Foto: Shutterstock
Pārlej ar karstu ūdeni un pēc trim minūtēm vari ēst pilnvērtīgu maltīti – tā ne viens vien kādreiz domāja par ātri pagatavojamajām nūdelēm, ko tautā mēdz dēvēt arī par "roltoniem". Ātri vien uzskati mainījās, tomēr ātrās nūdeļu zupiņas joprojām ir populāras, turklāt tās nereti kļūst par daļu no maltītes, par kuru nebūt negribas teikt "pusfabrikāts" vai "ātrā uzkoda".

"Tasty" krājumos ir vairākas receptes, kas piedāvā nobaudīt parasto "roltonu" uzlabotās versijas. Lai kādu no tām pagatavotu, vajadzēs ne tikai ātri vārāmās nūdeles, bet arī, piemēram, saldētus dārzeņus, olu, sieru vai kādu mērcīti. Neskatoties uz to, ka sastāvdaļu ir vairāk, pagatavošana vienalga ir gana vienkārša.

Tiesa, lai arī ātri un vienkārši, ātri pagatavojamās zupiņas noteikti nav ierindojamas veselīgāko un uzturvielām bagātāko ēdienu topā. Kā iepriekš skaidrojusi uztura speciāliste Lizete Puga, nūdeļu garšvielu paciņā ir diezgan liels sāls daudzums – ar vienu paciņu iespējams uzņemt visu dienas ieteicamo devu. Dažādu zīmolu produktos sāls daudzums var nedaudz atšķirties, bet visos tas pievienots gana dāsni. Tāpat ātri pagatavojamās nūdeles ir kalorijām bagāts produkts.

Lai arī laiku pa laikam uzēst "roltonu" patiešām var nebūt peļama doma, jāpatur prātā, ka tā nebūs pilnvērtīga maltīte, bet gan pusfabrikāts. Normālā ēdienreizē vajadzētu uzņemt gan olbaltumvielas, gan ogļhidrātus, gan dārzeņus. Ātri pagatavojamās nūdelēs no šīm trim lietām ir tikai ogļhidrāti, kas nozīmē – sāta sajūta nebūs ilga. Jau salīdzinoši drīz atkal gribēsies ēst, neskatoties uz iepriekš uzņemto kaloriju daudzumu. Šādā veidā ir ļoti vienkārši iedzīvoties svara pieaugumā. Situācija gan var mainīties, ja nūdeles kļūst par ēdiena piedevu, nevis pamatu.

Lūk, dažas receptes un ekspertu ieteikumi saistībā ar ātri vārāmajām nūdelēm.

Lai labi garšo!

Zibenīgā 'bezrecepte' jeb dārzeņi ar 'roltonu' un terijaki mērci

Foto: DELFI

Kad mājās ir kopā četri ēdāji un nereti vakaros pēc darba starp atvašu pulciņiem ir tieši pusstunda, lai pagatavotu vakariņas un paēstu, talkā nāk ātrie glābiņi jeb "bezreceptes", kā tās mīlu saukt. Ļoti noderīgi, ja saldētavā ir pa kādai paciņai saldēto dārzeņu maisījuma, kuru kopā ar ātri pagatavojamajām nūdelēm jeb "roltoniem" pārvērst pieticīgā un garšīgā maltītē.

Lasīt vairāk

Atgriešanās studentu kopmītņu noskaņā – populārā 'TikTok' roltonu recepte

Foto: Shutterstock

Šī pārsteidzošā "TikTok" vakariņu recepte tevi atgriezīs kopmītņu laikos! "TikTok" populārais rāmens ir ātri pagatavojamas nūdeles, kas apceptas ar sviestu, ķiplokiem, olu un sojas mērci. Recepte ir patiešām ļoti garda, un garšos arī tiem, kuri uz ātri pagatavojām nūdelēm skatās ar greizu aci (nu, būsim godīgi, citi uzskata, ka no roltona maltītes nav nekāda ēšanas prieka!) Bet dažreiz jau var! "TikTok" entuziasti apliecina, ka šī recepte liks palūkoties uz ātrās pagatavošanas nūdelēm pavisam citā gaismā. Labākā!

Lasīt vairāk

Greizā ēdienreize. 'Tasty' testē ātri pagatavojamās nūdeles

Foto: DELFI

Esmu atvērusi logu, jo sešu ātro nūdeļu paciņu aromāts stipri cērtas degunā. Iztērējusi salīdzinoši lielu naudu par ātri aplejamām nūdelēm ar dažādām garšām, esmu gatava degustēt tās kopā ar restorāna "Riviera" šefpavāru Jāni Sokolovski, kurš nekad dzīvē tādas nav pat pagaršojis, sakot, ka no to aromāta bēg. Daļu ātri pagatavojamo nūdeļu paciņu esmu nopirkusi lielveikalā, kur, starp citu, bija plašs piedāvājums, un divas esmu nopirkusi specializētajā ātro nūdeļu veikalā. Kad to apmeklēju, aiz manis stāvēja jau gara rinda, vēloties nopirkt nūdeles ar plašām garšas un pikantuma variācijām.

Lasīt vairāk

Gardēža 'roltoni' – rāmens ar plaucēto olu un sieru

Foto: DELFI

Kurš gan nezina un kaut reizi mūžā nav ēdis ātri pagatavojamās nūdeles, ko lielākā daļa, neatkarīgi no ražotāja, sauc par "roltoniem"? Ļoti lēti, ļoti ātri un vienkārši pagatavojami, bet, būsim godīgi, nekāda ēšanas prieka. Tajā pašā laikā daudzviet pasaulē šīs nūdeļu zupas ir ļoti populāras un tur tās sauc par rāmenu. Piedāvājam citu variantu, kā pagatavot šo paciņzupu. Ņemšanās ir nedaudz lielāka, laika ziņā – tās pašas 5 minūtes, tomēr rezultāts – mmmmm! Sviests, mīkstais olas dzeltenums un kūstošais siers kopā veido maģisku garšu kombināciju, kas ļauj palūkoties uz "roltoniem" citā gaismā.

Lasīt vairāk

Maltīte ķīniešu gaumē ar vistiņu, 'roltoniem' un krāsainiem dārzeņiem

Foto: DELFI

Laikietilpīgākais process, gatavojot šo ēdienu, ir dārzeņu un gaļas sasmalcināšana. Šis darbiņš noteikti jāpaveic pirms pannas likšanas uz uguns, lai neiedzīvotos stresā un nepiededzinātu ēdienu, mēģinot darīt vairākus darbus vienlaicīgi. Kad viss sagatavots un nolikts pa ķērienam, ēdiens ķīniešu gaumē būs gatavs nieka padsmit minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Virtuves pamati: Dažādie nūdeļu veidi, kas jāzina

Foto: Shutterstock

Dažādas olu un rīsu miltu nūdeles, šķiet, ir teju neatņemama Āzijas virtuvju sastāvdaļa, ar kuru asociējas kā japāņu kulinārie šedevri, tā ķīniešu ēdieni. Arī latvieša garšas kārpiņām nūdeles nav svešas – olu un miltu nūdeles tā pati itāliskā pasta vien ir, ko esam iecienījuši arī mēs.

Lasīt vairāk

Ēst vai neēst 'ātrās' nūdeles? Uztura speciālistes skaidrojums

Foto: Shutterstock

Laikā, kad ātri vārāmās nūdeles tikko kā bija parādījušās Latvijas veikalu plauktos, tās piedzīvoja strauju popularitātes vilni. Cilvēki bija sajūsmā par šo produktu, kas bija ne vien neredzēti lēts, bet arī neticami ātri un vienkārši pagatavojams – pārlej ar verdošu ūdeni un jau pēc piecām minūtēm vari baudīt gardu maltīti. Un kas par piesātinātu garšu buķeti! Mmm... Mūsdienās esam iemācījušies tik viegli neuzķerties uz tādiem lielražotāju trikiem kā košs iepakojums un ērta lietošana, tādēļ ātri pagatavojamās nūdeles no kulta produkta ir kritušas nežēlastībā un veselīga dzīvesveida piekritēji veikalā šim plauktam iet apkārt ar lielu līkumu.

Lasīt vairāk

Ātrās nūdeles – ēst vai neēst?

Foto: DELFI

Ar ūdeni ātri aplejamās nūdeles ir ļoti populārs ēdiens daudzu ēdienkartē, ne tikai studentu gados un tajos dzīves brīžos, kad nauda jāpietaupa. Speciālistu viedokļi atšķiras no "tas ir ļoti normāls ēdiens" līdz "nekā laba to sastāvā nav". Nesenā "Tasty" degustācijā ar šefpavāru arī atklājām, ka ātrās nūdeles degustācijas dalībniekiem nešķiet pat pārāk garšīgas. Tāpēc vien retorisks šķiet jautājums – kāpēc ātrās nūdeles tomēr ir tik iecienītas un iemīļotas?

Lasīt vairāk

Studentu mīlētais 'roltons' – ko pievienot, lai baudītu restorāna cienīgu maltīti?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tā kā mēneša beigas ir tas brīdis, kad maciņš pēc tēriņiem kļuvis arvien plānāks, arī maltītes ziņā vairs nesanāk baudīt krāsnī ceptu lasi, vai niekoties ap domām ēdienreizi baudīt ārpus mājām.

Lasīt vairāk

Lētie roltoni, pulveru zupas un kartupeļu putras – ātrākais ceļš uz papildu kilogramiem

Foto: Shutterstock

Kādreiz, dodoties izbraucienā ārpus mājas, mēdzam taču paķert līdzi piemājas veikalā pavisam lēti nopirktās ātri pagatavojamās nūdeles, pulveru zupiņas un putras, ko gatavo tik vienkārši – pulverim uzlejot karstu ūdeni? Taču šajos produktos nav iespējams atrast pat ne vienu vienīgu vērtīgu plusiņu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!