Foto: Shutterstock
Virtuvēs vārās, burbuļo un smaržo pēc zemeņu zaptes! Tas laiks, kad mēģinām ielikt vasaras smaržas un garšas burciņās, atkal ir klāt! Un aktuālāki kā nekad atkal kļūst visi triki, viltības un gudrības, kā un ko labāk darīt. Mammu un omīšu padomi ir zelta vērtē, un zvans draudzenei īstajā brīdī kādai reizēm spēj izglābt saimnieces godu un pusi pieliekamā. Arī Tasty.lv dalās ar Latvijas saimnieču virtuvēs pārbaudītiem paņēmieniem, kā vislabāk, visātrāk, visērtāk un visgaršīgāk sagatavot zemenes ziemai, ko labāk izvēlēties un kā nepieļaut kļūdas. Lai saldi!

Ieburkojam vasaras garšas! Atbildes uz 'karstākajiem' ievārījumu sezonas jautājumiem

Foto: Shutterstock

Paša gatavots ievārījums ir lielisks veids, kā iekonservēt saldāko vasaras daļu. Kaut zemeņu sezona jau aizvadīta, citas vasaras ogas – ķirši, upenes, avenes, jāņogas un ērkšķogas – vēl tikai gaida savu kārtu. Arī meža veltes – aromātiskās meža zemenes un pirmās mellenes – tā vien prasās tikt ieburkotas, lai ziemās spelgonī no pieliekamā krājumiem izceltā ievārījuma burciņa atgādinātu par vasaras priekiem, krāsām un garšām.

Lasīt vairāk

Kļūdas zemeņu ievārījuma gatavošanā, ko mēdzam pieļaut

Foto: Shutterstock

Zemeņu ievārījuma gatavošana ir viens no tiem darbiņiem, kas vasaras laikā obligāti jāpaveic. Ikviens taču priecājas par iespēju pēc dažiem mēnešiem, drēgnā rudens vai ziemas svētdienas rītā uzziest ievārījuma karoti plānajām pankūkām. Tomēr ir dažas lietas, ko mēdzam darīt nepareizi.

Lasīt vairāk

Iesaldēt vasaru: trīs veidi, kā saglabāt zemenes vēlākiem mēnešiem

Foto: Shutterstock

Vasarā galīgi prāts nenesas uz ogu lasīšanu, tīrīšanu, apstrādi un tad glabāšanu vēlākiem mēnešiem, tomēr slinkuma pārvarēšanai ir savi labumi – ziemā būsim pateicīgi paši sev, ka saldētavā glabāsies vasaras garša, pēc kuras būsim jau tik ļoti sailgojušies. ''Tasty'' piedāvā pat trīs pārbaudītas metodes, kā sasaldēt saldās sārtvaidzītes zemenes.

Lasīt vairāk

Atjautīgs veids, kā uzglabāt zemenes, lai tās nesaspiestos

Foto: Shutterstock

Kam gan nav gadījies, atnesot mājās groziņu, pildītu ar sārtām un sulīgām zemeņogām, jau pēc pāris stundām secināt, ka apakšējās ogas ir saspiedušās, sākot atsuloties un šķīst teju acu priekšā. Lai zemenes pēc iespējas ilgāk saglabātos kā tikko no dobes plūktas, vajadzētu ņemt vērā dažus knifiņus.

Lasīt vairāk

Krājumi ziemai: kā pareizi saldēt svaigas ogas un augļus

Foto: Shutterstock

Ievārījumi un kompoti, protams, ir gardi, bet neatsver svaigu ogu garšu tā, kā tas ir ar saldēšanu. Lai arī ziemā baudītu melleņu, upeņu, jāņogu vai aveņu svaigumu, tās sasaldē nelielās porcijās.

Lasīt vairāk

Zemeņu sezona: meistarstiķi ogu saldēšanai un iekonservēšanai

Foto: AFP/Scanpix

Vasarā, šķiet, nav nekā baudāmāka par tikko dārzā noplūktas zemenes garšu, taču šī sezona nav ilga, tāpēc bez ogu ēšanas svaigā veidā, jāsteidz tās sasaldēt un iekonservēt rudens un ziemas mēnešiem.

Lasīt vairāk

Saldējam zemenes! Praktiski padomi, lai arī ziemā baudītu sārtās ogas

Foto: Shutterstock

Kamēr zemenes vēl ir dabūjamas visur – jāgādā par krājumiem ziemā, lai arī aukstajos vakaros garšas kārpiņām par to, cik labi bija vasarā. Šobrīd ir īstais laiks, lai zemenes saldētu, tāpēc apkopojām Cālis.lv kulinārijas foruma lietotāju ieteikumus un dažus praktiskus veidus, kā to izdarīt!

Lasīt vairāk

Kā pareizi ziemas krājumiem iesaldēt ogas un augļus?

Foto: Shutterstock

Saldēšana ir viens no saudzīgākajiem konservēšanas veidiem, saglabājot augļos un ogās lielāko daļu to vērtīgās īpašības. Zemeņu sezona pieņemas spēkā un var jau iesaldēt pirmās ogas ziemas krājumiem. Briest un gatavojas arī persiki un aprikozes, drīz sekos pārējās vasaras ogas un augļi. Vai tu zināji, ka saldētās vasaras ogās ir vairāk vitamīnu un vērtīgo minerālvielu nekā nesezonā audzētās ogās? Bet kā ogas un augļi jāsaldē pareizi?

Lasīt vairāk

Izcila ievārījuma noslēpums: kas jāzina par burkām, karsēšanu un aizvākošanu

Foto: Shutterstock

Klāt augusts – burvīgais ogu un augļu laiks, kad tā vien gribas uzsūkt sevī vasaras krāsas un smaržas un paildzināt šo sajūtu, lai pie tās atgrieztos arī nemīlīgās ziemas dienās. Aukstajā gada laikā dzīvi saldāku padarīs vasarā pagatavotā ievārījuma krājumi un žāvēti vai saldēti augļi un ogas. Kas vajadzīgs, lai šīs dabas veltes saglabātu līdz pat nākamajam pavasarim, atklāj "Kesko Senukai Latvia" mājsaimniecības preču kategorijas vadītāja Līva Briede.

Lasīt vairāk

Ogu laika padomi: varbūt neierasti veidi, kā izmantot ievārījumus un marmelādes

Foto: Shutterstock

Praktiskas saimnieces ogu laiku izmanto dažādu gardu ievārījumu, saldskābu džemu vai neparastu čatniju gatavošanai, ko ģimene gardu muti notiesās, smērējot uz svaigi ceptas maizītes ar kraukšķīgu garoziņu vai pievienojot pankūkām vai brokastu putrām. Tomēr tie nav vienīgie veidi, kā patērēt ogu ievārījumus un marmelādes. Tikpat labi tie sader ar sieru, uzkodu maizēm un pat gaļas ēdieniem!

Lasīt vairāk

Kā sterilizēt un pasterizēt konservu burkas ātri un bez tvaikiem piekarsētas virtuves

Foto: Shutterstock

Krietnai saimniecei ir goda lieta vasarā teju katru brīvo brīdi izmantot, papildinot pieliekamā krājumus ar dažādos veidos ieburkotām dārza un meža veltēm. Lai darbs vainagotos gardā rezultātā, nākas krietni pasvīst, jo konservēšanas procesu grūti nosaukt par patīkamu nodarbi, it īpaši karstajās vasaras dienās, kad nākas ilgas stundas pavadīt sutīgā, ūdens garaiņiem piepildītā virtuvē. Izrādās, labs palīgs, paātrinot un atvieglojot sterilizēšanu un karsēšanu, ir mikroviļņu krāsns.

Lasīt vairāk

Vienmēr var pārvārīt. 11 jautājumi par ievārījumu un cukuriem

Foto: Shutterstock

Visu gadu ēst tikai svaigus augļus vai ogas būtu burvīgi, bet ir skaidrs, ka mūsu klimatiskajā joslā tas nav iespējams, tādēļ ziemas krājumiem sarūpējam ievārījumus, džemus un marmelādes. Kādu cukuru izvēlēties? Cik daudz to pievienot? Vai vienā katlā drīkst bērt dažādus cukurus? Vai iespējams izvārīt zapti bez cukura? Ko iesākt, ja tā sanākusi pārāk šķidra vai bieza? Meklējot atbildes uz karstākajiem ievārījuma sezonas jautājumiem, aicinājām uz sarunu pārtikas tehnologu Kasparu Mačuļski, kurš gaisināja dažu labu iesīkstējušu mītu.

Lasīt vairāk

Kā pagatavot ievārījumu vai kompotu bez cukura pievienošanas

Foto: Shutterstock

Mūsdienās, kad veselīgs dzīvesveids ir īpaši aktuāla tēma, cukuru daudzi uzskata par saldo indi, cenšoties izvairīties no tā lietošanas visos iespējamos veidos. Izrādās, cukura trūkums nav šķērslis konservēšanai, jo ir virkne ogu un augļu vai dārzeņu, kam vajag pavisam niecīgu cukura daudzumu vai var iztikt pat pavisam bez tā.

Lasīt vairāk

Špikeris ievārījumiem: pektīna un skābes saturs augļos un ogās

Foto: Shutterstock

Bieza un garda ievārījuma priekšnoteikums ir tādu augļu un ogu izvēle, kas vārīšanas laikā labi saželē. Tieši šī iemesla dēļ ir labi zināt, kādus augļus un ogas "sapārot" ievārījuma burciņā, lai nerastos pārsteigumi un ogas nepeldētu cukura sīrupā. Kuras ir visskābākās ogas, bet kura augļa ievārījumam vajadzēs cukuru ar pektīnu?

Lasīt vairāk

Kompotu vārīšanas ābece: kādus augļus un ogas konservēt sīrupā

Foto: Shutterstock

Lielajā konservēšanas drudzī nepelnīti ir aizmirsti kompoti – cukura sīrupā pasterizētu augļu un ogu gardumi. Šis lieliskais produkts pilda divas funkcijas – no kompota varam gan saldi padzerties, gan paēst augļus un ogas. Pirms ķerties pie ieburkošanas, "Tasty" sagatavojis ceļvedi kompotu gatavošanā.

Lasīt vairāk

Burku sterilizēšana mājās: kā sagatavot traukus konservēšanai

Foto: Shutterstock

Tā kā strauji pietuvojies tas laiks, kad gatavojam ievārījumus, kompotus, sulas, sīrupus un citus labumus, ko no burciņām ēst ziemā, jāpadomā par to, lai trauki būtu piemēroti ieburkošanai. Kā sagatavot burciņas un stikla pudeles, lai ievārījumi tajās turētos svaigi vairākus mēnešus?

Lasīt vairāk

Ko darīt, ja ievārījums padevies pārāk salds? Desmit receptes vasaras iekonservēšanai

Foto: Shutterstock

Ievārījumam pēc tā būtības ir jābūt saldam, jo cukurs ir teju galvenā sastāvdaļa. Izņemot, protams, pašas ogas un augļus. Taču arī ar cukura daudzumu vārītajā gardumā nav vēlams pārspīlēt – upeņu ievārījumam tomēr ir jāgaršo pēc upenēm, nevis upeņu cukura. Ko darīt, ja vārīšanas pēdējā posmā saproti, ka ievārījums būs pārāk salds?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!