Foto: DELFI

Nedēļas laikā esam daudz pievērsušies šobrīd Saeimā un visā Latvijā aktuālajai Administratīvi teritoriālajai reformai: par to, ko tā īsti nozīmē, var lasīt piecu "Delfi" autoru rakstu sērijā "Cik lupatu deķim?", bet ar reformas atbalstītāju un oponentu argumentiem iespējams iepazīties raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu".

Nav gan tā, ka Latvijā šonedēļ runāts tikai par jauno koronavīrusu un novadu reformu. Ingmārs Jurisons atklāj, kā divas epizodes šī gada vīriešu Latvijas basketbola izlases spēlēs izšķīra ne tikai komandas rezultātu šajā kvalifikācijas logā, bet arī valstsvienības ģenerālmenedžera Artūra Štālberga likteni.

Bet Viesturs Radovics turpina lasītājus iepazīstināt ar aizraujošiem vēstures stāstiem. Šoreiz viņa rakstā lasāms par lietuvieti Bruno Sutkus, kurš kara laikā dienēja vācu armijā. Viņa "snaipera darba grāmatiņa" atstājusi liecības par 209 upuriem.

Piedāvājam sarakstu ar daļu no šīs nedēļas spilgtākajiem "Delfi plus" rakstiem, bet par abonēšanas iespējām iespējams uzzināt šeit.

Novadu karti zīmē Saeima: kas mainīsies pakalpojumos cilvēkiem

Foto: LETA

Novadu reformas vienmēr ir bijušas un būs valdības un Saeimas politiski lēmumi. Pēc diskusijām un debatēm jaunā novadu karte ar nelielām izmaiņām tiks "uzzīmēta" un Saeimā apstiprināta gadu pirms pašvaldību vēlēšanām, kā to iecerējusi valdība. Kad karte būs pārzīmēta, pēc vajadzības tiks pārskatīti galvenie valsts pakalpojumu, lai tie labāk atbilstu jaunajām administratīvajām robežām.
Lasīt vairāk

Štālbergs pēc atkāpšanās: novēlu arī Šnepa kungam turēt solījumu

Foto: DELFI.lt

Konfidenciāli, komentāru nebūs... Tāds bija Latvijas Basketbola savienības (LBS) izraudzītais komunikācijas ceļš, informējot pārsteigto sabiedrību par izmaiņām savas nozīmīgākās komandas, iespējams, nozīmīgākajā postenī. Tas nešķita pareizi, tāpēc pēc aizvakar izskanējušās vēsts par Artūra Štālberga aiziešanu no basketbola valstsvienības ģenerālmenedžera posteņa, sazinājos ar pašu Artūru. Un viņam bija, ko teikt.
Lasīt vairāk

Tramps ir mainījis ASV, vērtē profesors

Foto: DELFI

Līdz ASV prezidenta vēlēšanām palikuši astoņi mēneši. Demokrātiskā partija joprojām cenšas noskaidrot kandidātu, kurš cīnīsies par Baltā nama atslēgu atgūšanu, savukārt Donalds Tramps jau ir gatavs otrajam termiņam prezidenta amatā.
Lasīt vairāk

Bīstamākais lietuvietis 2. pasaules karā – snaiperis, kura rēķinā ir 209 ienaidnieki

Foto: Arhīva foto

Dažādos 2. pasaules kara labāko vācu armijas snaiperu rangos ir redzams pavisam nevācisks vārds. Lietuvieša Bruno Sutkus, kurš kara laikā dienēja vācu armijā, kontā ir 209 nogalināti pretinieki, un visi meistaršāvēja upuri ir oficiāli fiksēti "snaipera darba grāmatiņā". Pēc Lietuvas neatkarības atjaunošanas Sutkus sarakstīja atmiņu grāmatu "Snaipera dienasgrāmata", kurā stāsta gan par savu bērnību, gan kara gaitām un dzīvi Sibīrijā pēc kara.
Lasīt vairāk

Diskusija 'Administratīvi teritoriālā reforma: kas jāatbalsta, kas jāmaina?' Pilns ieraksts

Foto: DELFI

Trešdien, 4. martā, dienu pirms Saeima plānojusi otrajā lasījumā skatīt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, kas noteiks jauno novadu aprises, bet iecerētās administratīvi teritoriālās reformas pretinieki no visām Latvijas malām paudīs savu neapmierinātību dažādās protesta akcijās, "Delfi TV ar Jāni Domburu" piedāvāja tiešraides diskusiju "Administratīvi teritoriālā reforma Saeimā: kas jāatbalsta, kas jāmaina?"
Lasīt vairāk

Arturs Skutelis: 'Joprojām neesmu mierā ar sevi'

Foto: DELFI

"Es apzinos, ka mana mūzika nav visiem," saka Arturs Skutelis, pašmāju repa autoritāte un literatūrzinātnieks. Pirms vairāk nekā desmit gadiem viņš laida klajā debijas albumu "Manī mīt", kas žanra pārzinātāju aprindās jau iemantojis kulta statusu. Savukārt 2019. gada izskaņā mūziķis pabeidza savu jaunāko albumu "Lavīna", kas tika publicēts pakāpeniski teju gada garumā. Jau šīs nedēļas izskaņā – 6. martā – gaidāma līdz šim vērienīgākā mūziķa uzstāšanās koncertzālē "Palladium", piedāvājot audiovizuālu retrospektīvu uz šajos gados darīto un arī izjusto.
Lasīt vairāk

Dumjākais no gudrajiem? Ko slikta atzīme nodara skolēnam

Pat gudrs un talantīgs bērns, kurš skolā mācās teicami, mājās pārnākot un vecākiem priecīgi stāstot, ka kontroldarbā saņēmis deviņas balles, pretī var saņemt jautājumu: "Bet kāpēc gan tev nebija 10?" Tas var skanēt šķietami nevainīgi, bet ir skolēni, kas jūt nemitīgu spiedienu – man par katru cenu ir jābūt vislabākajam, lai mamma un tētis būtu priecīgi. Ikviens vecāks, protams, savam bērnam vēlas sniegt pašu labāko, bet vai augsto prasību izvirzīšana skolēnam tiešām nes pozitīvus augļus?
Lasīt vairāk

Kritizētie Jakovičs un Gražulis atklāti par nespēlēšanu Latvijas izlasē

Februāra izskaņā aizvadītajās 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla spēlēs Latvijas basketbola izlasei nevarēja palīdzēt Andrejs Gražulis un Ingus Jakovičs, par ko publiski neizpratni pauduši šobrīd jau bijušais valstsvienības ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs un komandas ilggadējais kapteinis Jānis Blūms. Abi spēlētāji portālam "Delfi" skaidroja, ka sarežģīta situācija piespieda pieņemt lēmumu par labu sev un savām ģimenēm.
Lasīt vairāk

No pilskalniem uz novadiem – Latvijas kartes pārzīmēšana 1000 gadu laikā

Foto: DELFI

Latvijas teritorijā esošās esošās administratīvās vienības kopš 20. gadsimta sākuma ir mainījušās vairākkārt, un, mainoties varām, mainījās ne tikai valsts iekārta un karogi, bet arī pagastu, apriņķu, rajonu un novadu robežas.
Lasīt vairāk

Uz pusēm salokāms telefons – ākstības vai nākotne?

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Palīdzēšu tiem, kas nelasa rakstus līdz galam, – tā ir nākotne! Nu, vismaz man ir radusies tāda pārliecība, nedēļu palietojot šo pirmo mūsu pusē pieejamo aizlokāmo telefonu.
Lasīt vairāk

Bērnam trauma uz mūžu. Bāriņtiesas psiholoģe par seriālu cienīgām šķiršanās prāvām

Foto: Shutterstock

Ja vien būtu ideālā recepte, kā pāra attiecībās nodzīvot ilgi un laimīgi vai, ja ne tā, vismaz kā izšķirties pieklājīgi, lai iespējami mazāk šī procesa dēļ ciestu bērni... Taču tādas receptes nav, katram jāpiemeklē sava, ja reiz pēc tādas radusies vajadzība. Viens gan ir skaidrs – bērns cietīs jebkurā gadījumā, tomēr trauma viņa psihē būs mazāka, ja vecāki arī pēc šķiršanās spēs saglabāt skaidru galvu un sadarboties.
Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!