Foto: LETA
Lai ko arī tas nozīmētu, jau pēc dažām stundām truša gadu nomainīs pūķa gads. 2023. gads Latvijas sportā izcēlies ne tikai ar vēsturiskiem panākumiem, bet arī skandāliem – kā vieniem, tā otriem gada garumā līdzi sekoja arī sporta medijs MVP. Gada pēdējā dienā piedāvājam atskatīties uz spilgtākajiem stāstiem, varoņiem un komentāriem, kas piesaistījuši lielāko lasītāju un skatītāju interesi.

Cilvēks

Foto: DELFI

Fanātisms, kas pazudināja... Kas notika ar Ogres basketbola skarbo ģēniju Jāni Puzāku?

Gada ievadā aizpildījām vienu no tukšajām lappusēm Latvijas basketbola vēsturē, atgādinot par Ogres trenera Jāņa Puzāka ieguldījumu basketbolā un paša traģisko likteni. "Pienāca laiki, kad viņa metodes vairs negāja cauri. Tādu stingrību vairs nevarēja atļauties, jo vecāki sāka sūdzēties, nelaida uz treniņiem," secināja trenera dēls Roberts. "Laiki mainījās, bet viņa filozofija nemainījās. Arī basketbols sāka mainīties, bet viņš palika iestrēdzis, jo bija viens pats. Nebija neviena, kurš varētu iedot kaut ko no malas. Rezultāti gan joprojām bija, taču nekas nemainījās, un tā turpināties nevarēja."

Bez sešiem centimetriem – divi metri. Latvietis, kam prognozē augstāko vietu NHL draftā kopš Girgensona un Bļugera

Nu jau vairāk nekā desmit gadus neviens jaunais latviešu hokeja talants nav novērtēts līmenī, kas viņu būtu iecēlis NHL drafta pirmo divu kārtu līmenī. Ekspertu prognozes liek domāt, ka nākamvasar šo nepatīkamo sēriju varētu lauzt Ēriks Mateiko. Interese no NHL komandām ir jūtama un patīkama, viņš neslēpj. Te kāds skauts aprunājas ar galveno treneri vai ģenerālmenedžeri, te par interesi pastāsta aģents.

'Negribēju būt sistēmas vergs.' Latviešu futbola talants lēmumu atteikt profesionālajam sportam nenožēlo

"Ļoti atklāti parunāju ar komandas psiholoģi. Teicu, ka man vairs nepatīk spēlēt futbolu un daru to tikai naudas dēļ. Vairs negūstu baudu un neesmu priecīgs, jo tas vairs nav sports, bet gan darbs. Pirms tam viss bija rožaini – varēju uzspēlēt, papriecāties un par to saņemt naudu. Bet tagad jādara viss, ko saka – par to samaksā, bet mēneša beigās naudas nav tāpat. Biju sistēmas vergs. Un psiholoģe man prasīja – kāpēc tad tu šeit esi?" stāsta Rolands Bočs.

Saruna

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

'Mēs esam uz skuju takas...' Vai sapnis par olimpiskajām spēlēm velk Latviju slazdā?

Bobslejs un skeletons mirst, tam turpinājuma nebūs, atzīst Dainis Dukurs, līdz ar to investīcijas Siguldas trases rekonstrukcijā raisa nopietnus jautājumus. Tomēr olimpiskais burkāns pašmāju politiķu retorikai priekšvēlēšanu laikā būtu iekārojams cienasts, un arī būvnieku kartelis jau berzē rokas...

Negulētas naktis, ārkārtas plāns un naturalizācijas 'būt vai nebūt'. Intervija ar Luku Banki

"Uzskatu, ka Latvija ir viena no šīm briesmām. Kad no piektā vai sestā izlozes groza izvilks Latvijas vārdu, nesagaidu daudz smaidošu cilvēku," tā aprīļa sākumā intervijā Reinim Lācim atzina Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Luka Banki. Vēl pirms izlozes, vēl pirms Kristapa Porziņģa traumas...

'MVPersonība': Dairis Bertāns par prēmijām, tiesāšanos, krieviem olimpiādē un iešanu politikā

Oktobrī atgriešanos piedzīvoja rubrika "MVPersonība", kurā uz sarunu aicinājām Latvijas basketbola izlases kapteini Dairi Bertānu. Saruna ne tikai par sportu, bet arī par sadzīvi un vērtībām, kas palīdz atklāt konkrētā cilvēka personību. Kā jau ierasts "MVPersonība" intervijās.

Komentārs

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Armands Puče: Tas nav un nevar būt sarežģīts lēmums

"Nevienas olimpiskās spēles nav to vērtas, lai tās iemainītu pret valsts neatkarību, tāpat kā nav jāuztraucas šajā gadījumā par kaut kādu izklaidētāju vai kūleņu metēju likteņiem. Jūs, olimpieši, labāk domājiet, kā aizstāvēsiet valsti, kad Krievija mums uzbruks... Ierakumos izpildītais olimpiskais kvalifikācijas normatīvs nedos nekādu priekšrocību, tāpat kā nebūs svarīgi – cik tālu varat aizmest šķēpu – kad notiks Rīgas apšaude ar balastiskajām raķetēm."

Raimonds Rudzāts: Smiltēna 'hokeja erekcija' ir izdevība gan hokejam, gan pārējiem

"Tagad Aigars Kalvītis var triumfāli smaidīt. Visi tie varas kloķu raustītāji, kas pirms čempionāta viņam necēla klausuli un neatzvanīja, tagad noteikti neērti dīdās. Sabiedrības impulss hokeja kontekstā ir nepārprotams, tāds nav novērots pēdējos 20 gadus, un arī politiķos tas raisa uzbudinājumu. Sak, varētu – pat vajadzētu! – tam visam kaut kā pieslieties. Vienīgi – kā to gaumīgāk izdarīt?"

Ingmārs Jurisons: 'Viena tante teica' jeb palīdzot sabiedriskā medija ekspertei rast atbildes uz jautājumiem

"Ko ar šo sižetu nevis gribēja pateikt, bet reāli pateica "Sporta studija"? To, ka pētnieciskā žurnālistika, visticamāk, ir melnais PR? Ka žurnālistus var nopirkt vai vienkārši aptīt ap pirkstu? Konkrētos vai visus? Tad kā – pētītās situācijas ir safabricētas, dati interpretēti un liecinieki – "vienas tantes" plauktā liekami? Kādu apsvērumu dēļ redakcija ēterā pieļāva atklātu viltus ziņu tiražēšanu un sazvērestības teoriju vērpšanu, klaji diskreditējot kolēģu darbu un mediju lomu kopumā? Galu galā – vai LTV vadībai šķiet pieņemams vēstījums, ka sabiedrībai aktuālās problēmsituācijās medijiem piedien doties "čučēt", nemēģinot izzināt situāciju, bet gan pārtiekot tikai no oficiālo personu sagatavotās "drošās" informācijas?"

Vintāža

Foto: DELFI kolāža

'Kliedzienu nedzirdējām...' Bruno Valaka nāve Latvijas basketbola piemirstā traģēdija

"Parasti viņi savas istabas durvis uz nakti aizslēdza, bet tovakar nezināma iemesla dēļ tās palika neaizslēgtas. Lai aizkļūtu līdz logam, Natašai un Bruno bija jākāpj pāri Ervīna gultas kājgalim. Bija tumša ziemas nakts. Nataša pirmā izkāpa uz palodzes un ar slaidu lēcienu nokļuva uz ēkas piebūves jumta. Tad uz metāla palodzes uzkāpa Bruno. Viņš mēģināja atsperties, lai atkārtotu tikko izpildīto meitenes lēcienu, bet..."

'Evijai tur nevajadzēja būt...' Kādēļ pirms 20 gadiem notika Latvijas alpīnisma lielākā traģēdija

"Spriedelēt par to, kas īsti notika, ir bezjēdzīgi, ja neesi bijis klāt. Ir dučiem variantu, taču īsto neviens neuzzinās," šodien saka Imants Zauls. "Pirmkārt, tādās vietās nedrīkst iet sasaitē. Nedrīkst. Ja krīt viens, tad pavelk līdzi visus pārējos. Tu jau neredzi, kas notiek tev aizmugurē, tas ir viens mirklis. Ja vēl tā ir stāva nogāze... Ir vietas, kurās pašam jāvar iznest savu pakaļu. Bet, ja ej sasaitē, tad jāskrūvē ledusāķi, visu laiku jābūt piesaistei pie klints, citādi tas ir bezjēdzīgi. Tikai filmās rāda, ka pēc kritiena var noturēt otru kāpēju..."

Neatkarības sargs Znaroks un ukrainis Kerčs: kā 1996. gadā izlases hokejistiem pases dalīja

"Kā "mužikiem" ātri apsiet prievītes, turklāt tā, lai Saeimas gudrās galvas nepamana viltojumu – lūk, jautājums, kas 1996. gada augustā kurināja tā brīža LHF prezidenta Uģa Magoņa prātu. Taču izejas nebija – bija jārīkojas..."

Pa pēdām

Foto: Shutterstock

Dzēra, kliedza, pavedināja... Kāpēc turpināja plaukt trenera Steļmaha karjera basketbolā

"Tagad pie sevis tā domāju – kāpēc neviens neko neteica? Neviens. Domāju, bija tik daudz cilvēku, kuri saprata, ka tas nav pareizi, nosodīja un tomēr paturēja to pie sevis," pirmajā publikācijā par basketbola trenera Andra Steļmaha attiecībām ar tolaik 14 gadus veco audzēkni prātoja tagad jau 23 gadus vecā Ieva Tīmane.

'Šķita, ka esmu filmā...' Pēc uzbrukuma tiesnešiem jauno hokejistu gaida paraugprāva

""Rīgas" ukraiņu spēlētājs Maksims Veršeckis no aizmugures netīri paklupināja 13 gadus veco, taču jau 189 centimetrus slaido igauni Leonardu Reinolu. Tas uz provokāciju uzķērās un – metās pretinieku pārmācīt. Abi sāka vicināt dūres, tiesneši Jānis Straupe un Jānis Eglītis – steidza karstgalvjus izšķirt. Iespaidīgiem auguma parametriem apveltīto Reinolu savaldīt bija grūtāk, tas soģiem bija jādara divatā. Un igaunim acīmredzami tas negāja pie sirds – viņš vispirms iesita vienam tiesnesim, pēc tam devās dauzīt arī otru..."

'Būtu zinājuši, nebūtu gājuši...' Kāpēc somi atstāja aiz borta Latvijas hokeja čempionus

Lai gan sākotnēji tika paziņots, ka sadarbības līgums ar Somijas pusi noslēgts uz trīs sezonām, "Zemgales" uzstāšanās beigusies pēc viena gada. Sanākot kopā un balsojot, "Mestis" klubi secinājuši, ka ceļošana uz Jelgavu iecirtusi pārāk būtisku robu budžetā. Latvijas čempionvienības direktors Aivars Zeltiņš vaļsirdīgi atzīst – ja būtu zinājis, ka sadarbība ilgs tikai vienu sezonu, nebūtu kāpis somu čībās...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!