Foto: LETA

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) ceturtdien, 26. maijā, nosūtījis vēstuli šodien iekšlietu ministra amatā ieceltajam Kristapam Eklonam, aicinot viņu nekavēties ar pilsonības atņemšanu Rietumvalstu noteikto sankciju sarakstos esošajam uzņēmējam Pjotram Avenam.

Tieslietu ministrs mikriblogošanas vietnē "twitter" raksta, ka šodien Eklonam nosūtīta vēstule ar aicinājumu nekavēties ar pilsonības atņemšanu Avenam.

Bordāns atgādina, ka Pilsonības likuma grozījumu izstrādi veica Tieslietu ministrija, pēc toreizējās iekšlietu ministres Marijas Golubevas (AP) aicinājuma. "Jau pagājis mēnesis. Laiks rīcībai," mudina Bordāns.

Bordāna publiskotajā vēstulē teikts, ka mēnesi pēc likuma pieņemšanas ir pagājis vairāk nekā mēnesis un ministrs "konstatējis, ka nekādas tālākās darbības attiecībā uz šo privātpersonu nav notikušas".

Tieslietu ministrs vēstulē Eklonam norāda, ka Bordāna ieskatā "nav apšaubāms, ka Pjotrs Avens ar savām darbībām ir sniedzis, tostarp propagandisku atbalstu agresorvalstij - Krievijai".

Bordāns līdz Eklonu sniegt savu viedokli par šo jautājumu, kā arī informāciju par to, kā Eklona ieskatā būtu jānodrošina likuma praktiska īstenošana.

Jau vēstīts, ka Eiropas Savienība un citas pasaules valstis noteikušas sankcijas pret Krieviju, šādi reaģējot uz tās neprovocēto iebrukumu Ukrainā.

Kopš Krievijas uzsāktā iebrukuma Ukrainā Avens vairākkārt nokļuvis Latvijas mediju uzmanībā. Proti, ASV prezidenta publicētajā sankciju sarakstā bija iekļauta Krievijas "Alfa-Bank", kuras līdzīpašnieks bija Avens. Tiesa, Avens šo amatu atstāja.

Tāpat, lai arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) iepriekš nesaskatīja pārkāpumus veidā kā Avens ieguva Latvijas pilsonību, Saeimas deputāts Juris Jurašs (K) vērsā pie Ģenerālprokurora, lūdzot atkārtoti izvērtēt Avena pilsonības iegūšanas apstākļus.

"Delfi" jau vēstīja, ka 1. martā notika Ordeņu kapitula ārkārtas sēde, kurā tika lemts par augstākā Latvijas valsts apbalvojuma Triju Zvaigžņu ordeņa atņemšanu Latvijas pilsonim kopš 2016. gada un miljardierim Pjotram Avenam.

Tāpat Latvijas Universitātes (LU) Senāts ārkārtas sēdē lēma anulēt Avenam piešķirto LU goda doktora grādu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!