
Par grilēšanu un gaļas marinādēm nebeigsim runāt vēl visu vasaru. Bet kad gan vēl, ja ne tagad ķerties pie oglēm un gaļas, iekurt grilu, lai iepriecinātu savu vēderu! Restorāna "Muusu" šefpavārs Kaspars Jansons piedāvā trīs marināžu receptes, kuras noteikti ir vērts pamēģināt.
Pirms ķerties pie marinēšanas un grilēšanas, ir vērts atcerēties arī dažus no mūsu iepriekšējiem padomiem par marinādēm, veiksmīgu grilēšanu, un to, cik ilgi gaļu gatavot.
Kokosriekstu pienā marinētas tīģergarneles
Šai receptei būs nepieciešams kokosriekstu piens (150g), tīģergarneles (500g), ingvers (25g), divi laimi, svaiga koriandra buntīte, cukurs (2 ēdamkarotes), karija pasta (1 ēdamkarote) un augu eļļa (3 ēdamkarotes).
Koriandru sakapā, bet ingveru smalki sarīvē vai sagriež plānās jo plānās šķēlītēs. Laima sulu izspiež bļodiņā, pievieno koriandru, ingveru, kokosriekstu pienu, cukuru, karija pastu un eļļu. Sastāvdaļas samaisa un marinādē ber iekšā tīģergarneles. Jūras veltēm ļauj marinēties aptuveni 30 minūtes, un pēc tam cep uz grila.
Jogurtā marinēta cāļa gaļa
Marināde, kurai nepieciešams jogurts bez piedevām (400g), kilograms cāļa krūtiņu, citrons, piparmētras (50g), olīveļļa (4 ĒK), cukurs (2 ĒK), kā arī šķipsna sāls.
Ņem bļodu, kurā izspiež citrona sulu, pievieno sasmalcinātas piparmētru lapiņas, jogurtu, olīveļļu, cukuru un sāli, pēc tam visu kārtīgi samaisot. Marinādē liek cāļa krūtiņas gabalus un rūpīgi apmaisa. Gaļu marinē aptuveni stundu.
Liellopa strēmeles ingvera un sojas marinādē
Nepieciešams kilograms liellopa gaļas, kas ņemta no muguras daļas (gaļu sagriež pusotru centimetru plānās strēmelēs), sojas mērce (4 ĒK), kečups (4 ĒK), ingvers (50g), četras ķiploka daiviņas, augu eļļa (4 ĒK), brūnais cukurs (2 ĒK) un sarkanais sīpols.
Gatavojot marinādi, vispirms sasmalcina sīpolu, tad sarīvē ingveru, pievieno sojas mērci, kečupu, sasmalcinātas ķiploku daiviņas, augu eļļu un brūno cukuru. Marinādi kārtīgi samaisa. Ņem liellopa gaļas strēmeles un katru ieziež ar marinādi. Gaļu ieliek traukā un marinē pusstundu līdz pat stundu, lai tā iegūtu pilnvērtīgu garšu.