Foto: Shutterstock
Ik gadu agrā pavasarī pie mums ierodas gaidītais sulu laiks – pirmā pasteidz kļava, pēc tam pievienojas bērzs. Kāds labumu organismam dod kļavu un bērzu sulas un vai kādu varam saukt par veselīgāku, skaidro sertificēta uztura trenere Ieva Dulmane.

Bērzu un kļavu sulas cauri gadu mijām ir bijis īpašs produkts, un sulu tecināšana daudzās ģimenēs joprojām ir neatņemams pavasara rituāls. Ne velti aprīlis tiek saukts par sulu mēnesi – un tā tas nav tikai Latvijā.

Koku sulu tecināšanai ir senas saknes vairākās Eiropas valstu tautu tradīcijās – Skandināvijā, Polijā, Slovākijā, Rumānijā. Līdz pat mūsdienām, pateicoties bagātīgajām bērzu audzēm un tradīcijām, Baltijas valstis ir vienas no retajām, kur tās vēl aktīvi tecina.

Interesants fakts, ka vēsturiskas liecības par sulu izmantošanu sniedzas līdz pat viduslaikiem. Pirms globalizācijas uzturs ziemas periodā bija visai nabadzīgs un vienveidīgs, taču ar bērzu sulām, kas bija viens no pirmajiem augu izcelsmes produktiem pēc garā ziemas perioda, tika ārstēta cinga jeb ilgstošs vitamīna C trūkums organismā un citas kaites. Tāpat šīs sulas bija lielisks našķis kā bērniem, tā pieaugušajiem, jo gluži vienkārši citu saldu produktu nebija daudz. Savukārt Padomju gados, kad bērzu sulas tecināja industriāli, tika uzskatīts, ka šo dzērienu var izmantot dažādu slimību ārstēšanā, piemēram, anēmijas, vēža, tuberkulozes, nierakmeņu un žultsakmeņu, artrīta, reimatisma un daudzu citu.

Ir valstis, kur bērzu sulas tecina ik gadu, tomēr daudzviet pasaulē šī nodarbe ir aizmirsta – tipisks iedzīvotājs ar to nenodarbojas, ja vien negrib tikt uzskatīts par dīvainīti. Taču ir zemes, kur šī tradīcija sāk arī atdzimt no jauna, koka sulām kļūstot par "trendīgu" mazo ražotāju produktu, kas tiek piedāvātas pilsētas ļaudīm ikdienišķai dzeršanai vai, piemēram, kā atjaunojošs dzēriens sportistiem.

Foto: Shutterstock

Salīdzinot abus dabas brīnumus, uztura trenere uzskata, ka koku sulas var pielīdzināt minerālūdenim. "Kopumā bērzu un kļavu sulas ir vērtīga alternatīva ūdenim. To sastāvā ir mazāk cukura pretstatā tipiskajiem lielveikalu dzērieniem, taču sulas satur antioksidantus un minerālvielas – sevišķi bagātas ar mangānu," tā Dulmane. Svarīgākais ir saprast, ko prasa organisms. Ja sulas garšo, vesels cilvēks pavasarī ūdens vietā var izvēlēties bērzu vai kļavu sulas, tādējādi izdzerot savu dienas šķidruma normu.

Šo dzērienu lietošana uzturā var nest pozitīvus ieguvumus veselībai. Pateicoties antioksidantu un minerālvielu klātbūtnei dzērienos, bērzu un kļavu sulu dzeršana var mazināt hronisko iekaisumu, kas ir dažādu slimību iemesls. Tāpat minerālvielu saturs sulās var veicināt kaulu stiprību.

Tomēr – kuru sulu izvēlēties un kādā daudzumā? Dulmane atklāj: "Es teiktu, ka lielā mērā tas ir gaumes un pieejamības jautājums. Kļavu sulā būs mazliet vairāk cukura, bet kopumā atšķirības ir niansētas, ņemot vērā dabiskā cukura un minerālvielu klātesamību. Tomēr, ja ir kādas veselības kaites, drošības labad jākonsultējas ar ārstu."

Ne visiem garšo svaiga bērzu vai kļavu sula, tāpēc pielietojumi šiem dabas dzērieniem ir dažādi. Lai arī vēsturiski tās pamatā dzēra svaigas, sulas var raudzēt alum, dzirkstošiem vīniem, kvasam vai izmantot siera ražošanai. Norvēģijā, piemēram, bērzu sulu izmanto kafijas pagatavošanai, Igaunijā – putrām un zupām.

Dulmane ir gatava padalīties ar bagātīga kokteiļa recepti, kas lieliski kalpos kā pilnvērtīga maltīte pēc sporta nodarbības vai tiem, kas allaž steidzas!

  • Glāze bērzu sulas
  • Proteīna pulveris
  • Sauja zaļumu vai dārzeņu (pavasarī tā var būt gārsa, pieneņu lapas u.c.)
  • Ēdamkarote sēklu vai riekstu sviests – tauku avots
  • Sauja augļu vai ogu
  • Visu sablendē un bauda.


Paturpinot par bērzu sulām, tās veicina arī organisma attīrīšanos urīndzenošo īpašību dēļ, veicinot organisma vielmaiņas gala produktu izvadi. Sulas normalizē organisma fizioloģiskos procesus. Guna Rijkure, "Veselības centra 4" filiāles "Diagnostikas centrs" uztura speciāliste, skaidro, ka bērzu sulās ir dažādas aminoskābes, fermenti, fitohormoni, minerālvielas un vēl daudzi citi organismam noderīgi elementi. "Tās uzlabo imunitāti, vielmaiņu, kā arī pabaro visas organisma šūniņas. Arī locītavas no sārņiem labi izskalo."

Taču ne visiem bērzu sulas vajadzētu dzert kā ūdeni. Ar bērzu sulām uzmanīgākiem jābūt cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar lieko svaru, nieru saslimšanas, kā arī cukura diabēts. Tāpat ārkārtīgi aizrauties nevajadzētu, ja ikdienā sadzīvo vai cīnies ar gremošanas sistēmas traucējumiem – no stipri noraudzētām sulām ieteicams atteikties lielā organisko skābju daudzuma dēļ.

Turpinājumā galvenās aktualitātes par pavasara brīnumdzirām – kas tajās vērtīgs, kā taisīt "šampaniešus" un citus gardumus, kur un kā veidot urbumus, un vēl daudzas citas gudrības!

Bērzu sulas – latviešu 'šampanietis' un spēka dzēriens

Foto: Shutterstock


Sācies bērzu sulu laiks. Bērzu sulas izsenis bijis mūsu spēka dzēriens un, labi norūdzis, – arī latviešu "šampanietis". Taču sākumā sulas gribas negausīgi dzert lieliem malkiem – tāpat vien, tīras.

Lasīt vairāk

Kā no bērzu sulas mājas apstākļos pagatavot 'šampanieti': septiņas dzirkstošas receptes

Foto: Shutterstock


Šobrīd jau norit bērzu sulu tecināšana. Divas bērzu sulas glāzes dienā attīra organismu, paātrina vielmaiņu, stiprina imunitāti, uzlabo izskatu un noskaņojumu, žēl tikai, ka svaigu bērzu sulu ir grūti uzglabāt ilgāk par vienu dienu. Tāpēc sulu, kuru nevarēsi izdzert svaigā veidā, vari pietaupīt ilgākai glabāšanai, pagatavojot no tās gardum gardu dzirkstošo dzērienu.

Lasīt vairāk

Dabīgā limonāde ar enerģijas dzēriena efektu – laiks bērzu sulām

Foto: Shutterstock


Lai gan daba ar mums spēlē jokus, un vēl nesen caur loga rūtīm varējām manīt lielas, gaisīgas sniegpārslas, tajā spītīgi jūtamas aizvien spēcīgākas pavasara vēsmas. Un kas gan ir viens no tā vēstnešiem? Protams, bērzu sulu tecināšana. Šis superīgi tonizējošais, dabīgais enerģijas dzēriens bez vārda runas palīdzēs atjaunot organismam nepieciešamos vitamīnu krājumus un lieliski veldzēs slāpes.

Lasīt vairāk

Latviešu spēka dzēriens: divi paņēmieni, kā pareizi ieurbt bērzu sulas

Foto: Shutterstock


Latviešu spēka dzēriens – bērzu sulas – ne vien remdēs slāpes, bet arī apgādās organismu ar vitamīniem, stiprinās imunitāti un vairos skaistumu. Bet (ja vien tas nav tavs ikgadējais pavasara rituāls), vai zini, kā bērzu sulas pareizi ieurbt? Ņemot vērā speciālistu padomus, atklāsim divus urbšanas paņēmienus, un atklāsim vairākus knifus, kas jāņem vērā, lai tu veiksmīgi tiktu pie kārotā rezultāta.

Lasīt vairāk

Brīnumainās dabas limonādes – kļavu un bērzu sula. Kā tās ietekmē veselību

Foto: Shutterstock


Sākoties pavasarim, cilvēki mēdz sevi palutināt un atgūt enerģiju, dzerot kļavu un bērzu sulas. Parasti agrāk cilvēki tiek pie saldākā dzēriena, kas iegūts no kļavām, bet svaigas bērzu sulas tiek liktas galdā nedaudz vēlāk. Lai arī Latvija ir neliela, laiks, kad tiek veikti pirmie urbumi kokos dažādos valsts nostūros, var atšķirties, tomēr tas nemaina spirdzinošo dzērienu ietekmi uz veselību.

Lasīt vairāk

Brīnumainais pavasara dziednieks – bērzu sulas. Kāpēc un kad tās vislabāk lietot

Foto: DELFI

Viens no vēstnešiem, ka pavasaris Latvijā patiešām sācies, ir bērzu sulu tecināšana. Atspirdzinošais dzēriens ir lieliska iespēja uzmundrināt organismu un atjaunot ziemas laikā izsīkušos vitamīnu krājumus. Tās ne vien veldzēs slāpes, bet arī uzlabos veselību un palīdzēs atgaiņāt pavasara nogurumu.

Lasīt vairāk

Bērzu sulas ar cukuru, citrona miziņu un rozīnēm


Vitamīnu "bumba" veselībai un imunitātei - bērzu sulas ar garšīgām piedevām!

Lasīt vairāk

Pavasara bērzu sulas smūtijs ar spinātiem, kivi un saldētām jāņogām

Foto: DELFI


Gardu smūtiju var pagatavot arī no bērzu sulām – to pateiks ikviens smūtiju gatavošanas amatieris. Šoreiz spēcinošajā kokteilī paslēpušies arī spināti, kivi un saldētās jāņogas.

Lasīt vairāk

Pavasara brīnumdzēriens – bērzu sula; kas tajā veselīgs un cik daudz ieteicams dzert

Foto: Shutterstock


Katru pavasari latvieši patērē neiedomājami daudz litru brīnumainā dzēriena – bērzu sulas. Kas tajā veselīgs un cik daudz ieteicams dzert? Lūk, atbildes.

Lasīt vairāk

Ierūgušas bērzu sulas – tikai garšīgs padzēriens. Kad no tām labāk atteikties

Foto: Shutterstock


Nav noslēpums, ka daudzi starp pavasari un bērzu sulām liek vienādības zīmi. Gadalaika brīnumdziras tīkotāji nepagurdami pēdējās nedēļas jau vairākas reizes dienā nostaigā gar tuvākajiem kokiem, lieliem malkiem izbaudot pavasarīgo dzērienu, kamēr citi sulas cītīgi lej pudelēs vai maisos un gaida savu mīļāko, jau ierūgušo, sulu laiku. Diemžēl – jo ilgāk sulas stāvēs, jo mazāka būs to uzturvērtība, un atsevišķos gadījumos ar bērzu sulu lietošanu uzturā aizrauties nemaz nevajadzētu.

Lasīt vairāk

No kokiem atkal tek enerģijas dzēriens! Kāpēc jādzer bērzu sulas?

Foto: DELFI


Tas ir klāt! Pavasaris ar bērzu sulām lielākajai daļai latviešu ir tikpat iecienīts dabas velšu ievākšanas laiks, kā sēņošana rudenī. Kad organisms ziemā novārdzināts un izslāpis pēc dabas labumiem, laiks ņemt urbi un iet pie bērza, kas glabā īstu enerģijas dzērienu. Bērzu sulas līdzēs pret daudzām kaitēm, tostarp tik izplatīto pavasara nogurumu.

Lasīt vairāk

Klāt kļavu sulu laiks. Kas veselīgs dabas dotajā limonādē?

Foto: Shutterstock


Ziemai neraksturīgi siltie laikapstākļi un putnu vīterošana rada iespaidu, ka šogad Latvijā pāragri atsteidzies pavasaris. Par to vēstī arī pilnā sparā ritošā kļavu sulu tecināšana. Rutks.lv noskaidroja, kas vērtīgs ir kļavu sulā, kādēļ un cik daudz to ieteicams dzert.

Lasīt vairāk

Kā pareizi tecināt kļavu sulu?


Pavasaris šogad pie mums tuvojas ātrāk nekā citus gadus, tāpēc arī pirmās kļavu sulas jau tek pilnā sparā. Ja esi nolēmis pats tecināt kļavu sulu, tad ir jāzina, kā to darīt, tieši tāpēc iztaujājām sulu ekspertu Linardu Libertu, lai katrs, kam vien ir tāda iespēja, varētu veldzēties ar pavasara atsvaidzinošo dabas limonādi.

Lasīt vairāk

Dabas limonāde – kļavu sula. Kas tajā vērtīgs un veselīgs?

Foto: Shutterstock

Siltais laiks un saulīte šogad dabu atmodinājuši īpaši agri – jau februāra otrajā pusē sētmalēs bija manāmi sniegpulkstenīši, bet no Kurzemes ziņoja, ka ieurbtas jau pirmās kļavas. Pašlaik sulas tek pilnā sparā un laiks tās izbaudīt, uzlabojot arī veselību un atgūstot enerģiju.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!