Vēsturiski attēli - pasaules vareno tikšanās

Šajā dienā pirms 70 gadiem sākās Jaltas konference, kurā tikās ‘lielais trijnieks’, lai pieņemtu dažādus būtiskus lēmumus, tai skaitā vienotos par ANO dibināšanas nepieciešamību un pie viena spriestu par Baltijas valstu palikšanu PSRS sastāvā. Tā kā šo tikšanos vislabāk raksturo tieši visu trīs vadoņu - Vinstona Čērčila, Franklina Rūzvelta un Josifa Staļina - kopbildes, Skats.lv izlēma atskatīties pagātnē arī uz citām reizēm, kad aci pret aci ir tikušies cilvēki, kuri diktē pasaules centrālos notikumus.
Vēsturiski attēli - pasaules vareno tikšanās
1
1975. gada 1. augustā Helsinkos tika parakstīts Eiropas drošības un sadarbības dokuments. Nobeiguma aktu parakstīja 35 valstu vadītāji, kuru starpā bija arī ASV prezidents Džeralds Fords un Padomju Savienības komunistiskās partijas Centrālās komitejas ģenerālsekretārs Leonīds Brežņevs. Uzskatīts, ka šis notikums bija pagrieziena punkts, veicinot komunisma sabrukšanu un aukstā kara pārtraukšanu.
Vida Press
Vēsturiski attēli - pasaules vareno tikšanās
2
1961. gada 3. jūnijā nesen ievēlētais ASV prezidents Džons Kenedijs Vīnē tikās ar PSKP CK ģenerālsekretāru Ņikitu Hruščovu, lai divu dienu garumā pārrunātu gan aukstā kara jautājumus, gan apspriestu situāciju Berlīnē.
Vida Press


Vēsturiski attēli - pasaules vareno tikšanās
3
1949. gadā Staļina 70 gadu jubileju apmeklēja Ķīnas Komunistiskās partijas vadītājs Mao Dzeduns. Simboliskās tikšanās laikā, kurā satikās divu lielāko komunistisko valstu vadītāji, Staļins centās parādīt savu ietekmi, padarot Mao viesošanos Maskavā pēc iespējas apgrūtinošāku.
Vida Press


Vēsturiski attēli - pasaules vareno tikšanās
4
1959. gada 1. oktobrī norisinājās Ķīnas Tautas Republikas desmit gadu svinības, kur satikās gan Mao Dzeduns, gan Vjetnamas komunists Ho Ši Mins, gan Ņikita Hruščovs.
Arhīva foto


Vēsturiski attēli - pasaules vareno tikšanās
5
2014. gada 6. jūnijā, īsi pirms Normandijas desanta 70. gadadienas viesu kopīgajām pusdienām, uz mirkli satikās Ukrainas prezidenta amatā ievēlētais Petro Porošenko, Vācijas kanclere Angela Merkele un Vladimirs Putins. Sarunas laikā Putins un Porošenko viens otru aicināja pārtraukt asinsizliešanu un vardarbību.
Reuters/Scanpix


Vēsturiski attēli - pasaules vareno tikšanās
6
1986. gada rudenī Reikjavīkā notika tikšanās starp tā brīža PSKP CK ģenerālsekretāru Mihailu Gorbačovu un ASV prezidentu Ronaldu Reiganu, kur tika aizvadītas būtiskas sarunas par ballistisko raķešu un kodolieroču samazinājumu Eiropā.
Vida Press


Vēsturiski attēli - pasaules vareno tikšanās
7
1937. gada septembrī Minhenē norisinājās tikšanās starp Vācijas un Itālijas diktatoriem - Hitleru un Musolīni, kuras laikā abi valstu līderi apskatīja Vāciju, piedalījās militārajā parādē un savstarpējās sarunās nonāca pie slēdziena, ka abi vēlas mieru. Tiesa, tas neliedza Hitleram divus gadus vēlāk uzsākt pasaules karu.
Vida Press


Vēsturiski attēli - pasaules vareno tikšanās
8
1987. gadā, atbalstot esošo Dienvidāfrikas valdību, ‘dzelzs lēdija’ un tā brīža Lielbritānijas premjerministre Margareta Tečere nosauca Nelsonu Mandelu par teroristu. 1990. gadā, kad Dienvidāfrikā beidzās aparteīds, un Mandela demokrātisku vēlēšanu ceļā bija kļuvis par prezidentu, norisinājās visnotaļ simboliska un Tečerei divdomīga līderu tikšanās.
Reuters/Scanpix
Skrundas lokatora dzīve un gals fotoainās Skrundas lokatora dzīve un gals fotoainās   (16)
Pašnāvības un uzbrukumi, kas negaidīti iekļuva tiešraidēs Pašnāvības un uzbrukumi, kas negaidīti iekļuva tiešraidēs   (2)
Piecas spēcīgas un postošas vētras Latvijas vēsturē Piecas spēcīgas un postošas vētras Latvijas vēsturē  
'Asiņainie brāļi' - kopā uz noziedzības takas 'Asiņainie brāļi' - kopā uz noziedzības takas  
Skaļākās slepkavības Latvijas jaunāko laiku vēsturē Skaļākās slepkavības Latvijas jaunāko laiku vēsturē   (7)
Rīgas Centrālā stacija: vairāk nekā 150 gadi fotogrāfijās Rīgas Centrālā stacija: vairāk nekā 150 gadi fotogrāfijās   (18)
Kad skola tikai traucē - neizglītotie ģēniji un miljonāri Kad skola tikai traucē - neizglītotie ģēniji un miljonāri   (4)
Ā. Hitlers - bailes no asmeņiem, simpātijas pret šokolādi un citi interesanti fakti Ā. Hitlers - bailes no asmeņiem, simpātijas pret šokolādi un citi interesanti fakti   (8)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.