Upenes – vasaras pilnbrieda vēstneses: 10 receptes sulīgo ogu konservēšanai
Foto: Shutterstock

No samtaini tumšo ogu ķekaru smaguma pielīkušie upeņu krūmi liecina, ka vasara ir pašā pilnbriedā. Veselībai vērtīgo pašmāju brīnumogu ražu būtu grēka darbs aizlaist postā, tādēļ pieliekamā krājumu papildināšanai piemeklējām 10 receptes no "Tasty" krājumiem.

Izrādās, ka 100 gramos upeņu ir trīsreiz vairāk C vitamīna, nekā nepieciešams uzņemt dienas laikā. Tāpat upenes ir bagātīgs A vitamīna, beta karotīna, zeaksantīna avots, kam arī ir antioksidantu labās īpašības. Upenēs atrodami arī B grupas vitamīni B5, B6, B1. Tāpat šīs ogas ir vērtīgs dzelzs avots – 100 grami ogu nodrošina organismu ar 20 procentiem no dzelzs dienas devas. Upenēs ir arī citi mikro un makro elementi – kalcijs, fosfors, magnijs, mangāns un citi. "Authority nutrition" norāda, ka upenes ir arī viens no produktiem, kas satur daudz E vitamīna.

Savukārt "Healthline" norāda, ka aromātiskās ogas ir lielisks līdzeklis imūnsistēmas stiprināšanai un redzes uzlabošanai. Tās veicina acu spēju pielāgoties tumsai, uzlabo acu apasiņošanu, uzlabo stāvokli glaukomas slimniekiem un mazina acu nogurumu. Ogas ir ļoti ieteicamas cilvēkiem, kas ikdienā daudz laika pavada, lūkojoties datora ekrānā.

  • Vairāk par upeņu veselīgajām īpašībām uzzināsi, izlasot šo rakstu.

Kaut pēc termiskas apstrādes aromātiskās ogas zaudē daļu vitamīnu, tomēr tās pierāda savas lieliskās garšas īpašības kā ievārījumos un želejās, tā arī izspiestas sulā vai pārstrādātas sīrupā. Eksperimentēt kārajiem iesakām pagatavot marinētas upenes, kas būs lieliska, atsvaidzinoša piedeva pie gaļas ēdieniem un kā interesants akcents iederēsies arī dažādos salātos. Savukārt sasildīties ziemas spelgonī un atsaukt atmiņā saulainās vasaras garšīgākos mirkļus palīdzēs aromātisks upeņu liķieris.

Lai labi garšo!

Source

Tasty
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form