Valdību veidojošo partiju koalīcija piektdien nespēja panākt vienošanos jautājumā par papildus bēgļu uzņemšanu.

Kā žurnālistiem pastāstīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), uz 14.septembrī gaidāmo Eiropas Savienības (ES) iekšlietu ministru sanāksmi iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) brauks ar iepriekš pieņemto Latvijas pozīciju bēgļu uzņemšanas jautājumā.

Nav vienošanās, strādāsim tālāk, norādīja Straujuma, vienlaikus piebilstot, ka aicinās jautājuma risināšanā iesaistīties arī Valsts prezidentu Raimondu Vējoni.

"Šodien ļoti nopietni diskutējām. Vienošanos koalīcija nav panākusi. Acīmredzot pirmdien Kozlovskis brauks ar to pašu pozīciju, kas Latvijai ir, proti, iepriekšējo pozīciju," sacīja Ministru prezidente.

Visas trīs koalīcijas partijas esot par skaidru mehānismu un rīcības virzieniem, piemēram, saistībā ar robežu aizsardzību, bēgļu atpakaļizvietošanu valstīs, no kurām nākuši ekonomiskiem migranti.

Runājot par tālākiem soļiem, Straujuma sacīja, ka svētdien, 13.septembra, vakarā sanāks Eiropas Savienības dalībvalstu vēstnieki. Pašlaik Latvija esot vienīgā valsts, kas nav piekritusi Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera piedāvātājiem skaitļiem. ES valstis nav pieradušas atstāt vienas valsts kategoriskus iebildumus, nepanākot kompromisu, sacīja Ministru prezidente.

Svētdien, 13.septembrī, Straujumai arī paredzēta telefonsaruna ar Junkeru pirms vēstnieku vakara tikšanās. "Meklēsim pieņemamus risinājumus," sacīja Straujuma.

"Skaidrs, ka mēs šodien arī lūgsim iesaistīties Valsts prezidentu šī stāvokļa risināšanā," sacīja Straujuma.

Kā informēja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, ZZS stingri apliecinājusi, ka iestājas par solidāru rīcību attiecībā uz bēgļiem un atbalsta 250 bēgļu uzņemšanu. "Tas ir atbildīgs solis, ka mēs esam gatavi viņus uzņemt," sacīja Brigmanis.

Turpmāku bēgļu uzņemšanu ZZS neesot gatavi atbalstīt. "No ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) teiktā nepārprotami sapratām - tas turpināsies. Tas turpināsies, līdz ar to ir jāsaprot, kāds ir tālākais mehānisms, skaidri noteikumi," norādīja Brigmanis.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) politiķis Edvīns Šnore uzsvēra, ka nacionālā apvienība neatbalsta Junkera priekšlikumu par bēgļu piespiedu izvietošanu ES valstīs. VL-TB/LNNK uzskata, ka ņemot vērā situāciju ar migrāciju un migrācijas vēsturi Latvijā, jāatzīst Latvijas īpašais statuss, kas nozīmētu neuzņemt bēgļus.

Kā ziņots, koalīcijas partneri piektdien ārkārtas sanāksmē pārrunāja bēgļu uzņemšanu Latvijā, ņemot vērā Eiropas Komisijas (EK) ierosinājumu dalībvalstīm obligātā kārtā uzņemt 160 000 imigrantu no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas. Latvijai papildus būtu jāuzņem 526 bēgļi. Latvija iepriekš bija paudusi piekrišanu 250 bēgļu uzņemšanai, tātad kopumā valstī būtu jāuzņem 776 bēgļi.

Jau iepriekš, lemjot par 250 bēgļu uzņemšanu Latvijā, koalīcijā bija domstarpības par šo jautājumu, ņemot vērā nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK noraidošo pozīciju.

Pašlaik abi partneri - nacionālā apvienība, Zaļo un zemnieku savienība - neatbalsta papildu bēgļu uzņemšanu. Pagaidām, pēc neoficiālās informācijas, Latvija varot palikt teju vienīgā valsts ar šādu noraidošu pozīciju, līdz ar to "Vienotība" piektdien bija iecerējusi skaidrot partneriem iespējamas konsekvences un drošības un ekonomiskus riskus saistībā ar šādu nostāju.

Ja partnerus neizdosies pārliecināt, tad "Vienotības" politiķi apsvēra iespēju lūgt Valsts prezidentu Raimondu Vējoni sasaukt Nacionālās drošības padomes sēdi šajā jautājumā.

Arī Saeimas Eiropas lietu komisija šodien skatīs Latvijas pozīciju ārkārtas Eiropas Savienības (ES) Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksmē, kurā tiks apspriests jautājums par papildu bēgļu uzņemšanu Latvijā un citās ES dalībvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!