Foto: Shutterstock
"Ne viens vien cilvēks vēlas samazināt savu svaru. Un labi zināms, ka daudzi, ievērojot diētu, vēlāk piedzīvo fiasko," tā raksta psiholoģe Kendisa Seti portālā "Therapy Route". Viņa cilvēkiem vēlas ierādīt citu ceļu – kā mainīt dzīvi, uzlabot veselību un normalizēt svaru, mainīt domāšanu. Tādā veidā, kur cilvēks var just kontroli, pašapziņu un principiem, ko ir iespējams ievērot visas dzīves garumā.

Lūk, viņas piedāvātie 12 principi.

1. Tu vienmēr vari kontrolēt savus lēmumus un darbības

Tev ir iespēja izvēlēties. Vienmēr! Tas nozīmē, ka tu vienmēr vari izvēlēties kādu no dažādām rīcībām, ēšanas gadījumā – vai ēst atšķirīgi, veidot alternatīvu uzvedību vai izmēģināt jaunus uzvedības un domāšanas modeļus, vai palikt pie vecā.

2. Veselīgi ieradumi jāievieš visam mūžam, ne epizodēm

Ja cilvēks sāk ievērot diētu, tas jau pēc definīcijas ir kaut kas ierobežots laikā. Tas nozīmē, ka arī iznākums ir ierobežots laikā! Taču, ja vēlies ieguldīt laiku un enerģiju, lai būtu izmaiņas veselībā un labsajūtā, arī izmaiņām jābūt ilgtermiņā.

3. Domāšanas un uztveres maiņa ir svarīgs solis ceļā uz rūpēm par ķermeni

Cilvēka domāšanas modeļi, pašapziņa un uzskati ļoti ietekmē savu pašaprūpi. Lai patiešām uzlabotu fizisko veselību, ir jārūpējas par garīgo veselību. Ir jāiemācās ticēt sev, savām spējām un savai vērtībai.

4. Bieži vien mēs paši esam savi sliktākie ienaidnieki

Nereti mēs paši stājamies priekšā saviem labajiem mērķiem. Vai tas patīk vai nē, varam kļūt par pašsabotāžas upuriem un ēšanas uzvedībā to var novērot ne reizi vien. Lai patiesi mainītu attiecības ar ēdienu, jāierauga un jācīnās ar pašsabotāžu.

5. Visi negatīvie ieradumi ir iemācīti, tas nozīmē – tos var pārmācīties

Gandrīz visi ēšanas paradumi kā ieradumi neatšķiras no citiem ieradumiem, teiksim, nagu graušanas. Tas nozīmē, kas tos var mainīt! Tikai jāsaprot, ka ieradumu maiņa ir process, kas prasa laiku un uzmanību.

6. Pašaprūpe jāizvirza par prioritāti – rūpes par prātu, ķermeni un dvēseli

Ja tu nerūpējies par sevi, viss šķiet veltīgs. Tad ir mazāk enerģijas sev, mazāk garīgā potenciāla, lai īstenotu savus plānus. Pašaprūpes prioritizēšana palielina izturību, motivāciju un garīgās spējas, lai noteiktu jaunus mērķus un tos realizētu.

7. Plānošana ir labākā lieta pret pašsabotāžu

Cilvēks bieži sevi sabotē – jābūt uz to gatavam! Izpratne par savu pašsabotāžu ir labākais veids, kā pamazām virzīties uz priekšu, jo tad var apzināties, kā plānot nākamos soļus un tikt galā ar pašsabotāžu.

8. Katrs ceļojums sākas ar pirmo soli un pamazām

Pārmaiņas, kas ir lēnas un vienmērīgas, ir visnoturīgākās. Tātad – ja tu patiešām vēlies uzlabot veselību un labsajūtu, tev ir lielākas iespējas gūt panākumus, mainot vienu lietu vienlaikus, tā vietā, lai ienirtu milzu daudzšķautnainās pārvērtībās. Sper pirmos soļus, sajūties tajā labi un tad virzies tālāk.

9. Aizliegumi izraisa alkas

Ierobežojot noteiktus pārtikas produktus, tu piešķir tiem pārāk daudz varas pār tevi un vari sajusties nespējīgs kontrolēt sevi pār tiem. Tā vietā, lai piešķirtu ēdienam šo spēku, efektīvāk ir sev atļaut visu ar mēru, lai tu varētu kontrolēt savu ēšanu un izvēles.

10. Tendence sevi šaustīt un koncentrēties uz negatīvo neļauj gūt panākumus

Jo vairāk tu sevi šausti, jo vairāk uzskati, ka esi nespējīgs kaut ko veikt, neesi kaut kā cienīgs. Tā vietā, lai uzbruktu sev un sevi nomocītu, velti savu enerģiju tam, lai ieraudzītu savas spējas un stiprās puses, uzsit sev uz pleca par savām pūlēm. Tā tu jutīsies motivētāks un ticēsi savām spējām gūt panākumus.

11. Uzturam mūs jābaro un jādara priecīgus, nevis jāvairo neapmierinātība

Pārtika ir paredzēta tam, lai pabarotu ķermeni un nodrošinātu to ar barības vielām un enerģiju. Ēdiens ir domāts tam, lai justos labi. Kad cilvēks ievēro diētu, ierobežo kaut ko uzturā un vērtē pārtiku kā labu vai sliktu, tiek radīta trauksme ap ēšanu. Tā vietā vari koncentrēties uz izpratni par to, kā ēdiens liek tev justies, un iemācīties atpazīt izsalkumu un sāta sajūtu.

12. Ikviens var pārtraukt diētu jo-jo ciklu

Nav nozīmes tam, vai esi ievērojis diētu pāris mēnešus vai daudzus gadus – ikviens var mainīt savus ieradumus un būt veselīgs, un laimīgs bez diētām!

Paturot prātā šos pamatprincipus, tu vari izprast, ka esi spējīgs un cienīgs, lai tavi svara un pašsajūtas panākumi notiktu lēni un vienmērīgi, un ilgtermiņā tas būs tā vērts!

Turpinājumā iesakām 16 rakstus no "Delfi" krātuves par veselīgiem ieradumiem ilgtermiņā.

Majonēzes vietā jogurts un sinepes. Kā ēst veselīgāk

Foto: Shutterstock

Janvāris tuvojas jau otrajai pusei, kas nozīmē – varam atskatīties un kritiski izvērtēt, vai daudziem tiešām izdevies turēt sev doto solījumu ar nosaukumu "Nākamgad ēdīšu veselīgāk". Ja tik raiti viss nesokas, vēl nemet plinti krūmos! Uztura speciāliste, "Rimi" veselīgas ēšanas eksperte Olga Ļubina stāsta, kā veselīgās ēšanas pamatprincipus ieviest ikdienā tā, lai nenovirzītos no kursa arī turpmākajos mēnešos.

Lasīt vairāk

'Nomest' 10 kilogramus 10 dienās? Uztura speciālistes kliedē mītus par populārām diētām

"Jauns gads, jauns es!" – klāt janvāris, kad cilvēki apņemas izmainīt sevi uz labu. Bieži vien apņemšanās saistīta ar fiziskās formas uzlabošanu – vairāk sportot, ēst veselīgāk un nomest svaru. Taču tad, ja tavs uztura speciālists ir internets, var arī "iebraukt auzās". Vai svaru var "nomest" ātri, un kādi tam riski? Kas ir asinsgrupu diēta? Vai pārtrauktā gavēšana ir veselīga uztura prakse? Labās un sliktās kalorijas – patiesība vai mīts? Podkāstā "Zinātne vai muļķības" viesojas Rēzeknes slimnīcas uztura speciāliste un populārā veselīga uztura konta "Uzlabo" veidotāja Viktorija Zakarkeviča, kā arī uztura speciāliste, bloga "Ksenijakomente.com" autore Ksenija Andrijanova.

Lasīt vairāk

Nomest svaru un noturēt rezultātu vairākus gadus – kā viņām tas izdodas

Foto: Ilva Lillmā depresijas laikā, kad nāca klāt 20 kilogrami, un tagad. Privātais arhīvs

Diezgan paredzami starp jaunā gada mērķiem ne vienam vien ir svara nomešana. Plānojot gada ieskrējiena tēmas, piedāvāju kolēģiem izstāstīt kādus pieredzes stāstus par to, kā izdevies veselīgā veidā nomest svaru, – iedrošinājumam, ka tas var izdoties. Un viena kolēģe iesaucās – aha, notievēt jau izdodas, bet es gribu redzēt pieredzi, kad izdodas jauniegūto svaru noturēt vairākus gadus! Sacīts – darīts.

Lasīt vairāk

Lasi aizstāj ar siļķi, riekstus – sēklām! Kabatai draudzīgas un veselīgas produktu alternatīvas

Foto: Shutterstock

Šoruden vairāk nekā jebkad saprotam, cik dzīve ir dārga – visās šo vārdu nozīmēs. Pārtikas cenu brauciens kosmosā daudziem sit pa maciņu, neatstājot citu variantu, kā savu iemīļotāko produktu vietā meklēt kādu lētāku alternatīvu. Taču lēts ne vienmēr nozīmē, ka tas ir slikts. Sertificēta uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča, "Instagram" konta "uzlabo" satura radītāja, dalās ieteikumos, kuras produktu alternatīvas būs izdevīgākas, bet ne mazāk veselīgas.

Lasīt vairāk

Diētām nē! 10 intuitīvās ēšanas principi

Foto: Shutterstock

Intuitīvā ēšana ir pieeja svara zaudēšanai un uzturēšanai, kuras mērķis ir izbeigt šausmīgo diētu dzīvesveidu un mudināt būt mierā ar ēdienu. To panāk, ievērojot desmit intuitīvās ēšanas principus. Tie ir skaidri formulēti un tas palīdz ieraudzīt, kā tie var darboties ikdienas dzīvē.

Lasīt vairāk

Atkal tievē? Kā svaru traucē vai palīdz zaudēt zemapziņa

Foto: Shutterstock

Vai esi kārtīgāk padomājis, ka tas, kā tu formulē savu apņemšanos, būtiski ietekmē īstenošanos? Tu apņemies zaudēt svaru, sākt sportot vai beigt smēķēt, taču nekas no tā neizdodas? Atslēga ir vienkārša – formulējums ir jāizvēlas ne tikai ar prātu, bet ir arī jāieklausās, ko saka zemapziņa. Šis process tiek dēvēts par prāta un zemapziņas sinhronizāciju.

Lasīt vairāk

Aizmirsti par diētu! Ieradumi, kas palīdzēs atbrīvoties no liekā svara

Foto: Shutterstock

Nereti cilvēkiem ir priekšstats, ka notievēt var, ja stingri ierobežo atsevišķus produktus, badojas, uzņem mazāk kaloriju. Lietuviešu dietoloģe Vaida Kurpiene atgādina, ka diētai jāpalīdz veidot un ievērot veselīga uztura principus un tādējādi uzlabot pašsajūtu.

Lasīt vairāk

Kas latvietim vēderā? Izveseļoties, mainot zarnu trakta mikrobiomu

Foto: Privātais arhīvs

Kas "Latvijas iedzīvotājam vēderā"? Uz šādu jautājumu pamazām atbild Latvijā 2020. gada izskaņā sāktais Latvijas Mikrobioma projekts, kurā ikviens dalībnieks var uzzināt, kādi mikroorganismi mīt viņa zarnu traktā. Kā palīdz un kaitē dažādas baktērijas? Kāda ietekme zarnās notiekošajam ir uz depresiju, diabētu un dažādām hroniskām slimībām? Un kā varam ietekmēt mikrobiomu, kurš, kā apgalvo zinātnieki, ir pamats veselībai vai hroniskām slimībām? Vai dažāda veida metodes mikrobioma ietekmēšanā varētu būtiski mazināt vai izskaust medikamentu lietošanu? Uz šiem un citiem jautājumiem atbild Latvijas Mikrobioma projekta vadītājs, profesors, bioloģijas doktors Jānis Kloviņš un Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra pētniece, Latvijas Mikrobioma projekta koordinatore bioloģijas doktore Ilze Elbere.

Lasīt vairāk

Vairāk pupiņas un mandeles! Ko ēst un neēst sirds veselībai

Foto: Shutterstock

Sirds veselību ir iespējams ietekmēt ar uzturu, un galvenie atslēgas vārdi ir – sabalansēts uzturs ikdienā. Iepazīsties ar produktiem, kurus savā ēdienkartē iekļaut vairāk, savukārt kuru lietošanu būtiski samazināt, vai no tiem atteikties vispār.

Lasīt vairāk

Vienkārši veidi, kā sabotēt svara zaudēšanu

Foto: Shutterstock

Klāt pavasaris, kuram jau pavisam drīz sekos arī vasara un līdz ar to arī bikini sezona. Daudzi šo laiku uzskata par vispiemērotāko, lai atgūtu ziemas laikā pazaudēto ķermeņa formu un atbrīvotos no dažiem liekajiem kilogramiem. Un, lai ceļš uz tvirtu augumu nebūtu milzīgs izaicinājums un netiktu pamests pusratā, svarīgi zināt, kas svara zaudēšanu var sabotēt.

Lasīt vairāk

Pārtrauktā gavēšana: modes lieta vai būtisks ieguvums veselībai?

Foto: Shutterstock

Par to, vai ierastais ritms ikdienā pārtiku uzņemt piecās ēdienreizēs – trīs galvenajās maltītēs un divās uzkodās – ir piemērotākais variants cilvēka organismam, eksperti joprojām diskutē. Pastāv viedoklis, ka mūsu senči ēdienu uzņēmuši vien pāris reizes dienā. Līdz ar to arī mūsdienās cilvēki, dažādu iemeslu vadīti, izvēlas dzīvesveidā iekļaut pārtraukto gavēšanu jeb intermittent fasting. Ko ķermenim sniedz šādi atelpas brīži? Un vai gavēnis tiešām piemērots ikvienam? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem sniedz uztura speciāliste Dārta Tene un Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.

Lasīt vairāk

Nepārspīlē ar 'lieko' kilogramu nomešanu! Kas ir veselīga svara rādītāji

Foto: Shutterstock

Veselīga svara definīcija ir sarežģīta. Bet ja arī tu uz svariem neredzi sev vēlamo skaitli, tas nebūt nenozīmē, ka tev patiešām nepieciešams zaudēt svaru. Būsim godīgi – ikdienā tik daudz un visur kur tiek runāts par svara zaudēšanu, kas neapzināti cilvēkiem liek domāt, ka arī viņu svars nav pietiekami labs, lai arī kāds tas būtu. Neapšaubāmi, tas rada nevajadzīgu stresu ikvienam, tostarp tiem, kam ir veselīgs svars.

Lasīt vairāk

Deviņi ikdienišķi ieradumi, kas palēnina vielmaiņu

Foto: Shutterstock

Varbūt tu rodi mierinājumu un labsajūtu, katru nedēļas nogali ēdot picu un izdzerot pāris glāzes vīna, kamēr skaties savu mīļāko seriālu vai filmu. Ja tev šķiet, ka šāds ieradums nekādu ļaunumu nenodara, jo pirmdien atkal atgriezīsies pie veselīga uztura un citām dzīvesveida izvēlēm, zini – patiesībā tie var negatīvi iespaidot tavu vielmaiņu, arī sauktu par metabolismu, un svaru.

Lasīt vairāk

Mērķis notievēt un tā bīstamais blakusefekts – ēšanas traucējumi

Foto: Shutterstock

Ēdiens ilgstoši atzīts par vienu no dzīves lielākajām baudām. Taču ir cilvēki, kuriem attiecības ar ēdienu ir pat ļoti sarežģītas. Vēloties iegūt slaidāku augumu – tādu, kas atbilst sabiedrības ideāliem, – vai cenšoties iegūt lielāku kontroli savā dzīvē, viņi pievēršas sākotnēji šķietami nevainīgām diētām. Kas sākas ar dažu ēdienreižu izlaišanu, var pārvērsties nopietnos ēšanas traucējumos, kas apdraud ne tikai veselību, bet pat dzīvību.

Lasīt vairāk

Liekā svara iemesls – lēna vielmaiņa? Mīti un fakti par tās iekustināšanu

Foto: Shutterstock

Vielmaiņa ir viens no izplatītākajiem vārdiem, kas tiek piesaukts, runājot par diētu, svara zaudēšanu, fiziskām aktivitātēm u.tml. Taču šķiet – ja kādam vaicātu, kas ir vielmaiņa un kāpēc par to tiek runāts, liela daļa uzrunāto nespētu atbildēt. Tāpat neziņa par to, kas tā ir, rada nepareizu izpratni un ar to saistītus mītus.

Lasīt vairāk

Nepadodies pie pirmajām grūtībām. Ieteikumi, kā turpināt veselīgu dzīvesveidu

Foto: Shutterstock

Veselīgs uzturs, diēta un fiziskās aktivitātes – neatņemamas sastāvdaļas ceļā uz svara zaudēšanu. Pirmajā mirklī, iespējams, šķiet, ka nav jau nemaz tik grūti neveselīgos našķus nomainīt pret veselīgajiem un sākt sportot. Taču brīdī, kad veselīgais dzīvesveids jāpārvērš par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu, parādās grūtības. Tāpēc ir svarīgi zināt, kā nepadoties un turpināt iesākto, lai sasniegtu vēlamo mērķi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!