Foto: Shutterstock
Tiramisu ir viens no seksīgākajiem desertiem pasaulē, daudzi to sauc arī par kūku bez cepšanas. To gatavojot, mēs varam sajusties kā itāļu kinozvaigznes, un, pasniedzot galdā, – kā pasaules lielākās pavedinātājas.

Iedomājies: melnā, piegulošā kleitā ar kārtīgu dekoltē, gurnus grozīdama tu iznāc no virtuves, noliec (noslidini! vai nosvied! atkarībā no situācijas) gardumu galdā – un ne sviedru lāsītes uz pieres! Dieviete dzīvē un dieviete virtuvē! Faktiski, dzimusi itāliete!

Pasniedzot tiramisu, nav grūti izskatīties nevainojami – sākot jau ar to, ka, to gatavojot, cepeškrāsns nav jāieslēdz vispār, un visa gatavošana notiek iepriekšējā vakarā. Svētku vakarā atliek vien nokrāsot lūpas un izņemt tiramisu trauku no ledusskapja.

Runājot pat to pavedināšanu, daudziem zināma leģenda, ka tiramisu tulkojums nozīmē apmēram "pacel mani" vai, precīzākā tulkojumā no itāļu valodas, drīzāk "uzmundrini mani". (Lai nu ko mēs katrs ar to iedomājamies!)

Neticami, bet pirmoreiz vārds "Tiramisu" itāļu valodas vārdnīcas "Sabatini Coletti" lappusēs parādījās tikai 1980. gadā. Itāļu portāls "Lakemerritplaza.com" raksta, ka, protams, ļaudis ar mežonīgāku fantāziju var turpināt domāt, ka tiramisu ieguvis savu nosaukumu tāpēc, ka ir tik seksīgs deserts un var iedarboties kā afrodiziaks. Bet...

Patiesība ir nedaudz (ha, ha) skaudrāka – nosaukums esot saistīts ar deserta augsto uzturvērtību. Citiem vārdiem sakot, tik daudz kaloriju, ka tās tiešām var iedvesmot uz varoņdarbiem. Bet kurš tad skaita kalorijas, ēdot tiramisu, vai ne. Turklāt – zināji? – viss, ko Vecgada vakarā apēd līdz pusnaktij, paliek vecajā gadā, nevis uz gurniem. Iespējams – arī leģenda, tomēr cerēsim, ka tīra patiesība!

Tiešām neticami, ka tiramisu vēsture ir tik salīdzinoši īsa. Daudzi vēsturnieki sliecas domāt, ka recepte tika izgudrota 60. gados un tās autors bija šefpavārs Roberto Linguanotto, saukts par Loli. Tā kā viņš ilgu laiku bija strādājis par konditorejas pavāru Vācijā, tiramisu receptē viņš apvienoja Bavārijas saldumu receptes ar itāļu tradīciju dot bērniem ar cukuru saputotu olas dzeltenumu veselības stiprināšanas nolūkos. (Vecais labais gogelmogelis! Prieks dzirdēt, ka tādu dabūjuši arī mazie itāļu bērni!) Tā piedzima jauns deserts.

Jaunais deserts ātri iekaroja popularitāti visā Itālijā, un, protams, uzradās vairāki pretendenti uz autorību, un vairāki Itālijas reģioni cīnījās par tiesībām lepoties ar titulu "Tiramisu dzimtene". Viskaislīgāk cīņā metās Toskāna, Pjemonta un Veneto.

Tieši Veneto reģionam izrādījās visvairāk trumpju. Veneto ir reģions pašā "itāļu zābaka" augšpusē, reģiona galvaspilsēta ir Venēcija, un lielākā pilsēta – Verona (tā pati, kurā Šekspīrs lika dzīvot Romeo un Džuljetai, kuras balkoniņu, kā zināms, joprojām iespējams apskatīt, ja nu kāds šaubās par slavenā mīlas pāra eksistenci).

Tiramisu recepte pirmo reizi tika publicēta 1983. gadā Džovani Kapnista grāmatā "Veneto saldumi", un 1986. gadā tiramisu iekļāva Itālijas "Dialektu vārdnīcā" kā Veneto reģionā dzimušu vārdu. Salda Veneto uzvara!

Laika gaitā tiramisu receptes ieguvušas visdažādākās modulācijas un papildinājumus. Ir receptes ar ogām, banāniem, citroniem, šokolādi, ananāsiem, jogurtu, avenēm, kokosriekstiem un pat alu!

Nevienam nav liegts improvizēt, taču, lai brīvi improvizētu, jāzina klasika. Itāļu portāls apgalvo, ka oriģinālajam tiramisu nepieciešamas tikai sešas sastāvdaļas – un kam gan vēl ticēt, ja ne pašiem itāļiem!

Oriģinālā tiramisu recepte no Itālijas

Sastāvdaļas ir šādas:
500 g "Mascarpone",
250 g cepumi ""Dāmu pirkstiņi",
80 g cukura,
4 olas,
1 tase kafijas,
nesaldināts kakao pulveris apkaisīšanai.

Tiramisu pēc klasiskās receptes pagatavo šādi.

  • Uzvāra stipru kafiju un atdzesē līdz istabas temperatūrai.
  • Sakuļ olu dzeltenumus ar cukuru, līdz cukurs izkusis.
  • Mascarpone (kas līdz tam brīdim bijis ledusskapī!) sajauc ar sakulto olu masu un liek atpakaļ ledusskapī.
  • Dāmu pirkstiņus pa vienam mērc kafijā un liek tiramisu trauka apakšā. Cepumiem jābūt tikai viegli mitrinātiem, ne pilnīgi piesūcinātiem ar kafiju.
  • Virs cepumi kārtas liek krēma kārtu, tad atkal cepumus – līdz viss izmantots. Virsējai kārtai jābūt krēmam.
  • Apkaisa kūku ar kakao un liek ledusskapī vismaz uz divām stundām. Ideālais variants – noturēt to ledusskapī visu nakti.

No minētā daudzuma sanāks gandrīz kilograms kūkas, pietiks sešiem cilvēkiem.

Arī "Tasty" itāliskas kaislības un gastronomiskas baudas nav svešas. Iedvesmai piedāvājam tiramisu receptes no mūsu bagātīgās desertu kolekcijas.

Mājās gatavots gardais tiramisu pēc itāļu saimnieces receptes

Foto: Shutterstock


Kārdinošajam desertam ir daudz variāciju, bet šī recepte atceļojusi no itāļu saimnieces un pielāgota, lai tu to vari pavisam viegli pagatavot mājās. Šai receptei pat netiek izmantoti "dāmu pirkstiņi", bet klasiskie cepumi, kas ir izdevīgāk, tomēr rezultāts ir ļoti gards. Ar cukura daudzumu vari variēt atbilstoši savām vēlmēm. Galvenais ir pagatavošanas procesā izmantot ļoti stipru espreso kafiju, tad desertam būs jūtama kafijas nianse.
Aplūko šeit!

Tiramisu Jura Dukaļska gaumē

Foto: DELFI


Kārdinošs tiramisu ar maskarpones krēmu, kafiju un dāmu pirkstiņiem. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis un "Borjomi".
Aplūko šeit!

Soli pa solim: gardais zemeņu tiramisu

Foto: Privātais arhīvs


Vasarīgs un ātri pagatavojams deserts, kurā gaisīga krēma kārtas mijas ar rūgtenas kafijas piesūcinātiem "dāmu pirkstiņiem" un saules sasildītām, sulīgām zemeņogām. Īsts garšu baudījums! Recepti iesaka Iveta Mezale.
Aplūko šeit!

Karaliskais tiramisu kārtojums glāzītē

Foto: Shutterstock


Kad kūkas gatavot negribas, un ar saldējumu remdināt saldo kāri arī ne, lieliska alternatīva ir kārtojums, turklāt glāzītē pasniegts tas kļūst vēl īpašāks. Lai arī šis nav klasiskais tiramisu, kā radoša interpretācija tas garšos arī autentiskā deserta cienītājiem.
Aplūko šeit!

Tiramisu ar kafijas liķieri


Tiramisu – klasisks itāļu deserts, kas burtiskā tulkojumā nozīmē "pacel mani augšā", bet metaforiski "dari mani laimīgu". Daudzi sevi dēvē par tā oriģinālās receptes autoriem un domas dalās. Tā sastāvā vienmēr ir cepumi "Dāmu pirkstiņi", kas izmērcēti kafijā un pārklāti ar sātīgo maskarpones krēmu. Tiramisu variācijas ir ļoti dažādas - kafija tiek papildināta ar dažādiem dzērieniem, savukārt krēms ar dažādām ogām un mērcēm. Recepti sagatavojusi Baiba Muzikante, Caramelle.lv.
Aplūko šeit!

Tiramisu ar banāniem

Foto: Shutterstock


Tiramisu ar banāniem – novērtēs visi saldummīļi.Aplūko šeit!

Medus tiramisu

Foto: Shutterstock


Ātri pagatavojama medus tiramisu no gatavas biskvīta ripas.
Aplūko šeit!

Atsvaidzinošais citronu tiramisu

Foto: PantherMedia/Scanpix


Atsvaidzinoša tiramisu variācija ar izteiksmīgu citronu garšu.
Aplūko šeit!

Ķiršu tiramisu 'dīvainīšu gaumē'

Foto: Shutterstock


Citādāka versija par tiramisu – klasiskā maskarpones siera vietā tiek izmantots biezpiens. Dīvaini? Bet gardi!Aplūko šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!