Foto: Delfi Foto

Rīgas dome ceturtdien, 10. martā, ārkārtas sēdē atbalstīja ieceri valstspilsētā veidot vēl vienu atbalsta centru Ukrainas bēgļiem. Tas atradīsies bijušajā Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) ēkā Kaļķu ielā. To gan, pretēji iepriekš solītajam, paredzēts atvērt nevis jau nākamajā pirmdienā, bet gan tikai tad, kad tas būs nepieciešams, sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP).

Kā ziņots, Staķis trešdien preses konferencē teica, ka pirmdien, 14. martā, Rīgā plānots atvērt vēl vienu centru Ukrainas bēgļiem, kas atradīsies Kaļķu ielā.

Staķis ceturtdien domes sēdē atzina, ka pirmās dienas Kongresu namā esošajā centrā nebija vieglas, jo vienlaicīgi tur pēc palīdzības vērsies liels skaits cilvēku. Tas pat izrādījies lielāks nekā solījušas iepriekšējās aplēses.

Tomēr šobrīd centrs aizvien labāk tiekot galā ar uzdevumiem un rindas mazinoties. Taču, neskatoties uz to, kā arī ņemot vērā, ka bēgļu skaits vēl potenciāli augs, tiekot gatavots otrs centrs.

Pēc mēra paustā, eksperti esot atzinuši, ka šīs telpas Vecrīgā ir labi piemērotas konkrētajai funkcijai, kā vienu no plusiem atzīmējot, ka telpas ir sadalītas kabinetos, ļaujot tur nodrošināt pakalpojumu sniegšanu.

Patlaban nav noteikts konkrēts datums, kad centrs tiks atvērts, jo šis lēmums ir paredzēts drīzāk, lai sagatavotu papildu centru, ja būs tāda nepieciešamība, skaidroja Staķis.

Lēmums arī paredz pilnvarot Rīgas pilsētas izpilddirektoru noslēgt ar SIA "Rīgas nami" apsaimniekošanas līgumu par Rīgas pašvaldībai piederošā nekustamā īpašuma Kaļķu ielā un ar to saistīto zemes vienību izmantošanu atbalsta centra Ukrainas iedzīvotājiem darbības nodrošināšanai no 14. marta uz laiku, kamēr Ukrainā norisinās Krievijas izraisītais karš.

Dome arī noteica, ka pašvaldība Ukrainas bēgļiem dome piešķirs 20 braucienu biļeti Rīgas sabiedriskā transporta izmantošanai. Tāpat šis lēmums paredz, ka, lai nokļūtu vienotajā atbalsta centrā Rīgas Kongresu namā, Ukrainas iedzīvotāji bez maksas varēs izmantot pazemes autostāvvietu Krišjāņa Valdemāra ielā 5A.

Deputāts Andris Morozovs (S) bija iesniedzis priekšlikumu piešķirt Ukrainas ģimenēm ar bērniem vienreizējas brīvbiļetes Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza, SIA "Rīgas meži" aktivitāšu un Rīgas valstpilsētai piederošo muzeju apmeklējumiem.

Taču šis priekšlikums neesot vēl pilnībā izvērtēts no tiesiskās puses, tādēļ to tika rosināts skatīt vēlāk. Deputāts gan uzsvēra, ka šo priekšlikumu vajadzētu skatīt pēc iespējas ātrāk, aicinot sasaukt vēl vienu ārkārtas sēdi, kur varētu skatīt šo ieceri.

Staķis pauda atbalsta šim priekšlikumam, vienlaikus akcentējot, ka vēlas, lai jebkuram lēmumam būtu veikts pareizais izvērtējums. Tādēļ mērs apliecināja, ka būtu gatavs sasaukt ārkārtas sēdi, kad tas būs nepieciešams.

Kā vēstīts, Staķis otrdien žurnālistiem skaidroja, ka jau šobrīd Latvijā ir vairāki tūkstoši bēgļu, tādēļ būtu jāapsver kādi soļi kapacitātes celšanas virzienā.

Lai gan otrdien norīkoti papildu darbinieki, lielāko noslodzi centrā pieredzēja Valsts robežsardze un Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde.

Pirmdien, 7. martā, Rīgas Kongresu namā durvis vēra pirmais bēgļu atbalsta centrs. Pirmajā atvēršanās dienā, tas pieredzēja lielu bēgļu pieplūdumu, tāpēc veidojās rindas.

Tāpat ziņots, ka Krievijas iebrukums Ukrainā, kura laikā tiek terorizēti bombardēti civiliedzīvotāji, ilgst jau gandrīz divas nedēļas. Latvija un citas valstis steigušās palīgā kara postītajai valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!