Foto: Shutterstock

Tas, kā mēs ceļojam, visu laiku mainās un jau rakstījām, kā varētu izskatīties ceļošana 2040. gadā. Bet kas mūs sagaida tuvākā nākotnē? Vadošās digitālās ceļojumu platformas "Booking.com" jaunākais pētījums rāda, ka daudz ko noteiks mākslīgais intelekts.

2023. gads tuvojas noslēgumam un pie horizonta jau parādās pirmās prognozes par to, kā dažādās nozarēs, tostarp ceļošanas, izskatīsies nākamais. Prognozes veiktas, pamatojoties uz apjomīga pētījuma datiem, ko veicis "Booking.com", aptaujājot 27 tūkstošus cilvēku 33 valstīs un teritorijās.

Ja iepriekšējos gados cilvēki ceļošanu uztvēruši kā iespēju aizbēgt no dzīves, tagad uz to raugās kā īsto dzīvi, jo uzskata, ka tieši ceļojumā, nevis ikdienas dzīvē mājās, spēj būt viņi paši un labākā sevis versija. Vēl viena svarīga tendence, kas lielā mērā raksturos ceļošanu 2024. gadā, ir mākslīgā intelekta (MI) izmantošana ceļojumu plānošanā.

No mākslīgā intelekta palīdzības izmantošanas līdz ceļošanai ar svešiniekiem, lasi, kuras tendences nākamgad spilgtāk raksturos ceļošanu. Ar visām septiņām vari iepazīties, klikšķinot šeit.

Klimata pārmaiņas ietekmē galamērķu izvēli

Vairāk nekā puse no aptaujātajiem ceļotājiem apsver, ka klimata pārmaiņas ietekmēs veidu, kā viņi plāno brīvdienas. Un ne velti. Šogad bijuši daudz savvaļas ugunsgrēki, plūdi un ekstrēmi karstuma viļņi, kas plosījās daudzos populāros brīvdienu galamērķos Eiropā. Rezultātā cilvēki gatavi doties uz vietām, kas ir tipiski uzskatītas par vēsākām.

Mākslīgais intelekts plānos atpūtu

Tiek prognozēts, ka 2024. gadā MI visticamāk spēlēs lielu lomu ceļošanā, jo cilvēki izrāda interesi izmantot to kā instrumentu, lai izveidotu brīvdienu maršrutus. Šo rīku gatavi izmantot jauni cilvēki, vecākā paaudze vēl izturas piesardzīgi pret jaunāko tehnoloģiju izmantošanu šādā veidā, līdz galam neuzticoties tam, ka tehnoloģijas spētu izdabāt viņu vēlmēm.

Kā strādātu MI? Piemēram, palīdzētu izvēlēties, kur lidot un sastādīt dienas plānu, pamatojoties uz informāciju par galamērķi, datumiem un interesēm.

Solo ceļojumi, bet ne vienatnē

Ar ko mēs dodamies uz ārzemēm ik gadu mainās – te gribam divatā, te kopā draugu kompānija un pienāk brīdis, kad arī vienatnē izbaudīt pasauli šķiet labākais veids kā atpūsties.

  • Ceļošana bez kompromisiem: valstis, uz kurām vislabāk doties vienatnē


Aktualitāte solo ceļojumiem šogad bijusi liela un daudziem brīvdienas vienatnē nozīmējušas būt pašam, neietekmējoties no citiem, un izbaudīt savu klātbūtni. Taču solo ceļojums nenozīmē izolēšanos nomaļā pludmalē vai kādas pilsētas izpētīšanu vienatnē. Kļūst aizvien saistošāka ideja doties ceļojumā vienam, bet ceļā satikties ar svešiniekiem. Tas izpaužas, dodoties ceļojumā vienatnē, bet piedaloties organizētās ekskursijās, lai satiktu cilvēkus ar kopīgām interesēm. Tendence novērota jau tagad un paredzams, ka tā kļūst izteiktāka un gūs lielu popularitāti.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izmantotie avoti:
Booking.com / Out of Autopilot and Into Our Best Life: Booking.com Shares its Seven Predictions for Travel in 2024
Euronews / Climate-conscious trips and holidays with strangers: Will you chase these travel trends in 2024?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!