Kā pareizi vārīt pelmeņus un kāpēc katlā jālej glāze auksta ūdens
Foto: Shutterstock

Pieredzējuši kulināri, kuri spēj izvārīt nevainojamus pelmeņus pat ar aizsietām acīm, tālāk var nelasīt, jo šie padomi ir adresēti tiem, kuri sper pirmos nedrošos soļus virtuves zinību džungļos. Kaut šķiet, ka vārīti pelmeņi nu reiz ir tas ēdiens, ko sabojāt nav iespējams, tomēr viss nav tik vienkārši. Tos, protams, var bez liekām ceremonijām ieslidināt katlā ar ūdeni, rezultātā iegūstot ēdamu, tomēr ne pārāk baudāmu produktu. Lai pelmeņi izdotos patiešām garšīgi, ir jāzina pāris knifi un jāatvēl šai nodarbei nedaudz vairāk laika un uzmanības.

Nākot talkā iesācējiem, piedāvājam detalizētu pelmeņu vārīšanas un pasniegšanas procesa aprakstu, kā arī, iedvesmojoties no "Novate.ru", atklāsim pieredzējušu saimnieču padomus, piemēram, kurā brīdī un kādēļ katlā ar pelmeņiem jālej glāze auksta ūdens. Sekojot šiem vienkāršajiem norādījumiem, tu kļūsi par īstenu pelmeņu vārīšanas lietpratēju.

Cik daudz ūdens jālej katlā

Optimālai produkta un šķidruma attiecībai ir 500 grami pelmeņu un 1,5 litri ūdens, iesaka "Novate.ru". Nekas nenotiks, ja nedaudz piekoriģēsi proporcijas, pielāgojot tās savai gaumei. Ja vēlies baudīt ne tikai "plikus" pelmeņus, bet, ieliekot tos šķīvī, pārliet arī ar kādu kausiņu aromātiska buljona, tad, lai buljons būtu gardāks un sātīgāks, pelmeņu vārīšanai vari izmantot mazāk ūdens, taču atcerieties – pelmeņiem ir brīvi jāpeld ūdenī.

Kādas garšvielas pievienot

Lai pelmeņi nebūtu bezgaršīgi, vārāmajam ūdenim noteikti jāpievieno sāls. Uz 1 litru ūdens liec klāt 1 tējkaroti sāls. Labākā izvēle būs jūras sāls vai Himalaju sāls, kas satur virkni vērtīgu mikroelementu.

Kā pareizi vārīt pelmeņus un kāpēc katlā jālej glāze auksta ūdens
Foto: Shutterstock

Produkta garšu un aromātu uzlabos tādas klasiskas garšvielas kā lauru lapas (1-2 lapas uz 1 litru ūdens), melnie un smaržīgie pipari (4-5 piparu graudi uz 1 litru ūdens). Katlā liec arī nomizotu un uz pusēm pārgrieztu sīpolu. Zinātāji iesaka ūdenim pievienot arī pāris ēdamkarotes augu eļļas, lai pelmeņi vāroties nesaliptu. Kārdinošu aromātu, labu garšu un skaistu krāsu buljonam piešķirs arī dažādi zaļumi – šis ir lielisks veids, kā izmantot zaļumu kātus: tos vienkārši met katliņā, iztiekot bez smalcināšanas. Ja vēlies pelmeņiem piešķirt eksotiskāku garšu, vari eksperimentēt, sāli aizstājot ar, piemēram, sojas mērci un pievienojot buljonam pāris šķēles ingvera saknes, pāris daiviņas ķiploka un čili piparus.

Kāds ir pareizs pelmeņu gatavošanas process

Katlā lej ūdeni un uzvāra. Lai ātrāk tiktu pie mielošanās, vari ūdeni uzkarsēt elektriskajā tējkannā un liet katlā jau verdošu. Kad ūdens burbuļo, pievieno garšvielas, sāli un eļļu. Laiks likt katlā pelmeņus. Pirms tam pelmeņi nekādā gadījumā nav jāatkausē! Vēl viena iesācēju bieži pieļauta kļūda – sabērt visu paciņas saturu katlā vienā piegājienā. Lai pelmeņi nesaliptu un gatavotos vienmērīgi, tie katlā jāliek pa vienam vai vismaz pa 3-4 vienā reizē.

Kā pareizi vārīt pelmeņus un kāpēc katlā jālej glāze auksta ūdens
Foto: Shutterstock

Lai neapplaucētos ar verdošo ūdeni, drošības labad ieteicams izmantot putu karoti. Kad visi pelmeņi ir salikti katlā, pagaidi līdz ūdens atkal sāk burbuļot, tad samazini liesmu, lai novērstu to, ka katla saturs uzputo un sāk "kāpt" pāri malām, un turpini vārīt, ik pa laikam apmaisot.

Tiklīdz pelmeņi uzpeld katla virspusē, "Novate.ru" iesaka likt lietā šādu pieredzējušu saimnieču triku: lēnā strūkliņā ieliet katlā glāzi auksta ūdens – tas palīdzēs pelmeņu mīklas apvalciņus padarīt mīkstākus, novēršot deformēšanos un izjukšanu. Kad ūdens katlā atkal sāk burbuļot, pelmeņus uz nelielas liesmas vāra 4 – 5 minūtes, tad nogriež liesmu. Pelmeņi ir gatavi!

Ar kādām piedevām pasniegt pelmeņus

Tradicionāli pelmeņus pasniedz ar vēsu skābo krējumu, bet lielisks garšas uzlabotājs ir arī sviests, kas kūstot piesūcinās pelmeņu mīklas apvalciņus ar krēmīgu mērcīti. Šim ēdienam pilnīgi noteikti nenāks par ļaunu arī kapāti zaļumi. Ja gribi, lai pelmeņi ir kreftīgāki, pievieno šļuciņu galda etiķa. Mūsdienās daudzi ir iecienījuši arī krējuma un kečupa savienību vai majonēzi kombinācijā ar sinepēm – izmēģini dažādus variantus, lai atrastu sev tīkamāko.

Kā pareizi vārīt pelmeņus un kāpēc katlā jālej glāze auksta ūdens
Foto: Shutterstock

Kaut pelmeņu novārījumu parasti vieglu roku izlejam, to lieliski var izmantot, piemēram, soļankas, biešu zupas vai rasoļņika pamatam. No tumīgā un garšām piesātinātā pelmeņu novārījuma var pagatavot arī gardu mērci pelmeņu pasniegšanai: nelielā katliņā izkausē vienu ēdamkaroti sviesta un maisot apbrūnini ēdamkaroti miltu. Ar kausiņu lej klāt pelmeņu novārījumu, strauji maisot, lai mērce nesaietu kunkuļos. Tad pievieno skābu krējumu vai paciņu kausētā siera, sāli, sasmalcinātus lociņus, apmaisi un lej pāri šķīvī kūpošajiem pelmeņiem.

Lai labi garšo!

Tags

pelmeņi Virtuves gudrības
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form