

Bērni dzimst mammām dažādos vecumos. Varbūt daļai sabiedrības nekad nebūs labi – kādai, šķiet, bērns par agru vai par vēlu, ir "tikai viens" vai "kādēļ tik daudz". Palūkosimies uz statistikas datiem 55 gadu griezumā un pārliecināsimies, ka allaž bijušas jaunas un ne tik jaunas mammas. Piemēram, 1965. gadā pat līdzīgs procents mammu dzemdēja pēc 45 gadu vecuma, ja salīdzinām ar šodienu. Ielūkosimies dažos statistikas datos – daļa tendenču attiecībā uz mammu gadu skaitu ir mainījusies. Un iepazīstināsim ar trim mīlošām mammām, kurām šī loma patīk tieši viņu vecumā: viņām pirmais bērns nācis pasaulē 18, 25 un 47 gados.

Lasīt vairāk

'Tev būs grūti ieņemt bērnus'. Daudzbērnu vecāki Madara un Juris no Saldus

Foto: Privātā arhīva foto

Madarai Rautenbergai kopš pusaudzes gadiem bijis neregulārs menstruāciju cikls, vēlāk diagnosticēts policistisku olnīcu sindroms, un kopš tā brīža viņa dzīvojusi ar ārstu skandēto lozungu: "Tev būs grūti ieņemt bērnus." Taču Madara nepadevās un kādā brīdī saprata, ka tradicionālā medicīna nemeklē cēloņus viņas problēmai, bet liek vien lietot medikamentus un rosina iejaukties dabīgajos ķermeņa procesos. Sieviete meklēja un atrada alternatīvu, un rezultāts ir pārsteidzošs – viņa kopā ar vīru Juri audzina trīs spriganus bērniņus, kas pasaulē nākuši viens pēc otra, pat nedaudz samulsinot pašus vecākus par šādu tempu.

Lasīt vairāk

Divas reizes kļūst par dvīņu vecākiem. Okoroego ģimenes dzīve starp divām valstīm

Foto: Privātais arhīvs

Sabīnes un Ērika Ihečukvudere Okoroego ģimene divreiz kļuvusi par dvīņu vecākiem. Mazuļu tētis ir no Nigērijas, un tur lielā cieņā ir dvīņi – esot pat speciāls vārds, kā apzīmē mammu, kurai ir divas atvases uzreiz. Un Ēriks vienmēr teicis, ka gribētu uzreiz divus mazos. Lai arī dzimtā dvīņi esot tikai attāli, vēlme patiešām piepildījusies – pirmie pasaulē nāca Dāvids Obinna un Adanna Estere (jūnijā viņiem būs četri gadi). Vēl vairāk – otrreiz topošie vecāki jokoja, ka varētu jau atkal būt dvīņi. Atziņa, ka katrā jokā ir taisnība, izrādījās burtiski patiesa – un pasaulē nāca Udo Lukass un Amara Sara (1,7 gadi). Par gaidībām, to, kā veiksmīgāk organizēt sadzīvi, ja mazuļi nāk pāros, par izaicinājumiem un skaistumu stāsta Sabīne.

Lasīt vairāk

Mūs maina gan dzimušie, gan nedzimušie bērni. Dainas 17 gadi līdz dēliem

Foto: Privātais arhīvs

Acīmredzamais ir tas, ka Dainai Rozenbergai, kura ar vīru Raivi kopā ir 21 gadu, ir divi dēli – Reinis un Alberts. Neredzamais – ir vēl četras nelielā laikā beigušās grūtniecības un dēliņš, no kura medicīnisku apsvērumu dēļ ģimene atvadījās 22. gaidību nedēļā. Reinis ir dzimis priekšlaikus, un viņa gaidību laikā Dainā ieslēdzās "īsta lauvene". Alberts piedzima iznēsāts. Lai gan pieredze ir ļoti smaga, Daina to stāsta ārkārtīgi gaiši.

Lasīt vairāk

Ielēkt pēdējā vagonā. Trīs stāsti par dzemdībām ap 40 gadu vecumu

Foto: Shutterstock

"Zinot, ka man ir palicis "vilciena pēdējais vagons, kur paspēt ielēkt", bija jārīkojas. Devāmies uz reprodukcijas centru un pieteicāmies IVF procedūrai. Ar pirmo reizi nesanāca, bet otrā reize bija veiksmīga." "Piedzīvoju četras neveiksmīgas mākslīgās apaugļošanas. Biju gatava bērnam arī viena, bet nesanāca, lai gan ārsti nekādus būtiskus veselības šķēršļus neredzēja. Bērniņš pēc tam kā brīnums pieteicās dabiski, jau stabilās, mīlošās attiecībās." "Dzīves pieredze ir liels pluss, un man pašai, sagaidot ceturto bērniņu, tikpat kā nav vairs nekādu pārsteigumu. Uz priekšu, dāmas, kuras to var atļauties veselības ziņā!"

Lasīt vairāk

Pārstājot būt glutēna vergam, īsteno sapni par mazulīti. Madaras stāsts

Sievietei ir svarīgi pazīt savu ķermeni un tajā notiekošos procesus, īpaši laikā, kad tiek plānots mazulis. Bieži sievietes gadījumos, kad neizdodas palikt stāvoklī, cenšas patverties tikai pie viena salmiņa – ginekoloģijas, taču ginekoloģiskās problēmas ir tikai sekas, kas radušās citu organisma nepilnību rezultātā, uzskata Madara, deviņus mēnešus vecās Terēzes Magdalēnas mamma un arīdzan auglības atpazīšanas metožu instruktore.

Lasīt vairāk

'Atkal un atkal jutos sagrauta.' Ilgais ceļš līdz bērniņam un retai diagnozei

Foto: Inese Kalnozola un privātais arhīvs

Egija Brimmere par retu asins recēšanas slimību – septītā koagulācijas faktora deficītu – uzzināja tikai septītajā grūtniecības mēnesī. Turklāt tīri nejauši. Vēlāk slimība atklāta arī meitai. Izrādās, tā ir ļoti reta, tāpēc agrāk ārsti aizdomīgās izpausmes saistīja ar citiem iemesliem. Tagad "bilde salikusies" un ir skaidrs, kāpēc arī tik ilgs ceļš bijis līdz meitiņai. Lūk, Egijas stāsts, kā arī hematoloģes, ģenētiķes un reto slimību pacientu organizācijas pārstāves komentārs par retajām slimībām.

Lasīt vairāk

Pieredzes stāsts: pēc 11 gadiem un sešām grūtniecībām kļūt par mammu

Pasaule ir pārsteigumiem pilna. Dažreiz gadās, ka plānojam vienu, bet kādu iemeslu dēļ notikumi izvēršas pavisam citādi. Tā notika arī ar Bruno mammu Gitu un Elzas un Viestura mammu Aiju, kas pēc vairākām neveiksmīgām grūtniecībām tomēr kļuva par mātēm. Kā raksta Aija: "Ceļš uz laimi ir visiem, tikai katram citāds, tas ir jāizlauž, un neviens to mūsu vietā nedarīs."

Lasīt vairāk

Pieteicies ilgi gaidīts bērniņš, nomesti 23 kilogrami. Pieredzes 10 000 soļu izaicinājuma laikā

Foto: Privātais arhīvs

Jūlijā noslēdzies gadu ilgais izaicinājums "Instagram" aktīva dzīvesveida piekritējiem, kurā dalībnieki ik dienu nogāja 10 000 soļus. Kādam tas ir bijis jauns labs ieradums, citam sava veida meditācija. Izaicinājuma idejas autores, sociālo tīklu satura veidotājas, aktīva dzīvesveida entuziastes Kristīnes Beitikas, dzīvē gads bijis īpašs arī ar to, ka pēc piecu gadu gaidīšanas pieteicies bērniņš. Savu lomu tajā spēlējis arī šis izaicinājums.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!