Foto: Shutterstock

Katrs latvietis zina, ka maijs ir ne vien lapu, bet arī hokeja mēnesis, kad gan krodziņos, gan mājās pie televizora sekojam līdzi mūsu valsts izlases veikumam. Lai līdzjutējiem nebūtu jāpārtiek no čipsiem vien, mēs iesakām pirms mača sarūpēt kādu sātīgāku gaļas uzkodu, piemēram, vienkārši pagatavojamos vistas nagetus, bet te vari sekot līdzi pasaules hokeja čempionāta spēļu grafikam, lai nepalaistu garām karstākos notikumus uz ledus.

Visbiežāk nagetiem tiek izmantota vistas fileja, bet, ja veikalā redzi "uz akciju" atkaulotus vistu šķiņķīšus, tad ņem tik ciet – šie gabaliņos nav tik sausi kā fileja, tādēļ uzkoda izdosies īpaši maigi un sulīga.

Kā panēt nagetus bez liekas ķēpas

Foto: Shutterstock

Mājās pārnesto gaļu sagriez aptuveni vienāda lieluma gabaliņos un izvēlies panējumu, kurā tos apviļāt. Te nu variāciju ir gana daudz - no siera un sasmalcinātiem čipsiem līdz riekstiem un kukurūzas pārslām. Lai panējums labāk pieliptu gaļai, gabaliņus iepriekš apviļā sakultā olā vai majonēzē.

Lai nebūtu jāsmērē rokas, panējumu vari iebērt aizvākojāmā plastmasas kastītē un gabaliņus pa porcijām likt iekšā, kastīti viegli sakratot, līdz tie no visām pusēm ir pārklāti ar panējuma kārtu. Tad tos atliks pa vienam uzdurt uz dakšas vai koka irbulīša un likt uzkarsētā eļļā.

Kā pareizi cept nagetus

Foto: Shutterstock

Ir vairāki varianti, kā cept nagetus. Vienkāršākais veids, protams, ir fritējamais katls, kurā iespējams uzstādīt konkrētu temperatūru, bet ja tev šādas ierīces nav, tas nenozīmē, ka mielošanās ar nagetiem ies secen – panētos gaļa gabaliņus var cept krāsnī, saliekot tos uz cepamā papīra (šis variants būs arī draudzīgs slaidajai līnijai) vai katliņā uzkarsētā eļļā.

Nagetu cepšanai izvēlies eļļu, kas paredzēta karsēšanai augstā temperatūrā. Šim nolūkam noderēs, piemēram, rapšu vai kukurūzas eļļa, bet olīveļļa nu gan šoreiz nebūs labākā izvēle, skaidro portāls "Kitchenmag". Eļļu lej katliņā un uzkarsē.

Pirms liec eļļā nagetus, tā noteikti ir jāuzkarsē līdz aptuveni 170-200 grādu temperatūrai. Ja nagetus cepsi pārāk zemā temperatūrā, tie piesūksies ar eļļu, bet pārāk augstā temperatūra kumosiņi no ārpuses strauji kļūs melni, iekšpusē paliekot jēli.

Kā noteikt, vai eļļa ir pietiekami karsta cepšanai

Ja tev nav virtuves termometra, noteikt, vai eļļa ir pietiekami karsta vari, iemetot eļļā baltmaizes gabaliņu – ja tas ātri kļūst zeltaini brūns, temperatūra ir pietiekami augsta, ja maize apbrūnē lēnām, piesūcoties ar eļļu, temperatūra jāpaaugstina, bet, ja maize uzreiz kļūst tumši brūna, temperatūra jāsamazina.

Nagetus liec verdošajā eļļā pa porcijām, lai tie brīvi peldētu un nesaliptu kopā. Kad gabaliņi no visām pusēm apcepušies zeltaini, tos izsmel ārā un liec uz šķīvja, kas izklāts ar papīra dvieli, lai notecinātu lieko eļļu.

Foto: Shutterstock

Atceries! Nekad nelej karstai eļļai vai citām taukvielām klāt ūdeni, pat ja tā stipri dūmo. Tas izraisīs liesmas un tā tikai nodedzināsi virtuvi. Ja jūti, ka eļļa stipri dūmo, izslēdz plīti un ļauj tai atdzist.

Lūk, astoņas "Tasty" krājumos uzietas nagetu receptes iedvesmai, bet te atradīsi receptes uzkodu mērcēm zeltaini apcepto gaļas gabaliņu baudīšanai.

Lai labi garšo!

Vistas nageti kraukšķīgā parmezāna garoziņā


Foto: Publicitātes foto
Ātri un vienkārši pagatavojami vistas nageti kraukšķīgā parmezāna siera garoziņā. Vislabāk garšos, pasniegti ar sulīgiem kāpostu salātiem (recepte, lūk, te).

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti kraukšķīgi vistas nageti bez eļļas


Foto: Privātais arhīvs
Sulīgus vistas nagetus zeltaini kraukšķīgā panējumā var itin vienkārši pagatavot ārī, izvairoties no neveselīgās vārīšanas eļļā. Tev būs nepieciešama cepeškrāsns un vien četras sastāvdaļas. Recepti iesaka Inga Bidina.

Lasīt vairāk

Fritētas vistas strēmelītes


Foto: Shutterstock
Vistas strēmelītes rīvmaizes un sezama sēklu panējumā garšos gardi gan aukstā, gan karstā veidā ar kādu mērci, piemēram, jogurta.

Lasīt vairāk

Vistas filejas gabaliņi, kas panēti čipsos


Foto: Publicitātes attēls
Īpašu kraukšķīgumu mājās gatavotiem panētajiem vistas gabaliņiem jeb nagetiem var piešķirt ar sadrupinātu čipsu palīdzību. Gatavos našķus var pasniegt ar mērci, veseliem čipsiem vai, piemēram, svaigajiem lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Pašgatavoti vistas nageti


Foto: Shutterstock
Kurš gan nezina vistas nagetus, kas, iespējams, ir viena no bērnu iecienītākajām izvēlēm ātrās apkalpošanas restorānos uzreiz pēc kartupeļiem frī? Šo našķi var pagatavot arī mājās, turklāt daudz kvalitatīvāk un, kas nav mazsvarīgi, par izdevīgāku cenu!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepta vistas karbonāde riekstu panējumā


Nu ko, aprīlis ir klāt un vasara jau praktiski pie durvīm. Tas priecē, jo tad varēšu vilkt laukā savu vellapēdu un no visas sirds nodošos riteņbraukšanai. Pagaidām man vēl ir par aukstu, gribas tomēr tā ar baudu, nevis ar klabošiem zobiem. Un šajā pārejas posmā, kad dienas ir smuki saulainas, bet vēl saulīte ar zobiem, es skaisti vizinos ar savu jauniegūto auto! Uz darbu - no darba. Uz darbu - no darba. Tiesa, biju jau te lielāku līkumu līdz Rūjienai izmetusi. Mhm, tā nu tas ir.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas vistas karbonāde cietā siera panējumā


Foto: Shutterstock
Ātri sagatavojama un izcepama vistas karbonāde cietā siera panējumā.

Lasīt vairāk

Vistas filejas gabaliņi kukurūzas pārslu panējumā ar sinepju mērci


Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Vienkārša un veikli pagatavojama uzkoda – kraukšķīgi vistas filejas gabaliņi, kas apviļāti kukurūzas pārslās. Tam visam klāt nedaudz pikanta mērcīte, kas pagatavota no krējuma, majonēzes un sinepēm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!