Foto: F64

Ar saukli "Mēs esam mainījušies!" partiju apvienība "Zaļo un zemnieku savienība" (ZZS) pirmdien, 18. jūlijā, kā premjera amata kandidātu 14. Saeimas vēlēšanās nosauca Aivaru Lembergu, šo lēmumu pamatojot ar socioloģiskajām aptaujām, kuras liecina par "vislielāko tautas atbalstu" Lembergam.

Pirmdien preses konferencē ZZS nosauca savu premjera amata kandidātu 14. Saeimas vēlēšanās, vēlēšanu saraksta līderus un iepazīstināja ar programmu. Pasākumā politiskā spēka līderis Armands Krauze uzsvēra: "ZZS bija, ir un būs. Mēs esam mainījušies!". Uzrunā Krauze citēja Raini, apgalvojot, ka "pastāvēs, kas mainīsies".

Skaidrojot ZZS premjera amata kandidāta izraudzīšanās kārtību, Krauze uzsvēra, ka partiju apvienībai bijis svarīgi, lai premjera amata kandidāts ir pieredzējis un zina, kā pārvarēt esošo krīzi. Tāpat svarīgs bijis "tautas viedoklis".

Kopumā ZZS vērtējuši trīs potenciālos premjera amata kandidātus – Andreju Vilku, Viktori Valaini un Lembergu. "Vienojāmies, ka virzīsim to, kam ir lielākais atbalsts tautā, pat apsteidzot šī brīža premjeru," pauda Krauze. Viņš vēlāk precizēja, ka atsaucas uz 2021. gada oktobrī publicētu SKDS aptauju. Tāpat Krauze atzina, ka politiskais spēks ir veicis atkārtotas aptaujas, kurās "Latvijas tauta atzīts, ka Lembergs ir piemērotākais ZZS premjera kandidāts".

Savukārt kopš šī pavasara ZZS ietilpstošās LSDSP priekšsēdētājs Jānis Dinevičs stāstīja, ka partiju apvienība meklēja optimālāko risinājumu premjera amata kandidātam. Lai arī LSDSP premjera amata kandidāts bijis Vilks, tomēr, kā atzina Dinevičs, "būtiski socioloģiskie pētījumi, kas rāda, ka Latvijā viennozīmīgi populārākais premjera amata kandidāts ir Lembergs".

Lembergs pirmdien notikušajā pasākumā sniedza garu runu, kritizējot līdzšinējo varu un tās nepaveiktos darbus. Politiķis kritizēja valdības nespēju Covid-19 pandēmijas laikā pieņemt patstāvīgus lēmumus, bet tā vietā gaidot norādes no ārpuses. "Lēmumu pieņemšanā nav analītiskā materiāla par lēmumu sociālajām un ekonomiskajām sekām," pauda Lembergs.

Viņa ieskatā, patlaban valdība praktiski visus lēmumus pieņem emocionāli, "vai arī tos vada šauras intereses Latvijā vai ārpus tās". Kā piemēru Lembergs minēja Latvijā plānoto sašķidrinātās dabasgāzes termināli, jo patlaban tiek izskatīti tikai divi projekti, lai gan to ir vairāk.

Jau vēstīts, ka pēc 12 gadus ilgušas tiesāšanās 2021. gadā Lembergam tika piespriesti pieci gadi cietumā, tomēr politiķis cietumā pavadīja aptuveni gadu un šā gada 25. februārī tika atbrīvots no apcietinājuma pret 100 000 eiro drošības naudu.

Lembergs pirmdien sniedza juridisku skaidrojumu tam, kāpēc viņam nav liegts ieņemt premjera amatu, tāpat viņš uzsvēra, ka veselība, kā dēļ Lembergs tika atbrīvots no apcietinājuma, viņam uzlabojas.

Pirmdien notikušajā pasākumā ZZS prezentēja arī 14. Saeimas vēlēšanu sarakstu līderus. Rīgā līderis būs Gunārs Kūtris, Kurzemē - Uldis Augulis, Vidzemē – Krauze, Zemgalē – Valainis, bet Latgalē – Kaspars Melnis.

Pasākumā Valainis prezentēja arī politiskā spēka programmu, kurā noteiktas piecas prioritātes – valsts drošība, enerģētiskā drošība, sociālā drošība, tautsaimniecības attīstība, izglītība un sports.

ZZS programma paredz valsts aizsardzībai atvēlēt 2,7% no iekšzemes kopprodukta, atbalstīt Ukrainu ceļā uz Eiropas Savienību (ES), atjaunot valdības sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām, atjauno mediju neatkarību.

Enerģētikas drošības jomā ZZS sola pilnībā kompensēt enerģētikas cenu kāpumu, kā arī sekmēt plašāku atjaunīgo energoresursu izmantošanu. Sociālajā drošībā ZZS rosina paplašināt atbalstu ģimenēm ar bērniem, indeksēt pensijas atbilstoši faktiskajai inflācijai, bet senioriem reizi gadā izmaksāt 240 eiro lielu pabalstu.

Tautsaimniecības jomā ZZS piedāvā sabalansētu un videi draudzīgu lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības nozaru attīstību, samazināt pievienotās vērtības nodokli medikamentiem un pārtikai, kā arī atjaunot speciālos nodokļus režīmus un pārskatīt administratīvi teritoriālo reformu.

Savukārt izglītības, zinātnes un sporta jomās ZZS sola stiprināt skolu tīklu, kopā ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību izveidot pedagogu atalgojuma modeli, kā arī palielināt finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS pēc Latvijas Televīzijas (LTV) pasūtījuma veiktais pētījums liecina, ka jūnijā ZZS ar 5,5% balsstiesīgo atbalstu bija piektais populārākais politiskais spēks.

Jau vēstīts, ka ilggadējas ZZS partneres - Latvijas Zaļā partija un Liepājas partija iepriekš paziņoja, ka tās izstājas no ZZS, un 10. maijā kopā ar Latvijas Reģionu apvienību paziņoja par kandidēšanu 14. Saeimas vēlēšanās no "Apvienotā saraksta", kura viens no dibinātājiem ir uzņēmējs Uldis Pīlēns.

Savukārt 1. jūnijā ZZS kopsapulcē vienojās par politiskās apvienības papildināšanu, tai pievienojoties Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai (LSDSP ).

Ņemot vērā kopsapulcē lemto, Uzņēmumu reģistrs reģistrēja jaunu ZZS valdes sastāvu, kuras priekšgalā ir Latvijas Zemnieku savienības (LZS) priekšsēdētājs Armands Krauze.

Tāpat politiskā spēka valdē darbojas LZS pārstāvji - Uldis Augulis, Augusts Brigmanis, Artūrs Graudiņš, Viktors Valainis, kā arī LSDSP pārstāvji Jānis Dinevičs un Krists Bergans-Berģis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!