Foto: Arhīva foto

27. oktobrī ASV publiskoja plānus modernizēt bruņojumā jau kopš 1960. gadiem esošo kodolbumbu B61, izstrādājot modernizētu variantu. Līdz šim tā piedzīvojusi 12 atjauninājumus. Cik jaudīga būs trīspadsmitā versija un kāpēc tieši šobrīd amerikāņi iekustinājuši kodolarsenāla modernizāciju?

Uz otro jautājumu atbilde daudziem būs skaidra, pat ja nav izteikta tiešā tekstā. Maskavas taktika, mēģinot iebiedēt un atturēt rietumus no aktīvākas Ukrainas atbalstīšanas Krievijas uzsāktajā karā, tostarp bija arī kodoldraudi. Reakcija uz to lasāma Džona Plamba, ASV aizsardzības ministra vietnieka kosmosa politikas jautājumos, teiktajā – šis lēmums par B61 modernizāciju ir sekas izmaiņām starptautiskajā drošības situācijā un pieaugošajiem draudiem no potenciālajiem pretiniekiem. "ASV ir atbildība izvērtēt un uzturēt tādas spējas, lai varētu atturēt (no kodoluzbrukumiem) un vajadzības gadījumā atbildēt uz šādiem stratēģiskas nozīmes uzbrukumiem, kā arī garantēt mūsu sabiedroto drošību." Pentagona izplatītajā faktu brošūrā par plānoto ieroci gan uzsvērts, ka "bumbas attīstība nav saistīta ar kādu konkrētu, specifisku apdraudējumu".

Kam jaunā B61 versija paredzēta? "Delfi" pirms gada rakstīja par jauno ASV stratēģisko bumbvedēju "B-21 Raider". Noprotams, ka modernizētā B61-13 kodolbumba būs tieši šī ar radariem faktiski nemanāmā lidaparāta "vēderā". Starp citu, "B-21 Raider" (attēlā) vien pirms dažām dienām devās savā pirmajā lidojumā.

Kaut jaunā modifikācija pēc kārtas skaitās 13., daži vecākie varianti tā arī netika līdz ražošanai un iekļaušanai bruņojumā. Savukārt pēdējā varianta B61-12 ražošana sākta vien 2021. gadā. Sākotnēji bija plānots šīs bumbas "dzīvi" ar modernizāciju uz B61-13 variantu veikt vien 2030. gados, bet oktobra paziņojums nozīmē, ka ASV Aizsardzības resors faktiski paralēli izstrādās jaunu B61 versiju, nevis gaidīs B61-12 novecošanu. Tiek gan solīts, ka kopējais kodolieroču skaits ASV arsenālā nepalielināšoties, un katra jaunā B61-13 aizvietos vienu veco bumbu, taču nevis 12. versiju, bet gan B61-7, kuras ražotas 80. gados.

Kas mainīsies? Saprotams, ka modernizētajā versijā būs jauni drošības mehānismi, kas mazinās nejaušas detonācijas risku

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!