Foto: Shutterstock
Piektdienas vakarā reti kuram ir luste veltīt ilgas stundas ēst gatavošanai, tādēļ bieži vien izsalkums tiek remdēts ar uzkodām, kas ērti baudāmas, ar pulti rokā ieslīgstot dīvāna maigajās skavās. Viena no stiprā dzimuma biežākajām izvēlēm šādās reizēs ir čipsi, bet dāmas parasti izvēlas figūrai draudzīgos dārzeņu salmiņus. Lai vakars pie televizora izvērstos īpaši garšīgs, mēs piedāvājam 10 vienkārši pagatavojamu mērču receptes.

Krēmīgās uzkodu mērces noderēs arī mājas ballītē – gan kā piedeva frī kartupeļiem (noderīgus padomus to gatavošanā meklē – te) vai krāsnī ceptu tupeņu daiviņām, gan arī vistas nagetu (recepte – te) vai krāsnī ceptu vistu spārniņu un stilbiņu (šeit atradīsi bagātīgu recepšu kolekciju) pamērcēšanai.

Ideju trūkuma dēļ nereti aprobežojamies ar ķiploka pierīvēšanu jogurtam, majonēzei vai skābajam krējumam – nav jau slikti, bet ar šādu garšu salikumu vairs nevienu nepārsteigsi. "Tasty" recepšu izlase pierāda, ka, gatavojot uzkodu mērces, ir iespējams improvizēt daudz krāsainākos un radošākos veidos.

Lai labi garšo!

Grieķu jogurta un zilā siera mērce

Foto: Shutterstock

Zilais siers, Tobasko mērce un grieķu jogurts? Maigais jogurts un izteiktais siers būs patīkams pārsteigums tavām garšas kārpiņām. Ātri pagatavojama mērce ar asumiņu, kuru baudīt kopā ar uzkodām un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Tzatziki – ķiploku mērce ar dillēm, piparmētrām un citronu

Foto: Shutterstock

Tzatziki - garda un aromātiska jogurta mērcīte ar svaigu gurķi, ķiplokiem, dillēm, piparmētrām un citronu sulu.

Lasīt vairāk

Diļļu mērce ar kaperiem

Foto: Shutterstock

Diļļu mērce ar kaperiem - aizdars gardiem svaigu dārzeņu salātiem.

Lasīt vairāk

Cukīni un bazilika plācenīši ar mārrutku mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgas sāļās cukīni pankūkas jeb plācenīši ar svaigo baziliku. Cukīni vietā var izmantot arī jaunos kabačus. Pankūkas pikantākas padara tajās esošais čili, kā arī mārrutku mērce, ar ko tās pasniedz.

Lasīt vairāk

Diļļu mērce - piedeva čipšiem un dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Diļļu mērci - piedevu čipšiem un dārzeņiem vislabāk baudīt, kopā ar svaigiem burkāniem, papriku, tomātiem, skābiem/svaigiem gurķiem un protams čipsiem!

Lasīt vairāk

Kā pašam pagatavot izcilu Tūkstošsalu mērci salātiem un jūras veltēm

Foto: Shutterstock

Tūkstošsalu mērce ir klasiska salātu un uzkodu mērču recepte, kuras izcelsme meklējama amerikāņu virtuvē. Tomēr šī mērce it nemaz nav sveša arī mūsu platuma grādu gardēdim, jo to jau kādu laiku ražo vietējie uzņēmumi un ir iespējams iegādāties veikalā. Tomēr labākai garšai iesakām to pagatavot pašiem – tas it nemaz nav sarežģīti, jāzina tikai, kādas sastāvdaļas izmantot!

Lasīt vairāk

Fiksā avokado aioli mērce

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Krēmīgā un ātri pagatavojamā avokado mērce uz bezpiedevu jogurta bāzes svētkos būs lieliska majonēzes aizvietotāja – ar to vari gan aizdarīt dažādus salātus, gan pasniegt kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem, gan ziest uz grauzdētas maizes, izmantot lavaša rullīšu pildīšanai vai pildītu olu garšas uzlabošanai.

Lasīt vairāk

Jogurta mērce

Foto: Shutterstock

Jogurta mērce ar ķiplokiem un gurķiem.

Lasīt vairāk

Amerikāņu universālā 'ranch' mērce

Foto: Shutterstock

Amerikā "ranch" mērce ir ārkārtīgi iecienīta, tādēļ nopērkama daudz un dažādās variācijās. Šo gardo un vienkārši pagatavojamo mērci var baudīt gan ar svaigiem dārzeņiem, gan izmantot salātu aizdaram vai kā piedevu pie gaļas, zivju, kartupeļu vai makaronu ēdieniem.

Lasīt vairāk

Krējuma - zaļumu mērce dārzeņiem, grauzdiņiem un čipsiem

Foto: Shutterstock

Krējuma - zaļumu mērce gardam aizdaram dārzeņiem, čipsiem un grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!