Foto: Shutterstock
Kurš gan nezina itāļu virtuves klasiku – pesto. Bez tā nav iedomājama grēcīgi gardā Vidusjūras virtuve, taču bez visiem labi zināmās pesto versijas ar baziliku galvenajā lomā, radīti neskaitāmi pakaļdarinājumi, kas tuvāki un tālāki oriģinālam, tomēr arī gana labi un izmēģināšanas vērti.

Klasiskais bazilika pesto nekad neliks vilties. Ja vēl neesi mēģinājis to pagatavot pats, pēdējais laiks, lai pēc tam to iemaisītu novārītos spageti, izmantotu kā salātu mērci vai uzziestu uz grauzdiņiem. Vērtīgus knifiņus vasaras garšas iekonservēšanai par klasiskā pesto pagatavošanu lasi šeit.

Bet te atradīsi rukolas pesto recepti un noderīgus ieteikumus tā izmantošanai.

Taču, ja baziliks vēl nav pieejams prāvās buntēs, pesto var gatavot arī citās variācijās, piemēram, no lakšiem vai nātrēm. Tāpat arī pesto var gatavot no pieneņu lapām – citrons palīdzēs nomākt izteikto rūgtumu, tāpat arī spināti, pētersīļi, lapu kāposti, rukola un citi zaļumi pelnījuši kādu reizi piedzīvot pārvērtības pesto veidolā. Ja nespēj turēties pretim saulē kaltēto tomātu kārdinājumam, pagatavo pesto arī no tiem – tas jebkuram ēdienam piešķirs dievīgu garšu, vai tas būtu sāļais pīrāgs, karstmaizes vai omlete.

Tikpat dažādas kā paši pesto var būt arī pievienotās sastāvdaļas. Piemēram, ciedru riekstu vietā var likt arī Indijas riekstus, valriekstus, bet klasiskās olīveļļas vietā kaut nedaudz pieliet kādu riekstu eļļu vai vīnogu kauliņu eļļu, ja nevēlies tik izteiksmīgu garšu.

Atceries, ka vislabāk pesto gatavot, izmantojot piestu, tādējādi mērces konsistence nebūs pārāk šķidra, taču, ja šādas palīgierīces nav, var iztikt arī ar rokas blenderi vai virtuves kombainu.

Lai pesto ledusskapī uzglabātos ilgāk, neaizmirsti to apliet ar eļļu, citādi tas apžūs un veidosies pelējums. Pesto var arī pildīt ledus trauciņos un sasaldēt, tad būs gana droši, ka tas nesabojāsies.

Svaigs bazilika pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasisks bazilika pesto, kuru baudīt pavisam svaigu. Pesto būs garda piedeva pastai, tomātu krēmzupai vai, piemēram, krāsnī ceptam lasim.

Lasīt vairāk

Lakšu pesto

Foto: DELFI

Šobrīd tirgū par smieklīgi zemu cenu var iegādāties kuplas lakšu buntes, taču tiem, kam trūkst ideju to izmantošanā, noteikti vērts pagatavot pesto. Protams, lakši jeb mežloki ir gardi arī svaigā veidā, taču pagatavotais pesto būs kaut kas paliekošs arī sezonām, kad lakši vairs mūs nelutinās.

Lasīt vairāk

Saulē kaltētu tomātu pesto

Foto: Shutterstock

Sarkanais pesto būs brīnišķīgi gards aizdars uzkodām, makaroniem, dārzeņiem - visam, kas ienāk prātā.

Lasīt vairāk

Lapu kāposta pesto

Lapu jeb Kale kāpostiem ir vairākas šķirnes, taču Latvijā visbiežāk nopērkami lillā un tumši zaļi kāposti ar krokotām lapām. Tie ir vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām bagāti, tāpēc iekļaujot ikdienas uzturā kale kāpostu, stiprināsiet kaulus, sirdi un asinsvadu sistēmu. Turklāt šajos kāpostos ir zems kaloriju daudzums un augsts šķiedrvielu līmenis. Pesto recepti iesaka "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Nātru pesto

Apbrīnojami, cik vērtīgas ir nātres! Tajās ir krietni vairāk C vitamīna nekā upenēs, vairāk karotīna nekā burkānos un vairāk dzelzs nekā spinātos! Jaunās nātru lapiņas nedzeļ, savukārt, lielākas nātres vācot, tiek ieteikts pirms lietošanas uzturā tās vai nu saburzīt, vai arī noblanšēt.

Lasīt vairāk

Vistas šnicele ar lociņu pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un garšaugiem bagāta šniceļu recepte – tās apvārtītas ne tikai miltos un rīvmaizē, bet arī sakultā olā, kurai pievienoti lociņi un pētersīļi. Gardākām pusdienām klāt arī lociņu pesto, bet kā piedevas var izvārīt kartupeļus.

Lasīt vairāk

Pesto ar ķiploku

Foto: Shutterstock

Pesto ar ķiploku - gardam salātu aizdaram un uzkodām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!