Foto: AP/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Dalasas "Mavericks" līderis Luka Dončičs uzticējās saviem komandas biedriem, kuri atsevišķos uzbrukumos spēlēja četratā pret četriem Toronto "Raptors" basketbolistiem, kamēr Dončiču rūpīgi pieskatīja kāds pretspēlētājs, sarunās ar žurnālistiem pēc spēles atzina gan pats basketbolists, gan "Mavericks" galvenais treneris Riks Kārlails.

Jau ziņots, ka "Mavericks" pirmdien ar rezultātu 93:116 izbraukumā zaudēja "Raptors" komandai. Par viesu rezultatīvāko spēlētāju kļuva Latvijas izlases basketbolists Kristaps Porziņģis, kurš, iespējams, aizvadīja savu labāko spēli šosezon, ceturtajā mačā pēc atgriešanās laukumā atzīmējoties ar 23 punktiem un deviņām atlēkušajām bumbām.

Savukārt neierasti kluss bija aizsargs Luka Dončičs, kurš svētdien izcēlās ar varenu "triple-double", bet pēc īpašā snieguma bija paškritisks, nosaucot sevis parādīto spēli otrajā puslaikā par briesmīgu. Slovēnis pret "Raptors" izpildīja vien 11 metienus no spēles, bet guva 15 punktus, kas ir viņa otrais zemākais rādītājs šosezon.


Infografika: "SofaScore"

Brīžos, kad Toronto komandai laukumā nebija centra pozīcijas spēlētājs Ārons Beinss, mājinieki regulāri piekopa angļu valodā par "box-and-one" dēvēto aizsardzību, kurā četri spēlētāji sedz zonas aizsardzību, bet viens basketbolists cieši spēlē pret kādu konkrētu līderi, šajā gadījumā Dončiču. "Raptors" vienības galvenais treneris Niks Nērss ar šo pieeju īpaši izcēlās jau 2019./2020. gada "play-off" spēlēs.


"Mēs ar to slikti tikām galā," portālam "Delfi" skatījumu par komandas sniegumu pret šādu taktiku sniedza galvenais treneris Riks Kārlails. "Šādā situācijā ir ļoti grūti sagatavoties šādam dažādu aizsardzības stratēģiju apjomam. Mēs to pašu redzēsim trešdien. ["Pacers" galvenais treneris] Neits [Bjorkgrens] ir Nika [Nērsa] māceklis. Viņi izmanto tās pašas lietas."

"Luka ir ļoti gudrs. Ja vajadzēs, viņš nostāsies stūrī un ļaus pārējiem plašumā spēlēt četratā pret četriem. Viņš darīs to, kas nāk par labu komandai. Pienākot trešdienai, mums vajadzēs nospēlēt labāk," atzina speciālists.

Kārlails žurnālistiem arī pastāstīja vairāk par īpašajiem apstākļiem, kurus vienība šobrīd piedzīvo. Saspēles vadītājs Džeilens Bransons pirmdien atgriezās komandas sastāvā pēc Covid-19 protokola ievērošanas, lai gan iepriekš nebija piedalījies ar pārējiem spēlētājiem pat vienā kopējā treniņā. Lai lieki nenogurdinātu basketbolistus īpaši smagā spēļu cikla laikā, komanda pirmdienas nakti pavadīs Tampā, bet ceļā uz Indianapolisu dosies otrdien.

Savukārt Dončičam tika vaicāts, vai viņš pēc svētdien veiktajiem izteikumiem – neskatoties uz izdalītajām 15 rezultatīvām piespēlēm – apzināti centies vairāk spēlē iesaistīt pārējos komandas biedrus.

"Ko gan es varu teikt? Katru reizi, kad devos ar driblu uz soda laukumu, sastapu tur kādus četrus spēlētājus. Viņi spēlēja "box-and-one", sedza mani divatā. Domāju, tāpēc izmetu tikai 11 metienus un centos citus iesaistīt spēlē," atzina Dončičs, kurš norādīja, ka nākotnes vārdā stratēģijai var gatavoties, veicot video analīzi.

"Taču domāju, ka ar to labi tiku galā. Nonākot soda laukumā, katru reizi meklēju piespēli uz perimetru. Mums šodien nekrita metieni. Taču mums – visai komandai – pie šī ir jāstrādā," vājo "Mavericks" komandas trīspunktnieku precizitāti – deviņi no 36 metieniem sasniedza mērķi – pieminēja slovēnis.

Atzinību no trenera Kārlaila par savu sniegumu izpelnījās Porziņģis, kurš vēl pērn, aizvadot pirmo sezonu pēc ceļgala krustenisko saišu operācijas, pastāvīgi izlaida vismaz vienu no divām divās dienās paredzētām spēlēm. Jāmin, ka Dalasas komanda šobrīd aizvada piecu spēļu ciklu septiņu dienu laikā.

"Viņš spēlē labāk, kā arī jūtās labāk," teica Kārlails. "Otrajā spēlē divās dienās gūt 23 punktus un deviņas atlēkušās – tie ir labi skaitļi. Turklāt saku vēlreiz – šī ir nāvējoša nedēļa. Taču viņš ļoti gribēja šonakt spēlēt. Komandas ārsti piekrita, ka tā var darīt. Domāju, ka viņš paveica lielisku darbu."

Vienisprātis ar treneri bija Porziņģis, kurš piekrita, ka laukumā jūtas aizvien komfortablāk, bet vēl turpina meklēt savu ritmu.

"Domāju, ka mūsu medicīniskie darbinieki zina – es vienmēr dedzīgi vēlos spēlēt. Tāpat bija pagājušogad. Pērn mēs bijām uzmanīgāki, jo es laukumā atgriezos pēc krustenisko saišu plīsuma. Šogad esmu priecīgs, ka man ļauj spēlēt divas spēles divās dienās. Redzēsim, kā būs turpinājumā, bet biju priecīgs spēlēt kopā ar saviem komandas biedriem. Nespēt aizvadīt otro spēli ir stulbi, jo zini, ka komandas biedri ir noguruši un vēlies viņiem palīdzēt," sprieda basketbolists.

Centra pozīcijas spēlētājs klāstīja, ka plāns par viņa došanos laukumā rodas abpusējas sadarbības rezultātā. Basketbolists ar komandas medicīniskajiem darbiniekiem regulāri apspriež savu veselību.

"Tas ir kā līdzsvars starp dažādām lietām. Viņi man vaicā, kā es jūtos. Un es cenšos būt godīgs, daru viņiem zināmu, kā es jūtos, un saku, ka vēlos spēlēt, neskatoties uz mazām lietām, kas atgadās sezonas laikā. Mēs esam izveidojuši labas attiecības," atbildēja basketbolists, kurš pauda pateicību vairākiem kluba pārstāvjiem.

Lai gan lielu punktu ražu liepājnieks sakrāja, nospēlējot izveicīgi tiešā groza tuvumā, Porziņģis vairākkārt efektīvi atzīmējās, bumbu saņemot tieši pie soda laukuma un metienu izpildot uzreiz pēc pagrieziena. Līdzīgas epizodes viņam padevās arī spēlē pret Milvoku "Bucks" vienību. Portāls "Delfi" basketbolistam vaicāja, vai tieši šādi metieni varētu palīdzēt latvietim sagādāt produktīvu sniegumu sezonas gaitā.

"Noteikti! Tas metiens man karjeras laikā devis rezultātu. Bieži to izpildīju Ņujorkā, savā ziņā mazliet esmu atvadījies no tā Dalasā. Kā esmu atradis ritmu, tas man ir ļoti labs metiens, un katru reizi jūtos komfortabli par iespēju to trāpīt," klāstīja Porziņģis.

Pēc piedzīvotā zaudējuma "Mavericks" komanda atkāpusies uz desmito pozīciju Rietumu konferencē, 13 spēlēs atzīmējoties ar sešām uzvarām.

Dalasas klubs nākamo spēli aizvadīs trešdien, kad viesosies pie Indiānas "Pacers" komandas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!