Foto: Reuters/Scanpix/LETA

No atvaļinājuma jāatgriežas ar iedegumu un atpūtas sajūtu, nevis tropu slimību. Vismaz tā mēs gribētu. Tomēr ceļotāju skaits, kas ārzemēs saslimst ar malāriju vai Denges jeb tropu drudzi, pieaug, un zinātnieki uzskata, ka situācija tikai pasliktināsies.

Iemesls tam ir globālā sasilšana, kuras dēļ odi virzās uz ziemeļiem. Un slimības, kuras pārnēsā šie odi, malārija un tropu drudzis, strauji izplatās visā pasaulē. Tās jau parādījušās vairākās Dienvideiropas un pat Rietumeiropas valstīs – Itālijā, Spānijā, Francijā un Vācijā.

Pēc zinātnieku prognozēm, šīs slimības drīz aptvers vēl plašāku teritoriju. Tā spāņu pētnieki paredz, ka tuvāko 20 gadu laikā odu pārnēsātās slimības parādīsies arī Ziemeļeiropas valstīs, Āzijā, Ziemeļamerikā un daļā Austrālijas, raksta "The Guardian".

"Klimata pārmaiņu izraisītā globālā sasilšana nozīmē, ka slimību pārnēsātāji, kas pārnēsā un izplata malāriju un tropu drudzi, var atrast piemērotus apstākļus daudz plašākā skaitā reģionu, un uzliesmojumi notiek apgabalos, kur cilvēki, visticamāk, ir imunoloģiski neaizsargāti un veselības sistēma nav tam sagatavota," izdevums citē profesori Reičelu Lovu, kura vada globālo veselības ilgtspējības grupu Barselonas superskaitļošanas centrā (Centro Nacional de Supercomputación, BSC-CNS) Spānijā.

"Skarbā realitāte ir tāda, ka ilgāki karstā laika periodi paplašinās sezonālo periodu odu pārnēsāto slimību izplatībai un veicinās arvien biežākus uzliesmojumus, kurus būs arvien grūtāk kontrolēt," viņa saka.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!