Foto: Shutterstock
Kā pagatavot sulīgas, sātīgas un gardas kotletes, kurās nebūtu ne kripatiņas maltās gaļas? Jāaizvieto tā ar dārzeņiem un sēnēm! Protams, ir visai kliedzoši veģetāros plācenīšus dēvēt kotlešu vārdā, bet no ārpuses tie tieši tā arī izskatīsies – pēc kotletēm. Bet garšas ziņā būs tikpat līdzvērtīgi.

No kā tad gatavot veģetārās kotletes? Sēņu sezonā gardum gardas kotletes sanāks no tām. Atkarībā no tā, kādas sēnes esi salasījis, tās pirms tam apvāri, ja tās nav cepamās sēnes, un tad sagriez sīkos gabaliņos vai izmal caur gaļasmašīnu. Sasmalcinātajām sēnēm tad pievieno olas, sāli, piparus, miltus un kārtīgi samaisi. Veido neliela izmēra plācenīšus un cep uz pannas, līdz zeltaini brūnas.

Gardas kotletes sanāks arī no dārzeņiem – izcili sātīgas no vārītiem kartupeļiem, kas saspaidīti. Svaigākas un vieglākas no cukīni vai kabačiem. Bet stingrākas – no ziedkāpostiem un brokoļiem. Svarīgākais, kas jāņem vērā – dārzeņus nomizo un sarīvē vai kārtīgi sasmalcini. Lai kotletes neapdegtu, cep uz vidēji mazas liesmas, labi uzkarsētā pannā. Visgaršīgāk sanāks, ja plācenīšus cepsi sviestiņā.

Kartupeļu kotletes jeb plācenīši

Foto: Shutterstock

Kartupeļu kotletes – lēti, sātīgi un gardi. Garšos lieliski kopā ar skābo krējumu un svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī ceptas sēņu kotletes

Foto: Shutterstock

Sēņu kotletes, kas īpaši labi garšos, pagatavotas no paša salasītām sēnēm. Ja esi salasījis cepamās sēnes (baravikas, bekas, rudmieses), tās pirms tam vari nenovārīt.

Lasīt vairāk

Risoto plācenīši ar diviem sieriem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi rīsu plācenīši, kurus var pagatavot no "pārpalikumu" risoto. "Kotletēs" paslēpušies divi sieri, pētersīļi un citi gardumi. Maltīte būs lieliska pusdienām vai vieglām vakariņām.

Lasīt vairāk

Sēņu, ziedkāposta un siera plācenīši

Gardi un sātīgi krāsnī cepti sāļie plācenīši no ziedkāposta, sēnēm un siera. No pagatavotās masas sanāks 6-7 palieli plācenīši. Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Justīne un Monika.

Lasīt vairāk

Kabaču-spinātu plācenīši

Foto: Shutterstock

Kad kārojas kas pavasarīgs gan pēc garšas, gan krāsas, jāgatavo plācenīši, kam piejauktas spinātu lapiņas. Šādi pasniegtus dārzeņus labprāt notiesās arī mazākie ēdāji, turklāt pagatavošana itin nemaz nav sarežģīta.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu plācenīši ar jogurta mērci

Foto: DELFI

Ja pāri palicis izvārīts vai cepeškrāsnī izcepts saldais kartupelis jeb batāte, to var likt lietā plācenīšu gatavošanā. Arī no vakariņām pāri palikušie rīsi, kuskuss, bulgurs vai pat griķi noderēs plācenīšu cepšanai. Šis noteikti varētu būt ēdiens, ko viegli iemānīt arī bērniem, kas varbūt līdz šim uz saldo kartupeli negribīgi skatījušies.

Lasīt vairāk

Spinātu, kartupeļu un zaļo zirnīšu plācenīši

Foto: Shutterstock

Spinātu, kartupeļu un zaļo zirnīšu plācenīši jeb "hara bhara" ir ļoti populāra veģetārā uzkoda, kuras dzimtene ir Indija. Garšvielām bagātais plācenītis garšos ne tikai veģetāriešiem, turklāt Indijas rieksta pusmēness, kas rotā plācenīti, padara to ļoti dekoratīvu un piemērotu viesībām. Tiem, kuriem negaršo asi ēdieni, var dārzeņu masai nepievienot čili piparu. No dotā daudzuma iznāks astoņi plācenīši.

Lasīt vairāk

Kāpostu-burkānu plācenīši

Foto: Shutterstock

Sātīgs un apetītlīgs vakariņu ēdiens. Pasniedz ar skābu krējumu vai salātiem skābā krējuma mērcē.

Lasīt vairāk

Brokoļu plācenīši ar sālītu gurķu–krējuma mērci

Foto: Shutterstock

Ātrām un sātīgām pusdienām vai launagam - brokoļu plācenīši.

Lasīt vairāk

Sātīgie kartupeļu plācenīši

Foto: Privātais arhīvs

Kādu vakaru, gaidot viesus, domāju, ko pagatavot cienastam. Kāda ir mūsu ikdiena šajā sabiedrībā, kad modē ir viss veselīgais, viss izsmalcinātais, viss.. viss...? Tā vien gribas pievērst uzmanību ar vienkāršu, piezemētu, ne ūberkrutu veselīgumu, bet reālu sātīgumu! Ir vēl cilvēki, kas pieturas pie omīšu virtuves pamatprincipiem - karfelis, sviestiņš, krējumiņš un gaļa. Bez gaļas vecis nav paēdis!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!