Foto: F64
Zatlera Reformu partija (ZRP), visticamāk, pirmdienas vakarā paziņos, ka piekrīt strādāt koalīcijā ar "Vienotību" un Nacionālo apvienību VL-TB/LNNK, Valsts prezidentu Andri Bērziņu aicinot kā premjeru izvirzīt "Vienotības" pārstāvi Valdi Dombrovski, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

Portālam "Delfi" zināms, ka šāda pozīcija tiek skaidrota ar saņemtajiem solījumiem ZRP piešķirt veto tiesības daudzos jautājumos, kā arī ar nevēlēšanos palikt opozīcijā pēc tam, kad daudz kas esot izdarīts programmu saskaņošanā un "vērtību dokumenta" izstrādē.

Pirmdienas pievakarē ZRP un "Vienotības" sanāksmei tika izsludināts neliels pārtraukums, lai sarunām pieaicinātu Nacionālās apvienības pārstāvjus. Par sarunu norisi gan nekādi komentāri mediju pārstāvjiem netika sniegti, solot plašāku informāciju sniegt pēc sarunu noslēguma.

Neilgi pirms pulksten 20:00 trīs partiju sanāksmē paņemts vēl viens pārtraukums, kura laikā Nacionālā apvienība pulcēsies uz valdes sēdi, lai lemtu par dalību koalīcijā. Bet trīs partiju sarunas turpināsies pirmdienas vakarā.

Līdz šim ZRP uzstāja uz savu valdes lēmumu, ka koalīcijā kā trešais partneris jāaicina apvienība "Saskaņas centrs" (SC). SC valdes priekšsēdētājs Nils Ušakovs portālam "Delfi" uzsvēra, ka SC nevarēs atbalstīt valdību, kurā nedarbojas tās ministri, jo šādā gadījumā nespēs īstenot savus solījumus.

Tomēr Ušakovs norādīja, ka esot "pozitīvi pārsteigts" par vairākām lietām, kam piekritusi VL-TB/LNNK, lai atrastos šajā "nacionālā tiesiskuma" koalīcijā. Ušakova ieskatā, pozitīvi esot tas, ka VL-TB/LNNK esot atteikusies no vienas no būtiskākajām programmātiskajām nostādnēm un piekritusi, ka Latvijā saglabājas arī valsts apmaksātas skolas ne tikai latviešu valodā.

Tāpat Ušakovs pauda gandarījumu par to, ka VL-TB/LNNK ministri piekrituši nepiedalīties 16.marta pasākumos kā arī "īstenot sabiedrības saliedētības programmu ZRP izpratnē". Rīgas mērs arī apsveica VL-TB/LNNK apņemšanos "atzīt, ka Latvijā nav okupantu".

Portālam "Delfi" arī zināms, ka Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK, kura par savām prioritātēm saukusi, piemēram, Izglītības, Aizsardzības un Iekšlietu ministriju, patiesībā vēlas iegūt tieslietu un satiksmes ministru portfeļus. Tieslietu ministra amatā varētu atgriezties Gaidis Bērziņš, savukārt formāli šim amatam nominētā Baiba Broka, kas Bērziņa laikā bijusi TM parlamentārā sekretāre, bet šobrīd ir ministra Aigara Štokenberga (V) padomniece uz pusslodzi, patiesība varētu tikt virzīta Satiksmes ministrijas vadībā. Šobrīd Broka darbojas VAS "Latvijas Gaisa satiksme" (LGS) valdē, kas ir SM pārraudzībā esošs uzņēmums.

Jau ziņots, ka ārkārtas vēlēšanās 11.Saeimā "Saskaņas centrs" ieguva 31 mandātu, Zatlera reformu partija (ZRP) - 22, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 deputātu vietas. 

Līdz par pirmdienas pēcpusdienai, trīs nedēļas pēc vēlēšanām nākamās koalīcijas aprises  vēl nebija skaidras. Sarunās par plašas koalīcijas modeli, kurā darbotos četri no pieciem 11.Saeimā ievēlētājiem spēkiem, vienošanās nav panākta, tāpēc "Vienotība" un Zatlera reformu parija (ZRP) sāka sarunas par iespēju izveidot trīs partiju koalīciju.

Valsts prezidents Andris Bērziņš pirmdien sagaida vismaz vienotu pozīciju no partijām par nākamās koalīcijas aprisēm, kā arī ir gatavs otrajai sarunu kārtai, ja tas būs nepieciešams.

Trešā partnera meklēšanu gan ZRP un "Vienotība" sāka jau pirmajās dienās pēc 11.Saeimas vēlēšanām, tomēr vienošanos nepanāca, un vēlāk katrai partijai izveidojas atšķirīgais viedoklis par trešo partneri - ZRP uzskatīja, ka jāveido koalīcija ar SC, bet "Vienotības" valde pārliecināta, ka koalīcijā jāaicina Nacionālā apvienība. Redzot, ka sarunas nonāk strupceļā, "Vienotība" piedāvāja plašāku "saliedētības koalīciju" no visām četrām parijām, tomēr "Saskaņas centrs" (SC) un VL-TB/LNNK pozīcijas sarunās izslēdza šāda modeļa iespēju. Tagad ZRP un "Vienotība" atgriezās pie trešā partnera meklējuma.

Vairāki koalīcijas veidošanā iesaistītie politiķi atzīst ir izveidojusies pata situācija, tāpēc pieļauj, ka līdz pirmdienai, kad Valsts prezidents AndrisBērziņš sagaida no partijām vienošanos par koalīciju, to atrisināt nevarēs, un sava loma būs jāspēlē Rīgas pilij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!