Foto: DELFI / F64
Dzīva lelle vecāku rokās vai talantus izzinošs konkurss – šonedēļ “Delfi” žurnāliste Aija Rutka pētīja, kāpēc, spriežot par konkursu bērniem "Mini Miss/Misters Latvija”, sabiedrība sašķēlusies divās frontēs. Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu tiesību aizsardzības departaments atzīst, ka konkursa organizatori ir pārkāpuši likumu, bet rīkotāji skaidro, kāpēc, viņuprāt, likuma pārkāpuma nav.

Savukārt Vita Dreijere un Laura Dzērve analizē savulaik pazīstamā politiķa Aināra Šlesera iespējas atgriezties pie varas. Pēdējie divi Šlesera mēģinājumi līdzīgā veidā iekļūt Saeimas deputātu rindās izgāzās. Viņas skaidro, vai pandēmijas nogurdinātajā sabiedrībā neapmierināto vēlētāju balsis digitālās televīzijas krimināllietā apsūdzētajam uzņēmējam varētu izdoties nomakšķerēt sekmīgāk? Un vai Šlesers un otrs uz neapmierinātajiem vēlētājiem orientētais politiskais spēks "Likums un kārtība", startējot atsevišķi, "nenoēdīs" viens otra elektorātu?

Žurnālists Viesturs Radovics pievērsās kādam piemineklim Ventspilī. Izrādās, ka tur pašā pilsētas centrā ir stalts skulpturāls veidojums ūsainam vīram, kuram gan pie cepures, gan siksnas sprādzes ir komunistu piecstaru zvaigzne. Padomju okupācijas gados atklātais objekts pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas netika demontēts, un tas joprojām raisa diskusijas, kādēļ pilsētas centrā ir piemiņas vieta komunistu kaujiniekam.

Ārzemju ziņu redaktors Ansis Īvāns kā uz delnas izklāsta, kāpēc Baltkrievijas žurnālista Romāna Protaseviča publiskās "intervijas" būtu jāraksta pēdiņās vai vispār nebūtu jāsauc par intervijām. Viena no versijām pieņem, ka žurnālistu varētu būt spīdzinājuši ne tikai specdienestu karavīri, bet arī Aleksandrs Lukašenko. Ņemot vērā šo fonu, Īvāns savā rakstā atsaucas arī uz aģentūras "BelPAN" žurnālistes Tatjanas Korovenkovas teikto. Viņa Protaseviča "preses konferencē" sava jautājuma laiku izmantoja, lai paustu atbalstu: "Man ir grūti iztēloties, Romān, ko jūs esat pārdzīvojis pēdējās nedēļās. Es patiesi jūtu jums līdzi. Domāju, tāpat jums jūt līdzi ļoti daudz cilvēku Baltkrievijā un ļoti daudzi jūsu kolēģi. Es neticu nekam, ko jūs sakāt, jo nojaušu, ko ar jums varēja izdarīt. Vienkārši turieties un pārdzīvojiet to visu."

Lūk, daži no šīs nedēļas spilgtākajiem "Delfi plus" rakstiem, bet par abonēšanas iespējām iespējams uzzināt šeit.

Kāpēc viņi nevakcinējas: neskaidrie jautājumi pēc pārslimošanas un grūtniecības laikā

Foto: Shutterstock


Gada sākumā izslimotais Covid-19 Ilzei mantojumā atstāja ne tikai organisma panīkumu, bet arī gana solīdu antivielu līmeni. Tā kā vidēji smagās slimības gaitas atskaņas Ilzes ķermenī vēl ir jūtamas, vakcinēties viņa neraujas un regulāri seko līdzi antivielu rādītājiem asins analīzēs. Mēģinājums tikt pie sertifikāta, lai kopā ar vakcinētajiem un nesenā pagātnē Covid-19 pārslimojušajiem baudītu ierobežojumu atvieglojumus, Ilzei gan bija nesekmīgs. Sertifikāta iegūšanai ar viņas antivielām vien nepietiek.

Lasīt vairāk

Nodokļu nauda azartspēļu uzņēmumiem – diskusijas raisa lielāko valsts atbalsta saņēmēju saraksts

Foto: Unsplash


Dīkstāves pabalsti, algu subsīdijas un granti uzņēmumiem apgrozāmajiem līdzekļiem pēdējā gada laikā daudziem uzņēmumiem un iedzīvotājiem, kuru darbs bija ierobežots, palīdzējis "noturēties virs ūdens", taču regulāri izskanējusi arī kritika par visdažādākajiem jautājumiem atbalsta sakarā - gan par izmaksas tempu, kritērijiem, gan atteikumiem un apjomiem, gan saņēmējiem. Īpaši asu reakciju ekonomistu un uzņēmēju vidū nupat raisījis Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lielāko dīkstāves pabalstu un cita valsts atbalsta saņēmēju saraksts, kuru augšgalā ierindojušās azartspēļu kompānijas - daļa uzskata, ka uzņēmumus nevajag šķirot pēc to darbības un līdz ar to sadale ir godīga, savukārt, citi pauž šaubas, vai budžeta līdzekļi jāatvēl šo uzņēmumu atbalstam.

Lasīt vairāk

Jaunie ministri: kas viņi ir, kas viņu makos, kādas latiņas uzstāda nozare

Foto: LETA/ Publicitātes foto


Piesardzīgs optimisms jūtams nozares organizācijās, komentējot, ko sagaida no jaunajiem ministriem, taču vienu no tiem arodbiedrība pat gaidot teju atplestām rokām. Savu pirmo nedēļu sev jaunajos krēslos aizvadījusi izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP), labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP) un iekšlietu ministre Marija Golubeva (A/P). Vecajā krēslā arī atgriezies ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Lasīt vairāk

Amorāls likumpārkāpums? Latvijā atkal notiek skaistumkonkurss maziem bērniem

Foto: Shutterstock


Amorāli, graujoši, traumējoši bērnu psihei, pazemojoši, nožēlojami, turklāt ignorējot vairākas likumu normas, – tik tieši un spilgti sabiedrībā un arī atbildīgajā institūcijā par bērnu tiesību aizsardzību tiek vērtēts konkurss bērniem "Mini Miss/Misters Latvija". Savukārt tā organizatori norāda, ka likumu nav pārkāpuši un vispār – latvieši esot tik provinciāli, tik nenovīdīgi, tik ļoti tendēti uz sērām, ka neizprotot īsto lietu vērtību, proti, ka ir vairāk jāpriecājas, jābūt laimīgiem... Vai laimīgi būs tie bērni, kuri neiegūs pirmās vietas konkursā, vai laimīgi būs tie bērni, kuri nav tik daiļi piedzimuši un kuriem vecāki nespēj sarūpēt dārgās princešu kleitas, – tas jau ir cits jautājums.

Lasīt vairāk

Dusmas, dārgie solījumi, 'Jaunās paaudzes' atbalsts. Vai Šlesera politiskā reinkarnācija izdosies?

Foto: F64


Rūpju rievu izvagota piere, ass, dusmīgs skatiens, stalta vadoņa stāja un solījumi, kas valsts budžetam varētu likt nodrebēt no to pieminēšanas vien. Tāds ir ekspolitiķa un uzņēmēja Aināra Šlesera jaunākās politiskās reinkarnācijas pieteikums avīzē, ko viņš sola izsūtīt aptuveni miljonam Latvijas iedzīvotāju. Pagaidām Šlesers iet jau iemīto taciņu, jo kampaņas aizmetņos atpazīstama viņa jau vairākkārt izmantotā pieeja un vēstījumi, jaunumu nav arī starp viņa pirmo publisko atbalstītāju sejām.

Lasīt vairāk

Tuneļi, saldētavas un spoks. Ekskursija pa Centrāltirgus pazemes pilsētu

Foto: DELFI


Izaicinājumā "Izej cauri tirgum, neko nenopērkot" es zaudētu. Īpaši vasarā, kad no visām pusēm ielenc zemeņu, ķiršu un arbūzu grēdas. Tirgū dzīve kūsā jau no septiņiem rītā, bet tirgotāju diena sākas vēl agrāk – daži jau piecos ir kanālmalā, kur kravas mašīnas piegādā gaļas blāķus un dārzeņu kastes. Šis ir stāsts par tirgus neredzamo daļu – teju divus hektārus lielu pazemes pilsētiņu, kur tuneļu sistēmas savieno noliktavas un milzīgas saldētavas.

Lasīt vairāk

11 vilku popularizēšana un maksājumi 'altruistam' Direktorenko – kas slēpjas zem LFF un VID strīda

Foto: Latvijas Futbola federācija


Latvijas Futbola federācijas (LFF) bijušais valdes loceklis maldinājis sabiedrību un, iespējams, arī tiesībsargājošās iestādes, Latvijas labākie futbola tiesneši ne tikai nav norādījuši par darbu saņemto atalgojumu, bet, iespējams, arī nav maksājuši šādos gadījumos paredzētos nodokļus, bet jaunā zīmola "#11vilki" popularizēšanai paredzētā nauda izlietota diezgan neskaidri un neatbilstoši prasībām – tādu ainu paver tiesas spriedums LFF strīdā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) par Sabiedriskā labuma organizācijas (SLO) statusu.

Lasīt vairāk

Vai spīdzināja pats Lukašenko? 'Intervija' ar Protaseviču diktatoru gaumē

Foto: AFP/Scanpix/LETA


Baltkrievijas žurnālista Romāna Protaseviča aizturēšana, piespiedu kārtā nosēdinot Minskā pāri Baltkrievijai lidojošu pasažieru lidmašīnu, izraisīja plašu sašutumu pasaulē, bet bažas par žurnālista drošību un apstākļiem, kādos viņš nonācis, raisa viņa izrādīšana TV "intervijās" un pat preses konferencē.

Lasīt vairāk

Ardievas Purvciema komfortam. Lauku māju atdzīvinātāju Kaspara un Lindas miera osta Madonā

Foto: Privātais arhīvs


Kasparam Blīgznam un Lindai Vanagai, kā paši atzīst, piemīt dullums. Ne jau kurš katrs veltītu savas brīvdienas, braucot vairākas stundas ar autobusu no Rīgas uz Madonu, lai rosītos savā lauku mājā "Gabaliņi". Braucieni ar autobusu tagad jau palikuši pagātnē, jo viņi uz Madonu pārcēlušies pavisam. Šeit viņi piepildījuši sapni par savu lauku māju, savu miera ostu.

Lasīt vairāk

Kāpēc Ventspils centrā ir piemineklis vīram, kurš cīnījās pret Latvijas valsti

Foto: DELFI


Pašā Ventspils centrā ir stalts piemineklis ūsainam vīram, kuram gan pie cepures, gan siksnas sprādzes ir komunistu piecstaru zvaigzne. Akmenī kaltais vīrs ir Sarkanās armijas komisārs Jānis Fabriciuss (1877–1929), kurš dzimis Zlēku pagastā, netālu no Ventspils. Karavīrs, kurš epizodiski piedalījās Latvijas Neatkarības karā Padomju Krievijas pusē. Padomju okupācijas gados atklātais piemineklis pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas netika demontēts, un tas joprojām raisa diskusijas, kādēļ pilsētas centrā ir piemiņas vieta komunistu kaujiniekam.

Lasīt vairāk

Drošības prasību – masku un testu dēļ – bērnu dalību nometnēs atsauc aptuveni piektdaļa vecāku'

Foto: DELFI


Covid-19 ierobežojumu dēļ bērnu vasaras nometnēs bērnu skaits arvien nevar pārsniegt divdesmit cilvēkus. Vecāku interese un pieprasījums ir ļoti liels, tādēļ nometņu rīkotāji cer, ka, samazinoties kumulatīvajai saslimšanai, šis ierobežojums tiks pārskatīts. Dienasnometne.lv vadītājs Māris Šķēle raidījumā "Spried ar Delfi" atzina, ka, plānojot šīs vasaras nometnes, nometņu rīkotājs sākotnēji rēķinājies ar to, ka ierobežojumi būs līdzīgi kā aizvadītājā gadā.

Lasīt vairāk

Visu laiku labākā piedzīvojumu filma? Drošsirdīgā arheologa Indiana Džonsa dēkām – 40

Foto: Vida Press


Rets būs tas kinomīlis, kuram sirds neiepukstas straujāk, izdzirdot vārdu savienojumu "Indiana Džonss" – ne velti pasaulē slavenākā arheologa iznāciens uz lielajiem ekrāniem tiek uzskatīts par vienu no kino vēsturē labākajām piedzīvojumu filmām. Šodien, 12. jūnijā, aprit apaļi 40 gadi kopš "Zudušā šķirsta meklētāji" sāka uzvaras gājienu ASV kinoteātros, kļūstot ne tikai par gada ienesīgāko filmu, bet arī radot jaunu kultūras fenomenu (leģendu – ja vēlaties), kas joprojām turpina iekarot visu paaudžu skatītāju sirdis plašajā pasaulē. Vai tiešām arī daudzo mūsdienu supervaroņu ciešajā ielenkumā Indiana Džonss joprojām palicis nepārspēts?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!