Kā Skats.lv 'butt plug' latviskoja…

,
Pavisam nesen Parīzi šokēja Ziemassvētku eglīte, kas, kā norādīja tauta, izskatījās pēc seksa rotaļlietas 'butt plug'. Skats.lv, vēloties atspoguļot notikumu, saskārās ar negaidītu problēmu - latviešu vārdnīcā neatradām šādam terminam tulkojumu. Protams, centāmies izlīdzēties ar savu radošo piegājienu, tomēr, lai nemaldinātu savus lasītājus, izlēmām šo jautājumu novest līdz galam. Tāpēc Skats.lv vērsās attiecīgajās institūcijās.
Kā Skats.lv 'butt plug' latviskoja…
1
Mūsu ‘butt plug' atveidojums bija pavisam vienkāršs - savienojot vārdus ‘dibens' un ‘gumzīt’, šķita tikai saprātīgs iznākums ‘dibengumzis’, ko arī izmantojām rakstā.
DELFI


Kā Skats.lv 'butt plug' latviskoja…
2
Izklāstot problēmu par Parīzes laikmetīgās mākslas izstādes kutelīgo atspoguļošanu, vispirms vērsāmies Valsts valodas centrā. Primāri vēlējāmies noskaidrot trīs lietas. Pirmkārt, vai varam saglabāt ‘dibengumzi' savās turpmākajās publikācijās. Otrkārt, vai ‘butt plug' jau ir latviskots. Treškārt - ja terminam vēl nav latviskojuma, vai, viņuprāt, ‘dibengumzis' varētu gūt arī oficiālu statusu.
Shutterstock


Kā Skats.lv 'butt plug' latviskoja…
3
Jau nākamajā dienā tika sniegta atbilde, kas vēstīja, ka šis jautājums neietilpst Valsts valodas centra kompetencē. Kaut arī sākumā nobijāmies, ka ‘butt plug' latviskā versija paliks dziļā tumsā, mums laipni norādīja turpmāko maršrutu: 'Valsts valodas centra kompetencē ietilpst to terminu izpēte un saskaņošana, kas sastopami tiesību aktos, tāpēc par šo konkrēto terminu iesakām konsultēties ar Terminoloģijas komisijas speciālistiem’.
Shutterstock


Kā Skats.lv 'butt plug' latviskoja…
4
Terminoloģijas komisijas sekretāre lika saprast, ka tik tiešām esam pareizajā vietā un jautājums par ‘dibengumzi' ir drošās rokās, teju nekavējoties atbildot - vēstule ir saņemta un rakstiska atbilde sekos iespējami īsākā laikā.
Shutterstock


Kā Skats.lv 'butt plug' latviskoja…
5
Tālāko atbildi saņēmām no Ventspils Augstskolas profesora Jura Baldunčika, kurš norādīja, ka Skats.lv darinātais variants nav tas konkurētspējīgākais: 'Kā tulkotājs varu teikt, ka 'dibengumzis' man šķiet ļoti jocīgs, jo gumzīt ir 'burzīt, ņurcīt''. Tomēr profesors neļāva palikt neziņā, norādot tādus variantus kā ‘dibenbāznis’, ‘dibentapa' vai ‘dibenspunde’, savukārt tehniskajā valodā - ‘anālais korķis’.
Reuters/Scanpix


Kā Skats.lv 'butt plug' latviskoja…
6
Kaut arī ‘dibengumzis' šajā kontekstā mums izpaliek, varam teikt, ka esam palikuši nedaudz gudrāki un, iespējams, atvieglojuši dzīvi intīmpreču tirgotājiem, kuriem turpmāk nebūs jālauza galva, ko rakstīt piedāvājumā. No visiem variantiem Skats.lv par tīkamāko atzīst ‘dibenspundi’.
Reuters/Scanpix
Astoņi klasiski interneta komentētāju tipi Astoņi klasiski interneta komentētāju tipi   (4)
Ieliktnīši, nagu laka, zeķbikses: lietas, ko sievietes atņēma vīriešiem Ieliktnīši, nagu laka, zeķbikses: lietas, ko sievietes atņēma vīriešiem   (1)
Pasaules lētākie zināmie logo Pasaules lētākie zināmie logo   (3)
Latvieši beidzot larpo! Latvieši beidzot larpo!   (2)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.