Ak, saldā brīvdiena! Kā gan vēl labāk sevi palutināt, ja ne ar kādu kārumu – šoreiz recepšu galvenais varonis ir zemesriekstu sviests. Kā gardo riekstu smēriņu izmantot? Lūk, viena riekstu sviesta pamatrecepte un deviņas idejas tā realizēšanai!
Zemesriekstu sviestu pagatavot mājās ir ļoti viegli. Atliek apgrauzdēt riekstus un tos smalki jo smalki saberzt ar virtuves kombaina palīdzību. Pēc tam sātīgo smēriņu saprātīgos daudzumos var izmantot dažādās receptēs. Sākt var ar pašu vieglāko – uzsmērēt zemesriekstu sviestu uz maizītēm, banānu ripiņām vai ābolu šķēlītēm.
Ja sveša nav smūtiju gatavošana, tad pa kādai ēdamkarotei to var pievienot arī blendētajiem kokteiļiem. Taču visinteresantāk ar zemesriekstu sviestu var izpausties, gatavojot cepumus. Piemēram, pievienojot riekstu sviestu auzu pārslu cepumiem vai enerģijas batoniņiem. Bet, ja gribas ko īpaši sātīgu un gardu, tad laba izvēle būs zemesriekstu sviesta cepumiņi.
Mājās gatavots zemesriekstu sviests – gatavs piecās minūtēs!
Viena no manām mīļākajām nodarbēm ir virtuves eksperimenti, mēģinot pagatavot to, ko parasti atrodam lielveikalu plauktos dažādās burciņās un bundžās. Eksperimentu pamatnoteikums - procesam jābūt vienkāršākam par iekāpšanu auto, braukšanu uz veikalu, produktu likšanu iepirkumu ratiņos, gaidīšanu rindā un produktu atvešanu mājās.
Banānu, zemesriekstu sviesta un rīsu piena smūtijs
Jāatzīst, ka neesmu no tiem cilvēkiem, kas smūtijus aizrautīgi dzertu katru dienu – ja vien ir tāda iespēja, priekšroku dodu svaigi spiestajām sulām vai saldējuma kokteiļiem. Taču šis vienkāršais blendētais dzēriens patīkami pārsteidza – izteikti banānīgs, ar riekstu pēcgaršu un rīsu piena saldumu.
Veselīgie auzu pārslu cepumi ar dzērvenēm un riekstiem
Viens no bērnības lielākajiem kārumiem daudzu atmiņās ir tieši auzu pārslu cepumi, taču ne visi atraduši to mīļāko recepti, ar ko remdināt sentimentālo kārdinājumu. Šī recepte bez olām un miltiem gala rezultātā ļaus našķēties ar viegli kraukšķīgiem un sulīgiem cepumiem, kas ideāli piestāvēs tējas vai kafijas pauzei, lai atgūtu enerģiju, jo sastāvā ir rieksti, dzērvenes un nedaudz zemesriekstu sviests.
Šokolādes un zemesriekstu sviesta kumosiņi
Pavisam vienkārša konfekšu recepte, kuru ikviens var pagatavot mājās. Nepieciešamas vien divas sastāvdaļas – šokolāde un zemesriekstu sviests – un formiņas, kur konfektēm sastingt. Šokolādes un zemesriekstu sviesta kumosiņi būs lieliski našķi kā pašiem, tā dāvināšanai. No dotajām sastāvdaļām sanāks 12 konfektes.
Tikai trīs sastāvdaļas – pankūkas bez miltiem
Pankūkas, pankūkas, pankūkas! Kuram gan tās negaršo? Bet reizēm nākas palauzīt galvu – piemēram, ja kādam ēdienkartē liegti milti. Labā ziņa – tādēļ nav jāatsakās no šīs brīnišķīgās brīvdienu rīta baudas! Internetā atradām recepti pankūkām, kuru pagatavošanai nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas, turklāt to sastāvā nav ne miltu, ne cukura! Nekavējāmies izmēģināt, izbaudījām un tagad iesakām arī citiem!
Veselīgie virtuļi jeb ābolu ripiņas ar riekstu sviestu
Neliels našķis reizēm, kad ļoti, ļoti gribas pagrēkot, bet vajag to darīt mazliet veselīgāk. Apzied ābolu šķēlītes ar savu mīļāko riekstu sviestu un pa virsu uzkaisi nedaudz salduma, piemēram, šokolādes skaidiņas, kokosriekstu skaidiņas, rozīnes, godži ogas vai kādu citu sastāvdaļu, kas pašam vislabāk garšo.
Auzu pārslu un žāvētu augļu uzkodu lodītes
Burvīgas enerģijas lodītes ziemas mēnešiem. Tās vari ēst gan brokastīs, gan ņemt līdzi uz darbu un apēst pārtraukumā.
Zemesriekstu sviesta un auzu pārslu batoniņi
Salds gardums, kuru ņemt kā našķi līdzi rudenīgās pastaigās vai garās darba dienās. Batoniņš būs īsta enerģijas bumba, jo tajā ir salds brūnais cukurs un zemesriekstu sviests. Bet kraukšķīgumam pievienotas auzu pārslas un mandeļu skaidiņas.
Sātīgie zemesriekstu sviesta cepumi
Zemesriekstu sviesta cepumi - ļoti mīksti, sulīgi, turklāt izceļas ar patīkamu saldās un sāļās garšas balansu.
Tortiljas ar augļiem un riekstiem
Pārsteidz sevi un mīļoto ar no sirds gatavotu ēdienu. Saldās tortiljas ar augļiem un riekstiem ir ļoti ātri pagatavojams deserts, kurš neprasa daudz pūļu. Veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavāra Normunda Baranovska recepte.